Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Βιβλιοθήκη Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.)

Πατρών – Κλάους 183, Πάτρα

”Όποιος λοιπόν μέσα στη διαδικασία της αμφισβήτησης νικηθεί από το λόγο (qui enim disputando ratione vincitur), αυτός έχει κερδίσει, εφόσον έτσι έχει διδαχθεί την αλήθεια”

έγραφε γύρω στα 1440 ο Lorenzo Valla – ηρωϊκή μορφή της Ιταλικής Αναγέννησης

———————————————————————————————————————

Στο πλαίσιο του Patras Science Festival, οι πολιτιστικές ομάδες του Ε.Α.Π. διοργανώνουν την Κυριακή στις 6 Μαΐου 2018 και στο χώρο της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος, την ημερίδα με τίτλο «Ρητορική και Μουσική, Γλώσσα και Τέχνη».

Εδώ συναντιούνται καλλιτέχνες και επιστήμονες για να διερευνήσουν προσεγγίσεις και περάσματα ανάμεσα σε πεδία που έως τώρα νοούνται ως λίγο πολύ χωριστά: την ακουστική, την φωνολογία, τις επιστήμες της γλώσσας, την αυστηρή τέχνη της ρητορικής και τη μουσική. Ζητούμενο είναι μια ενιαία μορφή τέχνης, που προσωρινά θα μπορούσαμε να ονομάσουμε Μουσική Ρητορική ή Γλυπτική του Ήχου.

Για να βρεις τα περάσματα ανάμεσα σε πεδία διαφορετικά, χρειάζεται πρώτα να μπορείς να ιχνογραφήσεις το σχήμα του κάθε ενός από αυτά, σε σχέση με τα άλλα – πού είναι μεταξύ τους κοντινά, πού ήδη προσεγγίζουν, πού χρειάζεται να ανοίξεις δρόμο. Σε ετούτη την χαρτογράφηση φιλοδοξούν να συμβάλουν οι εργασίες της ημερίδας. Παρόμοια επικοινωνία ξεφεύγει από τον γνώμονα της μονολογικής λογικής και ρητορικής, που κυριαρχεί στη θεωρία για τις επιστήμες και τις τέχνες. Χρειαζόμαστε μια τέχνη του λόγου που μέσα στη διαφορά και την αμφισβήτηση να είναι στο στοιχείο της, στο σπίτι της. Παραγκωνισμένη από τη νεωτερική αντίληψη για τη λογικότητα, και για τούτο σχεδόν άγνωστη, παρόλα αυτά μια τέτοια τέχνη υπάρχει: είναι η ρητορική τέχνη του Αριστοτέλη και των Ελληνιστικών χρόνων, είναι η τέχνη του Κικέρωνα, αυτή που ξαναβρίσκουν οι αναγεννησιακοί στοχαστές: είναι η ρητορική ως τέχνη της κρίσης.

Ξαναπιάνοντας το υφάδι, από εκεί που το άφησε ο Lorenzo Valla: χρειαζόμαστε μια ρητορική, στη θέση της διαλεκτικής – ως ορίζοντα, μέσα στον οποίο μπορούμε να διερευνήσουμε την ζητούμενη ενιαία τέχνη της Μουσικής Ρητορικής.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.