Του Κωνσταντίνου Παπαγιαννούλη

Τι είναι αυτό άραγε που σε επίπεδο χαρακτήρα ξεχωρίζει αυτούς που έχουν την τάση να πετύχουν στη ζωή τους από αυτούς που έχουν την τάση να αποτύχουν; Ένας περίπατος στο διαδίκτυο μας αποκαλύπτει κάποιους σημαντικούς παράγοντες.
1. Οι επιτυχημένοι ξυπνούν νωρίς από μικρές ηλικίες, ενώ οι αποτυχημένοι έχουν πάντα την τάση να καταστρέφουν ξυπνητήρια και να χώνονται κάτω από τη θαλπωρή του μαξιλαριού.
2. Οι επιτυχημένοι δεν βλέπουν τηλεόραση, ούτε περιφέρονται σαν ζόμπι με smartphone σε αντίθεση με τους αποτυχημένους που γνωρίζουν όλα τα ονόματα των παικτών survivor που πέρασαν και που κρέμονται από τα χείλη της Μενεγάκη.
3. Οι επιτυχημένοι μιλούν και ασχολούνται σε επίπεδο ιδεών σε αντίθεση με τους αποτυχημένους που ασχολούνται με το κουτσομπολιό επαγγελματικό, οικογενειακό, φιλικό κ.α.
4. Οι επιτυχημένοι δεν έχουν ανάγκη από μικροκατανάλωση καθημερινή ούτε τους καίει να επιδεικνύουν μικροαντικείμενα ψευδοstatus σε αντίθεση με τους αποτυχημένους που θα σκάσουν αν δεν αγοράσουν κάθε εξάμηνο το τελευταίο μοντέλο smartphone να το περιφέρουν στο προαύλιο του σχολείου ή στην καφετέρια.
5. Οι επιτυχημένοι δείχνουν ευγνωμοσύνη και δίνουν συγχαρητήρια. Γενικά αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν καλύτεροι από αυτούς. Αντίθετα οι αποτυχημένοι πιστεύουν στη μοναδικότητά τους και κατακρίνουν τους πάντες.
6. Οι επιτυχημένοι έχουν την τάση να ζουν κάθε στιγμή της ζωής τους σε αντίθεση με τους αποτυχημένους που ζουν στο παρελθόν.
7. Οι επιτυχημένοι αναλαμβάνουν τις ευθύνες των πράξεων τους σε αντίθεση με τους αποτυχημένους που για όλα τα δεινά φταίνε οι άλλοι.
8. Οι επιτυχημένοι είναι έτοιμοι να μάθουν και να προσαρμοστούν σε οποιαδήποτε ηλικία σε αντίθεση με τους αποτυχημένους που τα ξέρουν πάντα όλα και έτσι δεν χρειάζεται ούτε να αλλάξουν ούτε να μάθουν κάτι.
9. Οι επιτυχημένοι ακούν τις γνώμες των άλλων και εμπνέονται από αυτούς. Αντίθετα, για τους αποτυχημένους δεν υπάρχουν γνώμες καλύτερες από τις δικές τους.
10. Οι επιτυχημένοι μοιράζονται τις ιδέες τους και τα πνευματικά τους έργα που δεν πρόκειται να εμπορευθούν. Αντίθετα οι αποτυχημένοι πιστεύουν πως ότι έχουν γράψει ή έχουν πει αποτελεί μοναδικότητα στο ιστορικό γίγνεσθαι του ανθρώπινου είδους και ειδικά τα γραπτά τους έχουν τόση μεγάλη αξία σαν τα χειρόγραφα της νεκρής θάλασσας.

Προηγούμενο άρθροΑρχαία Ελληνικά Α´ Λυκείου: Επαναληπτικές ασκήσεις σε ολόκληρη την ύλη του Ξενοφώντα
Επόμενο άρθροΗ Ελλάδα ως σύγχρονο κράτος 1830 – 2018
Διευθύνω τα φροντιστήρια «Πράξις γκρουπ» στο Παλαιό Φάληρο Αττικής. Για περισσότερα από 20 χρόνια αναζητώ τρόπους που εμπνέουν στους μαθητές το όραμα.Πιστεύω, ότι δεν φτάνει να κάνεις καλό μάθημα, αλλά πρέπει να εφευρίσκεις διαρκώς νέες ιδέες για να ενθαρρύνεις στη γνώση και να προτρέπεις στην επιτυχία.Ανάμεσα στις μεθόδους που χρησιμοποιείς τότε, είναι και γνώσεις αλλότριων – φαινομενικά κλάδων. Θήτευσα και μυήθηκα στο παρελθόν στον ημιεπαγγελματικό κινηματογράφο ταινιών μικρού μήκους, καθώς και στην καλλιτεχνική φωτογραφία.Σε αμφότερα τα μέσα ευοδώθηκαν οι επιδόσεις μου σε βαθμό που μου άφησαν εμπειρία ικανοποιητική για να διευθύνω σκηνοθετικά μία παρουσίαση επαγγελματικού προσανατολισμού. Πιστεύω, ότι καλύτερα απ΄όλους μπορούν να χαράξουν το όραμα στους νέους αυτοί, που ζουν καθημερινά μαζί τους και διαθέτουν το απαραίτητο ταλέντο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.