Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την αφήγηση του 15ου κεφαλαίου από το 10ο βιβλίο του έργου ΠΛΑΤΩΝΟΣ «Πολιτεία / Περί του Δικαίου».

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΗΡΟΣ (μέρος γ΄)

Καταγράφεται ηχητικά ο κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΘΥΡΗΣ – ΙΑΛΥΣΣΟΣ, νομικός, φιλόλογος και συγγραφέας, ιδρυτής και διευθύνων της Πολιτιστικής-Ερευνητικής Εταιρείας ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ.
Απόδοση Αρχαίου Κειμένου: Ιωάννης Γρυπάρης, Εκδόσεις «Ζαχαρόπουλος», Αθήνα.

Αυτοσχεδιασμός σε επτάχορδη λύρα: Γρηγόρης Δρακόπουλος (Εύελδωρ)

Κατασκευαστής λύρας: Νικόλαος Μπρας

Η καταγραφή πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2018, στην αίθουσα της Πολιτιστικής-Ερευνητικής Εταιρείας ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

«Ανθρώπους μένει αποθανόντας, άσσα ουκ έλπονται ουδέ δοκέουσιν».

Τους ανθρώπους τους περιμένουν μετά τον θάνατό τους, όσα ούτε ελπίζουν ούτε φαντάζονται. – (ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ)

ΠΛΑΤΩΝΟΣ – «Πολιτεία / Περί του Δικαίου», Βιβλίον Ι΄ – Μέρος 3ον: Ο Μύθος του Ηρός – Κεφάλαιο 15

Περί της Κοσμικής Προνοίας και Περί του Κύκλου των Ψυχών. Ο Κύκλος των Μετενσαρκώσεων – Παλιγγενεσία.

Ο Πλάτων, επιλέγει να κλείσει το περίφημο έργο του «Πολιτεία ή Περί Δικαίου», με ένα βαρυσήμαντο μύθο, που αναφέρεται στο μεταθανάτιο ταξείδι των ψυχών, αναλόγως του δικαίου ή αδίκου βίου τους.

Ο δίκαιος άνθρωπος, επιβραβεύεται και σ’ αυτόν τον κόσμο (ο Σωκράτης το αποδεικνύει αυτό περίτρανα, στο πρώτα εννέα Βιβλία της Πλατωνικής Πολιτείας, όπου και αναδεικνύει την έννοια του Δικαίου), αλλά και μετά θάνατον (10ο Βιβλίο). Αντίθετα οι άδικοι, οι τύραννοι, οι κακούργοι, τιμωρούνται σκληρά. Απόδειξη αποτελεί η μαρτυρία του Ηρός του Αρμενίου, την οποία και αφηγείται ο ίδιος ο Σωκράτης.

Κεφάλαιο 15

(Συνεχίζει την αφήγησή του ο Ήρ…)

Φθάνοντας εκεί οι ψυχές έπρεπε να παρουσιαστούν αμέσως στη Λάχεση.

Στην αρχή ένας Προφήτης της Μοίρας Λαχέσεως τους τακτοποίησε χωριστά κι έπειτα πήρε από τα γόνατα της Μοίρας κλήρους και πρότυπα τρόπων ζωής κι αφού ανέβηκε πάνω σε ένα ψηλό βήμα είπε: «Σας ομιλεί η παρθένος Λάχεσις, ψυχές εφήμερες, μέλλει να αρχίσετε άλλη περίοδο ζωής, σε σώμα θνητό. Δεν θα κληρωθείτε αλλά εσείς θα επιλέξετε την τύχη σας. Εκείνου που ο κλήρος θα βγει πρώτος, θα διαλέξει τον βίο που θα ακολουθήσει. Η Αρετή είναι κτήμα αδέσποτο, αναλόγως αν θα την εκτιμήσετε ή θα την περιφρονήσετε, θα είναι και το μερίδιό σας. Ο καθένας ευθύνεται για την επιλογή του, ο θεός δεν έχει καμία ευθύνη».

Έπειτα έβγαλε άπειρα παραδείγματα βίου, περισσότερα από τους παρόντες γιατί ήταν και όλων των ζώων και των ανθρώπων ανεξαιρέτως, και κάθε λογής, ανακατεμένα, τυραννίες, εξορίες, ζητιανιές, ομορφιά, δύναμη, αγωνιστικότητα, καταγωγή, πλούτος. Ο καθένας έτσι έπρεπε, ανάλογα με τη σειρά που προσδιόριζε ο κλήρος του, να επιλέξει ένα ορισμένο είδος ζωής.

Σε αυτό το σημείο ο Σωκράτης παρεμβαίνοντας ο ίδιος επισημαίνει, εκτεταμένα, πόσο δύσκολο είναι αυτό, και πόσο σημαντική είναι η Παιδεία σε έναν άνθρωπο στη διάρκεια της επίγειας ζωής του, αλλά και στη μέλλουσα ζωή του, ώστε να λάβει τις γνώσεις για να μπορεί να ξεχωρίσει τον καλό από τον κακό τρόπο ζωής, γιατί μόνο κατ’ αυτόν τον τρόπο γίνεται ευδαιμονέστερος και με πορεία προς τα επάνω.

Και κατόπιν -συνεχίζοντας την αφήγηση του Ηρός- λέγει, πως αφού τους έδωσε και τις τελευταίες οδηγίες ο Προφήτης της Λαχέσεως…

Η Συνέχεια… προσεχώς… στο 16ο Κεφάλαιο… όπου και ολοκληρώνεται η αφήγηση του Μύθου του Ηρός.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΦΗΓΗΤΗ Βιογραφικό σημείωμα κου Γιώργου Λαθύρη-Ιαλυσσού: https://drive.google.com/file/d/0B3fk…

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά τον κ. Γιώργο Λαθύρη-Ιαλυσσό και τον κ. Γρηγόρη Δρακόπουλο για την αγαστή συνεργασία τους.

Δείτε το video στον παρακάτω σύνδεσμο

Πλάτωνος ΠΟΛΙΤΕΙΑ – Βιβλίο Ι΄ – Ο Μύθος του Ηρός – Κεφάλαιο 15

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.