Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη έχει τη μεγάλη χαρά και τιμή να υποδέχεται και να φιλοξενεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον φιλόσοφο, θεωρητικό της λογοτεχνίας και δοκιμιογράφο Μιχαήλ Ναούμοβιτς Επστάιν.

Ο Μιχαήλ Επστάιν, σήμερα Καθηγητής Πολιτισμικής Θεωρίας και Ρωσικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Emory των Η.Π.Α., με μακρόχρονη πορεία στον ακαδημαϊκό χώρο, είναι από τους πλέον φημισμένους και διεθνώς αναγνωρισμένους θεωρητικούς του Πολιτισμού και της Λογοτεχνίας, ειδήμων της Ρωσικής φιλοσοφίας και λογοτεχνίας, με ερευνητικά ενδιαφέροντα που εκτείνονται από τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και τον Μεταμοντερνισμό έως τη Σημειωτική και τη γλωσσική εξέλιξη.

Προσκεκλημένος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη με αφορμή την ελληνική έκδοση του βιβλίου του «Ανθρωπιστικές εφευρέσεις και ηθική της μοναδικότητας» (εκδ. Ροές), ο Μιχαήλ Επστάιν θα παρουσιάσει την Τρίτη 17 Απριλίου και ώρα 19.00 το έργο του, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος. Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας θέτει και επιχειρεί να απαντήσει σε φλέγοντα ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον των Ανθρωπιστικών Επιστημών, μέσα από έξι δοκίμια, όπου ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το εύρος της σκέψης του Επστάιν, η οποία παρουσιάζεται εκτενώς στα ελληνικά για πρώτη φορά. Για το έργο του Επστάιν θα μιλήσει ο μεταφραστής Γιώργος Πινακούλας και ο Νικήτας Σινιόσογλου, Δρ. Φιλοσοφίας και ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Ερευνών, ο οποίος προλογίζει την έκδοση.

«Το μέλλον των Ανθρωπιστικών Επιστημών» είναι και το θέμα της ανοιχτής συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Απριλίου, όπου ο Μιχαήλ Επστάιν θα συνομιλήσει με μαθητές Γ’ Λυκείου, εκπαιδευτικούς, φοιτητές και νέους ερευνητές σχετικά με την ανάγκη για μια νέα, πρακτική διάσταση των ανθρωπιστικών επιστημών, δίνοντας περισσότερη έμφαση στη δημιουργική τους πλευρά παρά στην αμιγώς επιστημονική. Θα αναλυθούν διάφοροι τύποι εφευρέσεων στη γλωσσολογία, τη φιλοσοφία, την τέχνη και τη λογοτεχνία, όπως για παράδειγμα νέα επιστημονικά πεδία, είδη, πολιτισμικές πρακτικές και διανοητικά κινήματα και θα σκιαγραφηθούν νέα επιστημονικά πεδία.

Πληροφορίες

Τρίτη 17 Απριλίου 2018, ώρα 19.00

Παρουσίαση του βιβλίου του Μιχαήλ Επστάιν ««Ανθρωπιστικές εφευρέσεις και ηθική της μοναδικότητας»

Ομιλητές:

Μιχαήλ Επστάιν, συγγραφέας

Γιώργος Πινακούλας, μεταφραστής

Νικήτας Σινιόσογλου, Δρ. Φιλοσοφίας, εντεταλμένος ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Τετάρτη 18 Απριλίου 2018, ώρες 11.00-13.00

«Το μέλλον των Ανθρωπιστικών Επιστημών»

Ο Μιχαήλ Επστάιν συνομιλεί με μαθητές, φοιτητές και νέους ερευνητές

Ανοιχτή συζήτηση για το μέλλον των Ανθρωπιστικών Επιστημών

Χώρος διεξαγωγής εκδηλώσεων:

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Ιστορική Βιβλιοθήκη

2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς

Τηλ. επικοινωνίας: 216 9003700

[email protected]

* Οι εκδηλώσεις θα μεταδοθούν ζωντανά μέσω διαδικτύου (livestreaming) από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, www.laskaridisfoundation.org

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.