Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την αφήγηση του 14ου κεφαλαίου από το 10ο βιβλίο του έργου ΠΛΑΤΩΝΟΣ «Πολιτεία / Περί του Δικαίου».

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΗΡΟΣ (μέρος β΄)

Καταγράφεται ηχητικά ο κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΘΥΡΗΣ – ΙΑΛΥΣΣΟΣ, νομικός, φιλόλογος και συγγραφέας, ιδρυτής και διευθύνων της Πολιτιστικής-Ερευνητικής Εταιρείας ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ.
Απόδοση Αρχαίου Κειμένου: Ιωάννης Γρυπάρης, Εκδόσεις «Ζαχαρόπουλος», Αθήνα.

Αυτοσχεδιασμός σε επτάχορδη λύρα: Γρηγόρης Δρακόπουλος (Εύελδωρ)

Κατασκευαστής λύρας: Νικόλαος Μπρας

Η καταγραφή πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2018, στην αίθουσα της Πολιτιστικής-Ερευνητικής Εταιρείας ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

«Ανθρώπους μένει αποθανόντας, άσσα ουκ έλπονται ουδέ δοκέουσιν».
Τους ανθρώπους τους περιμένουν μετά τον θάνατό τους, όσα ούτε ελπίζουν ούτε φαντάζονται. – (ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ)

ΠΛΑΤΩΝΟΣ – «Πολιτεία / Περί του Δικαίου», Βιβλίον Ι΄ – Μέρος 3ον: Ο Μύθος του Ηρός – Κεφάλαιο 14
Περί της Κοσμικής Προνοίας και Περί του Κύκλου των Ψυχών. Ο Κύκλος των Μετενσαρκώσεων – Παλιγγενεσία.

Ο Πλάτων, επιλέγει να κλείσει το περίφημο έργο του «Πολιτεία ή Περί Δικαίου», με ένα βαρυσήμαντο μύθο, που αναφέρεται στο μεταθανάτιο ταξείδι των ψυχών, αναλόγως του δικαίου ή αδίκου βίου τους.
Ο δίκαιος άνθρωπος, επιβραβεύεται και σ’ αυτόν τον κόσμο (ο Σωκράτης το αποδεικνύει αυτό περίτρανα, στο πρώτα εννέα Βιβλία της Πλατωνικής Πολιτείας, όπου και αναδεικνύει την έννοια του Δικαίου), αλλά και μετά θάνατον (10ο Βιβλίο). Αντίθετα οι άδικοι, οι τύραννοι, οι κακούργοι, τιμωρούνται σκληρά. Απόδειξη αποτελεί η μαρτυρία του Ηρός του Αρμενίου, την οποία και αφηγείται ο ίδιος ο Σωκράτης.

Κεφάλαιο 14
(Συνεχίζει την αφήγησή του ο Ήρ…)

Τον Αρδιαίο, τον τύραννο της Παμφυλίας που διέπραξε στη ζωή του μεγάλα και πολλά κακουργήματα, οι τιμωροί του άλλου κόσμου τον έδεσαν χειροπόδαρα και τον τραβούσαν πάνω στα αγκάθια των ασπαλάθων. Ύστερα μαζί με άλλους πολλούς που είχαν διαπράξει πολλά ανομήματα, τον πέταξαν στον Τάρταρο.

Επτά ημέρες έμειναν οι ψυχές στο λιβάδι και την όγδοη πορεύτηκαν σε ένα τόπο, όπου έβλεπαν ένα φως σαν ουράνιο τόξο, αλλά πολύ λαμπρότερο και καθαρότερο.
Εκεί, μετά από μιας ημέρας δρόμο, είδαν να’ ναι τεντωμένες από τον ουρανό οι άκρες των δεσμών που το συγκρατούσαν. Αυτό το Φως ήταν ο σύνδεσμος του ουρανού που συγκρατούσε την ουράνια περιφορά. Από τις άκρες των δεσμών του ήταν σφιχτά στερεωμένο το αδράχτι της Ανάγκης, το οποίο προκαλεί όλες τις κινήσεις.

Το αδράχτι είχε στέλεχος και αγκίστρι από σκληρό μέταλλο και σφόνδυλο που ήταν κοίλος και περιείχε άλλους επτά σφονδύλους.
Στους κύκλους που σχημάτιζαν τα επάνω χείλη των σφονδύλων ήταν καθισμένες και περιστρέφονταν Σειρήνες, μια πάνω σε κάθε κύκλο. Κάθε Σειρήνα έβγαζε από μέσα της έναν ήχο και όλες μαζί σχημάτιζαν ένα αρμονικό ταίριασμα από νότες.

Την κυκλική κίνηση των σφονδύλων, πάνω στα γόνατα της Ανάγκης, παρακολουθούσαν καθισμένες πάνω σε θρόνους οι τρεις Μοίρες, η Λάχεσις, η Κλωθώ και η Άτροπος και τραγουδούσαν η καθεμιά πάνω στη μελωδία των Σειρήνων. Η Λάχεσις τα περασμένα, η Κλωθώ τα τωρινά και η Άτροπος τα μελλούμενα.
Φθάνοντας εκεί οι ψυχές…

Η συνέχεια … στο 15ο Κεφάλαιο…
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΦΗΓΗΤΗ

Βιογραφικό σημείωμα κου Γιώργου Λαθύρη-Ιαλυσσού: https://drive.google.com/file/d/0B3fk…

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά τον κ. Γιώργο Λαθύρη-Ιαλυσσό και τον κ. Γρηγόρη Δρακόπουλο για την αγαστή συνεργασία τους.

Δείτε το video στον παρακάτω σύνδεσμο

Πλάτωνος ΠΟΛΙΤΕΙΑ – Βιβλίο Ι΄ – Ο Μύθος του Ηρός – Κεφάλαιο 14 

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.