Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν τον κύκλο μαθημάτων: ΠΛΑΤΩΝΟΣ “ΣΥΜΠΟΣΙΟΝ”, με την διδάκτορα κ. ΑΝΝΑ Χ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ.

Τίτλος 33ου μαθήματος: “Τα δώρα του Ουρανίου Έρωτος”, (Λόγος του Αγάθωνος – Α΄ μέρος : “Συμπόσιον”, στ. 193e2-195e).

Το μάθημα παραδόθηκε στην Αθήνα, στην αίθουσα ΕΛΛΗΝ.Α.Ι.Σ., στις 9 Ιανουαρίου 2018.

Εικόνα τίτλων παρουσίασης – “Ο Έρως στοχεύει την Ψυχή” (1741)
Ελαιογραφία σε καμβά τοῦ François Boucher (Φρανσουά Μπουσσέ)
Μουσείο: Los Angeles County Museum of Art (LACMA)

Συνοπτική παρουσίαση 33ου μαθήματος Λόγος του Αγάθωνος – Α΄ μέρος : “Συμπόσιον”, στ. 193e2-195e Στο πρώτο μέρος του λόγου του, ο Αγάθων μεταλαμπαδεύει στον δαιμόνιο Σωκράτη την σοφία που κατέχει. Και σε αυτό το σημείο του έργου αναδεικνύεται η σημασία της αιδούς και του μέτρου, εφόσον για να πραγματοποιηθεί η ορατή δημιουργία, ακόμη και όταν αυτή προέρχεται από την Ιδέα του Αγαθού, απαιτείται μέτρον και αιδώς. Ο Αγάθων θα προκαλέσει την συνέργεια του συνόλου των υποστάσεων που έχουν έως τώρα αναδυθεί από τους λόγους των προηγουμένων θείων νόων, δηλαδή του νου, της ψυχής και του σώματος του σύμπαντος, έτσι ώστε η ορατή δημιουργία να καταστεί αγαθοειδής. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αγάθων θα ασχοληθεί με τις ιδιότητες του Ουρανίου Έρωτος, χάριν των οποίων το ορατόν σύμπαν θα γίνει αγαθοειδές, δηλαδή θα φωτιστεί από το φως του Κόσμου των Ιδεών. Με αυτήν την έννοια, ο Ουράνιος Έρως αναδεικνύεται ως το τελικόν αίτιον της ορατής δημιουργίας, δηλαδή το αίτιον χάριν του οποίου το ορατόν σύμπαν καθίσταται αγαθοειδές. Πιο συγκεκριμένα, ο Αγάθων θα αναλύσει τις ποιότητες του Ουρανίου Έρωτος και πώς, όντας ο ίδιος αμέθεκτος, προκαλεί την μέθεξη των ψυχών που έχουν την δύναμη της πτεροφυίας, δηλαδή της αναγωγής έως αυτόν. Οι ποιότητες του Ουρανίου Έρωτος είναι δύο: Ο Ουράνιος Έρως είναι κάλλιστος και άριστος. Με βάση αυτές τις δύο ποιότητες του Ουρανίου Έρωτος θα συνυφανθεί ο λόγος του Αγάθωνος, που διακρίνεται σε δύο μέρη: Στο πρώτο μέρος, ο Αγάθων θα αναπτύξει τον λόγο για τον οποίο ο Ουράνιος Έρως είναι κάλλιστος, ενώ στο δεύτερο μέρος, θα αναλύσει τις αρετές του Ουρανίου Έρωτος. Έτσι, στο πρώτο μέρος ο Αγάθων μιλά για την αιώνια νεότητα του Ουρανίου Έρωτος και, με αυτήν την έννοια, αναδεικνύει την αθανασία του. Στην συνέχεια του λόγου του, ο Αγάθων αναδεικνύει ότι η ομοίωσις είναι ο τρόπος μέσω του οποίου η ανθρώπινη ψυχή καθίσταται ικανή να μεθέξει στον Ουράνιο Έρωτα. Επίσης, ο Ουράνιος Έρως είναι απαλός, δηλαδή δεν κατέρχεται ποτέ, όπως άλλωστε και η Ουρανία Αφροδίτη, στα πεδία της ύλης. Με άλλα λόγια, ο Ουράνιος Έρως είναι το φως που διαρρέει ολόκληρη την δημιουργία, ενώ ο ίδιος παραμένει χωριστός, άμικτος και αμιγής από την ύλη. Τέλος, ο Ουράνιος Έρως είναι μαλθακός, δηλαδή είναι “μάλα καλός”, εφόσον εγκατοικεί μέσα στο ήθος και στην ψυχή του ανθρώπου εκείνου που είναι ενάρετος.

Βιογραφικά στοιχεία ομιλήτριας

Η Άννα Μαρκοπούλου σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Paris V της Σορβόννης, όπου το 1994 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ. Δίδαξε Φιλοσοφία της Παιδείας και Παιδαγωγική Θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Ανώτατη Παιδαγωγική Σχολή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) στην Αθήνα. Από το 2008 ασχολείται με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, με έμφαση στην πλατωνική και νεοπλατωνική φιλοσοφία.

Δείτε το video στον παρακάτω σύνδεσμο

Πλάτωνος Συμπόσιον – Άννα Χ. Μαρκοπούλου. Μάθημα 33ον: Τα δώρα του Ουρανίου Έρωτος

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.