Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την αφήγηση του 16ου κεφαλαίου από το 10ο βιβλίο του έργου ΠΛΑΤΩΝΟΣ «Πολιτεία / Περί του Δικαίου».

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΗΡΟΣ (μέρος δ΄ – τέλος)

Καταγράφεται ηχητικά ο κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΘΥΡΗΣ – ΙΑΛΥΣΣΟΣ, νομικός, φιλόλογος και συγγραφέας, ιδρυτής και διευθύνων της Πολιτιστικής-Ερευνητικής Εταιρείας ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ.
Απόδοση Αρχαίου Κειμένου: Ιωάννης Γρυπάρης, Εκδόσεις «Ζαχαρόπουλος», Αθήνα.

Αυτοσχεδιασμός σε επτάχορδη λύρα: Γρηγόρης Δρακόπουλος (Εύελδωρ)

Κατασκευαστής λύρας: Νικόλαος Μπρας

Η καταγραφή πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2018, στην αίθουσα της Πολιτιστικής-Ερευνητικής Εταιρείας ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

«Ανθρώπους μένει αποθανόντας, άσσα ουκ έλπονται ουδέ δοκέουσιν».
Τους ανθρώπους τους περιμένουν μετά τον θάνατό τους, όσα ούτε ελπίζουν ούτε φαντάζονται. – (ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ)

ΠΛΑΤΩΝΟΣ – «Πολιτεία / Περί του Δικαίου», Βιβλίον Ι΄ – Μέρος 4ον: Ο Μύθος του Ηρός – Κεφάλαιο 16
Περί της Κοσμικής Προνοίας και Περί του Κύκλου των Ψυχών. Ο Κύκλος των Μετενσαρκώσεων – Παλιγγενεσία.

Ο Πλάτων, επιλέγει να κλείσει το περίφημο έργο του «Πολιτεία ή Περί Δικαίου», με ένα βαρυσήμαντο μύθο, που αναφέρεται στο μεταθανάτιο ταξείδι των ψυχών, αναλόγως του δικαίου ή αδίκου βίου τους.
Ο δίκαιος άνθρωπος, επιβραβεύεται και σ’ αυτόν τον κόσμο (ο Σωκράτης το αποδεικνύει αυτό περίτρανα, στο πρώτα εννέα Βιβλία της Πλατωνικής Πολιτείας, όπου και αναδεικνύει την έννοια του Δικαίου), αλλά και μετά θάνατον (10ο Βιβλίο). Αντίθετα οι άδικοι, οι τύραννοι, οι κακούργοι, τιμωρούνται σκληρά. Απόδειξη αποτελεί η μαρτυρία του Ηρός του Αρμενίου, την οποία και αφηγείται ο ίδιος ο Σωκράτης.

Κεφάλαιο 16 – τέλος
(Συνεχίζει την αφήγησή του ο Ήρ…)

Αφού τους έδωσε και τις τελευταίες οδηγίες ο Προφήτης της Λαχέσεως κάλεσε τις ψυχές να επιλέξουν τον κλήρο τους.

Οι αφιλοσόφητες ψυχές έσπευδαν να επιλέξουν βίους ένδοξους χωρίς να υπολογίσουν πόση δυστυχία κρύβουν μέσα τους τα αξιώματα και τα μεγαλεία. Όσες όμως ψυχές είχαν δοκιμαστεί σκληρά στην προηγούμενη ζωή τους, τώρα πρόσεχαν να μην απατηθούν από τη δολερή λάμψη. Έτσι η ψυχή του τρισένδοξου και πολυταξιδεμένου Οδυσσέα επέλεξε την ήσυχη ζωή ενός άσημου ανθρώπου. Όποια εκλογή πάντως έκανε η κάθε ψυχή παρέμενε αμετάκλητη.

Ύστερα οι ψυχές οδηγήθηκαν μέσα από το κατάξερο πεδίο της λήθης, στον Αμέλητα ποταμό. Όποιος έπινε από το νερό εκείνο ξεχνούσε όλα όσα είχε ζήσει στην προηγούμενή του ζωή. Τα μεσάνυχτα, μέσα στη βοή του σεισμού και της βροντής, ξάφνου, οι ψυχές άρχισαν να αναπηδούν προς τα πάνω, για να ξαναγεννηθούν μέσα στα νέα τους σώματα.

Τον ΄Ηρα μόνο δεν τον άφησαν να πιει νερό από τον Αμέλητα ποταμό. Το πώς ξαναγύρισε στο σώμα του δεν το ήξερε. Ξαφνικά, ανοίγοντας τα μάτια του, απλώς ήταν πρωί και είδε τον εαυτό του ξαπλωμένο πάνω στην πυρά.

«Έτσι λοιπόν Γλαύκωνα διασώθηκε ο μύθος και δεν χάθηκε και θα μπορούσε κι εμάς να σώσει», λέγει ο Σωκράτης, ολοκληρώνοντας την αφήγησή του… «κι αν πεισθούμε στα λεγόμενα μου και θεωρήσουμε την ψυχή αθάνατη και δυνατή να αντέχει όλα τα κακά και τα καλά, θα ακολουθούμε πάντοτε την προς τα άνω οδό και με κάθε τρόπο θα κάνουμε τα έργα μας με δικαιοσύνη και σωφροσύνη, έτσι ώστε και με τον ίδιο μας τον εαυτό θα είμαστε φίλοι και με τους Θεούς… και θα ευημερούμε.»

Και με τούτα τα λόγια τελειώνει… και η Πλατωνική Πολιτεία…

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΦΗΓΗΤΗ Βιογραφικό σημείωμα κου Γιώργου Λαθύρη-Ιαλυσσού: https://drive.google.com/file/d/0B3fk…

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά τον κ. Γιώργο Λαθύρη-Ιαλυσσό και τον κ. Γρηγόρη Δρακόπουλο για την αγαστή συνεργασία τους.

Δείτε το video στον παρακάτω σύνδεσμο

Πλάτωνος ΠΟΛΙΤΕΙΑ – Βιβλίο Ι΄ – Ο Μύθος του Ηρός – Κεφάλαιο 16 – Αφήγηση: Γιώργος Λαθύρης-Ιαλυσσός

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.