Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν το 6ο Διεπιστημονικό Συνέδριο «ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ».
Η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών τιμά τον Αριστοτέλη 2400 χρόνια μετά την γέννησή του.

Τίτλος ομιλίας: «H ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΣΤΟΝ ΔΑΝΤΗ».

Ομιλητής: ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΠΕΚΑΚΟΣ, Διδάκτωρ Γλωσσολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η ομιλία εδόθη την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017, στο πλαίσιο της 6ης Συνεδρίας: “Ζητήματα Αριστοτελικής Φιλοσοφίας και Τέχνης”.

Το συνέδριο έλαβε χώρα στις 18-19-20 Οκτωβρίου 2017, στο κεντρικό κτήριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνδιοργανώθηκε από την Διεθνή Επιστημονική Εταιρεία Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, ενώ ετέθη υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ήταν παρούσες ως χορηγός επικοινωνίας και οπτικοακουστικής τεκμηρίωσης του συνεδρίου.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ

Στην «Ποιητική» (Poet.: 1447a) ο Αριστοτέλης αναφέρει ότι ο χορός είναι ένα είδος ρυθμικής κίνησης, της οποίας ο σκοπός είναι η αναπαράσταση του ανθρώπινου χαρακτήρα, των ανθρώπινων πράξεων και αισθημάτων (Selma Cohen, 1953: 232).
Ο χορός είναι η γλώσσα του σώματος, ένα είδος επικοινωνιακού κώδικα, ο οποίος περικλείει μέσα του στοιχεία από διάφορους πολιτισμούς. Συνεπώς, η μελέτη του χορού είναι εφικτή μέσα από την σύγκρισή της με την γλώσσα, επειδή αυτή στην ουσία αποτελεί την αντιπαραβολή ενός μη λεκτικού κώδικα (χορός) με έναν λεκτικό κώδικα επικοινωνίας (γλώσσα).
Ο Δάντης (Dante Alighieri, 1265 – 1321), ο πατέρας της ιταλικής γλώσσας και κορυφαίος Ιταλός φιλόσοφος, αξιοποιεί στα έργα του «Θεία Κωμωδία» (Divina Commedia) και «Περί της Λαϊκής Γλώσσας» (De Vulgari Eloquentia) τις θεωρίες του Αριστοτέλη γύρω από τον χορό, την ποίηση και την γλώσσα.
Στο έργο του Δάντη, παρουσιάζεται η αριστοτελική διάσταση του χορού. Αυτός είναι μία μορφή γνώσης, όχι λογική, αλλά συμβολική, η οποία δηλώνει πράγματα που είναι δυνατόν να συμβούν.
Σκοπός της εργασίας είναι η ανάδειξη της σημασίας του χορού μέσω της ιστορικο – φιλολογικής προσέγγισης, η παρουσίαση των συμβολισμών του χορού (αποσυμβολισμός) και η λειτουργία του μέσα στο κείμενο.

H Σημασία του Χορού: από τον Αριστοτέλη στον Δάντη – Σωτήριος Μπεκάκος

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.