Σημαντικοί Έλληνες δημιουργοί, αρχαιολόγοι, επιστήμονες, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι παραγωγικών και εκπαιδευτικών  φορέων συμμετέχουν ως ομιλητές στην Ημερίδα που συνδιοργανώνεται  από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, τον φορέα πολιτισμού  Branding Heritageκαι την Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο πολιτιστικού διημέρου με τίτλο «Contemporary Minoans: ο Μινωικός πολιτισμός εμπνέει σύγχρονους δημιουργούς».

Η Ημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Α.Μ.Η (ώρα έναρξης:10.30 π.μ.), στοχεύει στην ανάδειξη της επιρροής του Μινωικού πολιτισμού στη σύγχρονη τέχνη, και θα πλαισιώνεται από έκθεση έργων με σαφείς αναφορές σε μουσειακά  εκθέματα μινωικών χρόνων καθώς και από εργαστήρια αρχαίων τεχνικών. Εντάσσεται στον ευρύτερο θεματικό κύκλο  «ΔΑΙΔΑΛΟΣ», που περιλαμβάνει ξεναγήσεις στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκθέσεις σύγχρονων έργων, διαλέξεις, βιωματικά εργαστήρια συντήρησης και άλλες εκδηλώσεις. Αποκορύφωμα των δράσεων του θεματικού κύκλου,  ο οποίος έχει ήδη ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, θα αποτελέσει η υλοποίηση αρχαιολογικής περιοδικής έκθεσης, που προγραμματίζεται να εγκαινιασθεί εντός του 2019.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και η Πρόεδρος του Branding Heritage, Κατερίνα Φρέντζου, θα τιμήσουν την διεθνούς φήμης Ελληνίδα σχεδιάστρια Σοφία Κοκοσαλάκη για την προσφορά της στην ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού και της ιδιαίτερης πατρίδας της, της Κρήτης.

Συνοπτικό Πρόγραμμα Ημερίδας:

Χαιρετισμοί (10:30-11:30):Δρ. Στέλλα Μανδαλάκη, Κατερίνα Φρέντζου, Δρ. Μαρία Βλαζάκη, Σταύρος Αρναουτάκης, Ρόδη Κράτσα και Αριστέα Πλεύρη

Τιμητική Διάκριση Σοφίας Κοκοσαλάκη:(11.30 – 12.00)

Εισηγήσεις: (12:00-16:00): Δρ. Έφη Σαπουνά – Σακελλαράκη, Γιάννης Τσεκλένης, Δήμητρα

Κολοτούρα, Χριστίνα Μαρτίνη, Έλις Κις, Νώτα Δημοπούλου, Γιώργος Παπαλέξης, Δρ. Πολίνα

Σαπουνά Έλλις, Νίκος Κουτσιανάς, Dr. Bernice Jones, Δρ. Στέλλα Σπαντιδάκη, Φαίη Χατζή,

Χρυσοβαλάντης Γιαλεσάκης, Μαρία Στρατινάκη, Δουκένη Παπαφλωράτου & Γιώργος Βουράκης

Εργαστήρια:  16.15 – 17.00Aργαλειός | Νήμα | Κόσμημα, Αλεξάνδρα Θεοχάρη, Φαίη Χατζή, Βούλα Καραμπατζάκη.

Για την συμμετοχή στην Ημερίδα, απαραίτητη είναι η προεγγραφήστην ιστοσελίδα του πολιτιστικού φορέα BrandingHeritage, στον σύνδεσμο: http://brandingheritage.org/el/events

 

Για το αναλυτικό πρόγραμμα της Ημερίδας,  περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ:

http://www.brandingheritage.org/images/events/BH_Contemporary_Minoans_EL_EN.pdf

 

 

Παρασκευή 18 Μαΐου και Δευτέρα 21 Μαΐου

 

Συμμετοχή του ΑΜΗ στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις που απευθύνονται σε ομάδες προσφύγων  (18/5 & 21/5) και  μουσική εκδήλωση με το μουσικό σύνολο Vamos Ensemble και την Ιωάννα Φόρτη (18/5).

