Την Τετάρτη 18 Απριλίουστις 19.00, οι εκδόσεις IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο «Δημόσιος χώρος εν αναμονή | Publicspacepending» των Nikiforidis&CuomoArchitects στον πολυχώρο Ύψιλον (Εδέσσης 5) στη Θεσσαλονίκη.

 

Θα μιλήσουν οι:

Δημήτρης ΔεμουρτζίδηςΔήμαρχος Παύλου Μελά

Αλεξάνδρα Καραδήμου-ΓερόλυμπουΟμότιμη Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ

Κατερίνα ΜπλέτσαΑρχιτέκτων Δήμος Θεσσαλονίκης

Παρασκευή ΚούρτηΑρχιτέκτων Δ/ντρια Αστικής Ανάπτυξης, Δήμος Παύλου Μελά.

ΣυντονίζειοΓιώργοςΤούλας

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Από τις εκδόσεις IANOSκυκλοφορεί το νέο βιβλίο αρχιτεκτονικής του Πρόδρομου Νικηφορίδη και BernardCuomoή αλλιώς Nikiforidis&CuomoArchitects, με τίτλο «Δημόσιος χώρος εν αναμονή | Publicspacepending». Πρόκειται για μία δίγλωσση έκδοση (ελληνικά & αγγλικά), όπου η αρχιτεκτονική του δημόσιου χώρου των Νικηφορίδη και Cuomo είναι σε αναμονή. Η Καππαδοκία του Πρόδρομου Νικηφορίδη πάει με ανταλλαγή στη Κρήτη, από εκεί Θεσσαλονίκη, Τουλούζη, Παρίσι και πάλι Θεσσαλονίκη με ένα μικρό διάλειμμα στο Μόναχο. Η Ταορμίνα, η Ίσκια και η Μάλτα του Bernard Cuomo συναντιούνται στην Φιλιπβίλ στην Αλγερία. Από εκεί αναγκαστική μετακίνηση στη Μασσαλία, τα κακά του πολέμου, Αβινιόν, Μοντομπάν, Τουλούζη, Παρίσι και τέλος Θεσσαλονίκη. Δύο ξένοι στην ίδια πόλη, με αγάπη στις πόλεις και ακόμα περισσότερη για αυτή την πόλη. Αφετηρία αυτής της πορείας ένα Α΄ Βραβείο σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό για νέους αρχιτέκτονες.

Ο δημόσιος χώρος είναι ένα διαρκές ταξίδι, ταξίδι ανοιχτό στις προκλήσεις, εκεί που το ανοίκειο αντιστέκεται στο οικείο, ταξίδι στο δέρμα της πόλης, εκεί που η πόλη αναπνέει και οι κάτοικοι της συναντιούνται και επικοινωνούν. Εδώ και πολλά χρόνια ταξιδεύουν, με αφορμή τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, διαβάζουν τις πόλεις, ερμηνεύουν τις πόλεις και προτείνουν, η κάθε μια με τις ιδιαιτερότητες της. Θεσσαλονίκη κυρίαρχη, Καβάλα, Κοζάνη, Νεάπολη Μονεμβασιάς, Αθήνα, Χανιά, Ρόδος και το μεγάλο άλμα στην Ταγγέρη, στην είσοδο της Μεσογείου απέναντι από το Γιβραλτάρ. Δύο επίμονοι αρχιτέκτονες, που όταν τους δόθηκε η ευκαιρία, σχεδίασαν τη Νέα Παραλία, με τα 14 βραβεία και διακρίσεις, σίγουρα το πλέον πολυβραβευμένο αρχιτεκτονικό έργο στην Ελλάδα. Όμως, πριν από αυτό και μετά από αυτό, πολλά άλλα είναι σε αναμονή. Ο ανασχεδιασμός του Μνημειακού Άξονα της Αριστοτέλους, το πλέον εμβληματικό και σίγουρα το πιο σημαντικό. Η αρχιτεκτονική του δημόσιου χώρου των Νικηφορίδη και Cuomo είναι σε αναμονή.

 

Link:https://www.ianos.gr/events/prodromos-nikiforidis-bernard-cuomo-public-space-ekdoseis-ianos.html

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.