Νεοελληνική Γλώσσα: Ασκήσεις στη χρήση των σημείων στίξης 

Η χρήση των σημείων στίξης – Ασκήσεις

 

Να δικαιολογήσετε τη χρήση των σημείων στίξης στα παρακάτω παραδείγματα:

  1. Εκπρόσωπος της πυροσβεστικής χαρακτήρισε, την πυρκαγιά ως «εξαιρετικά επιθετική».

Καθημερινή, 15/04/2018

 

  1. Σύμφωνα με όσα έχουν αποκαλυφθεί, μια εφαρμογή (η AIQ) ζήτησε από χρήστες τη συγκατάθεσή τους να περισυλλέξει τα δεδομένα τους, χωρίς να τους ενημερώσει ότι την ίδια ώρα θα «θέριζε» και όλα τα δεδομένα ανθρώπων που συνδέονται με αυτούς.

Καθημερινή, 15/04/2018

 

  1. Με τις δημοσιογραφικές έρευνες (κυρίως των Observer/Guardianστη Βρετανία και των NewYorkTimes) και με τις έρευνες της βρετανικής Βουλής και του Κογκρέσου των ΗΠΑ, φαίνεται ολοένα πιο καθαρά πόσο επικίνδυνη είναι η ανεξέλεγκτη χρήση των πληροφοριών, αλλά και πόσο δύσκολο θα είναι να επιβληθούν κανόνες που δεν θα περιορίσουν την ελευθερία που παρέχει το Διαδίκτυο.

Καθημερινή, 15/04/2018

 

  1. Κι αν προσφύγουν στη Δικαιοσύνη (λέμε τώρα!) και δικαιωθούν (ξαναλέμε τώρα!), ποιος νομίζετε ότι θα πληρώσει τις αποζημιώσεις;

Π. Μανδραβέλης, Καθημερινή, 11/04/2018

 

  1. Οι συζητήσεις που κάνουμε οι υπόλοιποι, ευρισκόμενοι «έξω από τον χορό», σπάνια μπορεί να προσεγγίσουν ρεαλιστικά τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν όσοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους σε καθημερινή βάση πάνω από το Αιγαίο.

Β. Νέδος, Καθημερινή, 14/04/2018

 

  1. «Εχει βαριά κληρονομία, κύριε πρόεδρε», του απαντώ, «η Πηνελόπη Δέλτα, “Τα Μυστικά του Βάλτου”…». Τα μάτια του έπαιξαν για μια στιγμή. «Ναι, αλλά η γιαγιά του έγραψε και τον “Τρελλαντώνη”», είπε καθώς το πρόσωπό του εδονείτο από τα αναρίθμητα εκείνα τικ.

Κ.Ιορδανίδης, Καθημερινή, 12/04/2018

 

  1. Υπάρχει όμως ένα προβληματάκι. Το ρομπότ δεν μπορεί να φύγει από το εργοστάσιο κατασκευής του χωρίς να αποσυναρμολογηθεί, επειδή είναι ψηλότερο από την πύλη του εργοστασίου!

Το Βήμα, 15/04/2018

 

  1. Ρομπότ «γίγας» ύψους 8,5 μέτρων!

Το Βήμα, 15/04/2018

 

  1. «Οι ψυχολόγοι ενδιαφέρονται επί μακρόν για το πώς “χτίζουμε” την ταυτότητά μας, αλλά και για τις στρατηγικές που χρησιμοποιούμε ώστε να παρουσιάσουμε με τον καλύτερο τρόπο τον εαυτό μας στην κοινωνία», αναφέρει ο Αλεξ Σο, επίκουρος καθηγητής Αναπτυξιακής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και ένας εκ των δύο συγγραφέων της νέας μελέτης, και προσθέτει:«Ανακαλύπτουμε τώρα ότι το είδος της πολύπλοκης στρατηγικής συμπεριφοράς παρουσίασης του εαυτού τους που ακολουθούν οι ενήλικοι εμφανίζεται και στα παιδιά, και μάλιστα σε πολύ μικρότερη ηλικία από αυτή που γνωρίζαμε ως τώρα».