Την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018,το Μουσείο θα είναι ανοικτό για το κοινό με ελεύθερηείσοδο.

Την Δευτέρα 21 Μαΐου 2018,η είσοδος στο Μουσείο θα είναι ελεύθερη για τις ομάδες προσφύγων που θα συμμετάσχουν στις ξεναγήσεις.

 

Θεματικές ξεναγήσεις για πρόσφυγες

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, συνδιοργανώνει, με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής-Εποπτείας Κοινωνικών Δομών-Μετανάστευσης του Δήμου Ηρακλείου και την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, τρεις θεματικές ξεναγήσεις με θέμα τις  Μετακινήσεις ανθρώπων και αντικειμένων στην Κρήτη, την Εποχή του Χαλκού, για ομάδες προσφύγων  που φιλοξενούνται στο Ηράκλειο.

Ημερομηνίες και ώρες διεξαγωγής των θεματικών ξεναγήσεων: 

Παρασκευή  18 Μαΐου και   Δευτέρα 21 Μαΐου,   10.00-11.00, 1.00-12.00 και  12.00-13.00

Μουσικές Περιηγήσεις με  το μουσικό σύνολο VamosEnsemble”  και την  Ιωάννα Φόρτη

 Την Παρασκευή 18 Μαΐου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στις 20:00, θα πραγματοποιηθεί  μία ξεχωριστή συναυλία, σε μια μουσική συνύπαρξη της ερμηνεύτριας Ιωάννας Φόρτη και του μουσικού συνόλου “VamosEnsemble”.

Το “VamosEnsembleπρωτοεμφανίστηκε στα Χανιά πριν από τέσσερα χρόνια και έχει ήδη μια πολύ σημαντική παρουσία στη μουσική σκηνή της Κρήτης. Είναι ένα πολυμελές σχήμα με σύνθεση συμφωνικής ορχήστρας, που έχει τη δυνατότητα να προσεγγίζει ιδιώματα και να ερμηνεύει μουσικές από όλον τον κόσμο μέσα από τον πολύ ιδιαίτερο «προσωπικό» του ήχο.

Η  Ιωάννα Φόρτη,  έχει διακριθεί σε ένα ασυνήθιστα ευρύ και ετερόκλητο ρεπερτόριο, που περιλαμβάνει όπερα, οπερέτα, μπαρόκ, λόγια, έντεχνη και λαϊκή ελληνική μουσική, μιούζικαλ και άλλα. Η γνωριμία της με τον Μίκη Θεοδωράκη το 2000 σηματοδότησε το ξεκίνημα μιας καριέρας που περιλαμβάνει εμφανίσεις σε μεγάλα θέατρα σε Ελλάδα, Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Γερμανία (Carnegie Hall, Queen Elisabeth Hall, Neuköllner OperBerlin, Ηρώδειο, Επίδαυρο, Μέγαρο Μουσικής, κ.λπ.), συνεργασίες με τους σημαντικότερους έλληνες συνθέτες, μαέστρους, τραγουδιστές και σκηνοθέτες, ηχογραφήσεις και δισκογραφία.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ένα ευρύ ρεπερτόριο που θα ξεκινά και θα καταλήγει στην Κρήτη, θα παντρεύει μουσικά ιδιώματα και θα μας ταξιδεύει στο παρελθόν και το παρόν μέσα από ιδιαίτερες ενορχηστρώσεις και ξεχωριστές ερμηνείες.

Η συναυλία  συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτηςκαι το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Ημερομηνία και ώρα έναρξης της συναυλίας:

Παρασκευή 18 Μαΐου,  20:00 (ελεύθερη είσοδος)

 

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

ΥΠ.ΠΟ.Α. / Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ξανθουδίδου & Χατζιδάκη

71202 Ηράκλειο, Κρήτη

Τηλέφωνο επικοινωνίας/ 2810 279 000

Email/ [email protected]

Website/ http://heraklionmuseum.gr/

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.