Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν τον κύκλο δύο ομιλιών με θέμα: «Τρωικός Πόλεμος και Διαμόρφωση του Πολεμικού Ήθους των Ελλήνων», βασισμένον στο βιβλίο του Δρ. Ευγένιου Αρ. Γιαρένη «ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ».

Β΄ ομιλία: «ΟΜΗΡΟΣ. ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΙΛΙΑΔΟΣ».

Διαλέγονται οι κ.κ.:
– ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΑΡ. ΓΙΑΡΕΝΗΣ, Δρ. Δημόσιας Διοίκησης Παντείου Πανεπιστημίου – Στρατιωτικός Εισαγγελέας – Συγγραφέας.

– ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΘΥΡΗΣ – ΙΑΛΥΣΣΟΣ, Νομικός – Φιλόλογος – Συγγραφέας, Ιδρυτής και Διευθύνων της Πολιτιστικής – Ερευνητικής Εταιρείας ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ.

Η ομιλία δόθηκε στην αίθουσα της Πολιτιστικής-Ερευνητικής Εταιρείας ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ, στις 31 Μαρτίου 2018.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ

Σπουδαιότατο ρόλο μέσα στην Ιλιάδα παίζουν οι εκφωνούμενοι λόγοι, οι οποίοι λαμβάνουν χώρα πριν ή κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, κυρίως όταν αυτή συνιστά μονομαχία επωνύμων ηρώων.

Στην περίπτωση αυτή ο ποιητής δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη σκηνή, αλλά και στη σκιαγράφηση της ψυχολογίας και του χαρακτήρα (ήθους) του κάθε ήρωα, ακριβώς με την παρεμβολή ενός λόγου που εκφωνείται από αυτόν. Οι διάφοροι λόγοι έχουν συνεπώς μία ιδιαίτερη σημασία, αφενός διότι παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην εξέλιξη ή και στην καθυστέρηση εξέλιξης της πλοκής του έπους, αφετέρου διότι μας βοηθούν να αντλήσουμε πολύτιμα στοιχεία για το πολεμικό ήθος της εποχής καθώς και για τη ψυχολογική κατάσταση των μαχητών και των ηγητόρων τους.

Ένα καθοριστικό στοιχείο της ηρωικής αντίληψης μάχης, όπως αυτή αποτυπώνεται με ενάργεια στον Όμηρο, είναι η αναγνώριση της κοινής μοίρας των μαχητών, που δεν είναι άλλη από το θάνατο, η γνώση του αβέβαιου χαρακτήρα του πολέμου (η έκβαση του οποίου βρίσκεται στα χέρια των θεών) και παρά ταύτα, η με χαρά αποδοχή αυτής της μοίρας και η θέληση του κάθε ήρωα να πράξει κάτι αξιομνημόνευτο έως το τέλος. Είναι αξιοθαύμαστο ότι αυτή η αντιμετώπιση των πραγμάτων δεν κρύβει καμία αίσθηση μοιρολατρίας ή απαισιοδοξίας και δεν εμποδίζει τους μαχητές από την απόλαυση της χαράς της ζωής! Αποτελεί απλώς συνειδητοποίηση των ορίων του ανθρώπου και οδηγεί σε μία πληρέστερη θέαση του εαυτού και του περιβάλλοντος κόσμου. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε σχετικές περικοπές από το Ομηρικό Κείμενο που φανερώνει την διαπίστωση αυτή

Για τους ομηρικούς ήρωες, όμως, μία σημαντική μορφή δράσης, πέρα από την καθαρά πολεμική δράση στο πεδίο της τιμής, αποτελεί ο λόγος, με αποτέλεσμα ο νους και η σύνεση, που αποτελούν προϋποθέσεις του ορθού λόγου, να αποτελούν ταυτόχρονα το μεγάλο ζητούμενο αλλά και το πεδίο θαυμασμού και αλληλοεκτίμησης των ηρώων.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν ειδικότερα στους λόγους της Ιλιάδος και συγκεκριμένα στους λόγους Πολεμικών Παραινέσεων, στους λόγους Επίπληξης, στους Επαινετικούς Λόγους που παρουσιάζονται μόνο σε έξι περιπτώσεις μέσα σε ολόκληρη την Ιλιάδα, στους λόγους που περιέχουν Θριαμβολογίες των νικητών μετά από κάποια μονομαχία, οι οποίες αποσκοπούν, σε προσωπικό επίπεδο, στην πανηγυρική επικύρωση του κλέους του νικητή, ενώ παράλληλα αποβλέπουν, σε συλλογικό πια επίπεδο, αφενός μεν στην εμψύχωση της παράταξής του, αφετέρου δε, στη ψυχολογική καταπτόηση των συντρόφων του ηττημένου. Κατόπιν μίλησαν για τις Παρακλήσεις – Ικεσίες, που αποσκοπούν κυρίως στην αποτροπή του επικείμενου θανάτου του ομιλητή-πολεμιστή κατά τη μάχη και απευθύνονται προς τον νικητή αντίπαλό του, ή αποβλέπουν στην καλή μεταχείριση του σώματος του μαχητή μετά τον θάνατό του και την απόδοση της σωρού στους οικείους του για μία έντιμη ταφική τελετή και κλείνοντας την εξέταση της τυπολογίας των πολεμικών λόγων του Έπους αναφέρθηκαν στις Προσευχές των ηρώων, με τις οποίες σε δεδομένη στιγμή ζητούν βοήθεια ή παραπονούνται προς τους θεούς, καθώς και στα Τελευταία Λόγια των ετοιμοθάνατων πολεμιστών (Ultima Verba), με τα οποία επικυρώνεται το κλέος της ομηρικής μάχης, με τον επικείμενο ένδοξο θάνατο του μαχητή στο πεδίο της τιμής.

Για τους ομηρικούς ήρωες λοιπόν ο (ορθός) λόγος αποτελεί απλώς μιαν άλλη μορφή δράσης, πέρα από την καθαρά πολεμική δράση στο πεδίο της τιμής.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΩΝ Βιογραφικό σημείωμα Δρ. Ευγένιου Αρ. Γιαρένη: https://drive.google.com/file/d/1xBkj… Βιογραφικό σημείωμα κου Γιώργου Λαθύρη-Ιαλυσσού: https://drive.google.com/file/d/0B3fk…

Δείτε το video στον παρακάτω σύνδεσμο

Όμηρος. Οι Πολεμικοί Λόγοι της Ιλιάδος 

 

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.