Το Βήμα, Θ. Τσώλη, 15/04/2018

 

  1. Με το πείραμα αυτό, η NASAουσιαστικά παραδέχεται ότι, αργά ή γρήγορα, το σεξ στο διάστημα θα είναι αναπόφευκτο. Μέχρι σήμερα κυκλοφορούν διάφορες φήμες για «τσιλιμπουρδίσματα» μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αστροναυτών διαφορετικού φύλου, όμως τίποτε δεν έχει ποτέ επιβεβαιωθεί επίσημα και δεν αποκλείεται να πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για ψέματα – αν και μπορεί όπου υπάρχει καπνός, να υπάρχει και φωτιά…

Το Βήμα, 11/04/2018

 

  1. Οι ΗΠΑ «γυρνάνε την πλάτη» στην Συρία μετά τις αεροπορικές επιθέσεις.

TΑ ΝΕΑ, 15/04/2018

 

  1. Ένα παράδειγμα, απλώς ενδεικτικό: Η Ελλάδα, σήμερα πια, δεν έχει χωριά, όπως δεν έχει και σχολειά. Όπου ακόμα σώζονται χωριά από 30 κατοίκους και πάνω, ο τρόπος της συμβίωσης δεν είναι πια κοινοτικός, είναι απομίμηση του αστικού: Τα χρειώδη εξασφαλίζονται με ψώνια από το σούπερ μάρκετ της κοντινής πόλης ή κωμόπολης και η χρεία των χρειωδών υπαγορεύεται από τις διαφημίσεις της τηλεόρασης. Η τηλεόραση έχει υποκαταστήσει και το καφενείο, οι γνώμες δεν κοινωνούνται, προσλαμβάνονται από το «κουτί», ασυνείδητα ή συνειδητά, και παπαγαλίζονται.

Καθημερινή, Χρ. Γιανναράς, 25/03/2018

 

  1. Και προγενέστερα: Μήπως είχε υπάρξει η παραμικρή αντίδραση του ελλαδικού πολιτικού συστήματος για τον βίαιο αφελληνισμό της Ιμβρου και της Τενέδου, για τη μεθοδική εξάλειψη του ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης; Ακούστηκε ποτέ ελλαδική κυβέρνηση να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις προκλητικές παραβιάσεις της Συνθήκης της Λωζάννης από την Τουρκία; Χρησιμοποίησε ποτέ ελλαδική κυβέρνηση, ως πολιτικό όπλο, τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού και της εθνοκάθαρσης στη Μικρά Ασία και στην Ανατολική Θράκη;

Καθημερινή, Χρ. Γιανναράς, 25/03/2018

 

  1. Το 1875, το περιοδικό «Ασμοδαίος» στην Αθήνα (των Ροΐδη, Αννίνου, Σουρή, Μητσάκη) χαρακτήριζε το τότε ελλαδικό κρατίδιο «χρυσαλλίδα» (: όχι πια κάμπια, αλλά ούτε ακόμα πεταλούδα – δεν είναι πια Ελλάδα, αλλά ούτε ακόμα Ευρώπη). Εκατόν σαράντα τρία χρόνια από τότε, δύο σχεδόν αιώνες από την Εθνεγερσία, η παρομοίωση εξακολουθεί να ισχύει. Η αδυναμία να συντελεστεί η ποθούμενη μετάλλαξη παγιώνει έναν ανεξέλεγκτο διπολισμό, εξόφθαλμη σχιζοφρένεια.

Καθημερινή, Χρ. Γιανναράς, 25/03/2018

 

  1. Στα μάτια του απλού λαού, ο Ελληνισμός συνοψιζόταν στην επανάκτηση της «Πόλης» και της «Αγια-Σοφιάς», στο όραμα της αυτοκρατορίας. Ηταν δύσκολο, σχεδόν αδύνατο να συνειδητοποιηθούν ερωτήματα, όπως: Θα μπορούσε η αυτοκρατορία, ο κοσμοπολίτικος, χωρίς σύνορα Ελληνισμός, να μετασχηματιστεί σε νεωτερικού, ευρωπαϊκού τύπου εθνικό κράτος; Μπορεί ο κοσμοπολίτης Ελληνας να υπάρξει σαν βαλκάνιος επαρχιώτης; Μπορεί τη Βασιλεύουσα Πόλη να την υποκαταστήσει ένα σχεδόν αρβανίτικο χωριό, η Αθήνα; 

Καθημερινή, Χρ. Γιανναράς, 25/03/2018

 

  1. «Η χώρα έχει μείνει πολύ πίσω και η εγκληματική βία έχει πάει πολύ μπροστά», έγραψε σε άρθρο του στην «Κ» (4/3) ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Δεν έχει μείνει απλώς πίσω· έχει αναγάγει την οπισθοδρόμηση σε ιδεολογία, στρώνοντας, στην εγκληματικότητα, τον δρόμο με παρτέρια.

Καθημερινή, Μ. Κατσουνάκη, 17/03/2018

 

  1. Το επιλεκτικό οδοιπορικό τους στην ιστορία του, τον αντιμετωπίζει –και σωστά– ως πολιτιστικό-καλλιτεχνικό φαινόμενο που αντικατοπτρίζει την κοινωνική, πολιτική, οικονομική και πολιτιστική διαδρομή της Ελλάδας.

Καθημερινή, Μ. Κατσουνάκη, 11/03/2018

 

  1. Ο δόκτωρ, του Μπέρνχαρντ, υποστηρίζει ότι «αυτό που επιθυμούμε αρχικά είναι αυτό που καθόλου δεν επιθυμούμε». Αυτή η στυλιστική αποτύπωση του ασαφούς μπορεί να μοιάζει αδιέξοδη, αλλά δεν είναι. Χρειάζεται χρόνος και δύναμη –κυρίως το δεύτερο– για να αντιληφθεί κανείς ότι πρέπει «να ακυρώνει, να διακόπτει κάτι που έχει γίνει συνήθεια».

Καθημερινή, Μ. Κατσουνάκη, 11/03/2018

 

  1. Ο δόκτωρ, του Μπέρνχαρντ, υποστηρίζει ότι «αυτό που επιθυμούμε αρχικά είναι αυτό που καθόλου δεν επιθυμούμε». Αυτή η στυλιστική αποτύπωση του ασαφούς μπορεί να μοιάζει αδιέξοδη, αλλά δεν είναι. Χρειάζεται χρόνος και δύναμη –κυρίως το δεύτερο– για να αντιληφθεί κανείς ότι πρέπει «να ακυρώνει, να διακόπτει κάτι που έχει γίνει συνήθεια».

Καθημερινή, Μ. Κατσουνάκη, 11/03/2018

 

 

  1. Σε περιόδους αδύναμης ή ανισότιμης ανάπτυξης, οι πολιτικοί πρέπει να προσφέρουν πιο άμεσες απαντήσεις σε αυτά που νιώθει ο κόσμος. Στο δημοψήφισμα για το Brexit, η εκστρατεία υπέρ του Remainεπιχειρηματολόγησε πως η αποχώρηση από την ΕΕ θα σήμαινε χαμηλότερο ΑΕΠ, διαφυγόν εμπόριο και αναταραχή στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αντιθέτως, οι υπέρμαχοι του Brexitυποσχέθηκαν να «πάρουν πίσω τον έλεγχο» των συνόρων της Βρετανίας και υποστήριξαν – ψευδώς – ότι το ΕΣΥ θα απολάμβανε κάθε εβδομάδα ένα μάννα εξ ουρανού ύψους 350 εκατομμυρίων στερλινών.

ΤΑ ΝΕΑ, 16/04/2018

 

 

 

Δείτε επίσης:

  • Σημεία στίξης – Ασκήσεις

 


 

http://www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=748940

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.