Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν τον κύκλο μαθημάτων: ΠΛΑΤΩΝΟΣ “ΣΥΜΠΟΣΙΟΝ”, με την διδάκτορα κ. ΑΝΝΑ Χ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ.

Τίτλος 32ου μαθήματος: “Η τέχνη του Ηφαίστου και η αρχαία φύσις της ψυχής”,
(Λόγος του Αριστοφάνους – Δ΄ μέρος : “Συμπόσιον”, στ. 192d8-193e1).

Το μάθημα παραδόθηκε στην Αθήνα, στην αίθουσα ΕΛΛΗΝ.Α.Ι.Σ., στις 19 Δεκεμβρίου 2017.
Συνοπτική παρουσίαση 32ου μαθήματος

Λόγος του Αριστοφάνους – Δ΄ μέρος : “Συμπόσιον”, στ. 192d8-193e1

Στο τέταρτο και τελευταίο μέρος του λόγου του, ο Αριστοφάνης περιγράφει τον λόγο του Ηφαίστου, ο οποίος ρωτά τις ψυχές που έλκουν την καταγωγή τους από τον ήλιο, τι θα γινόταν αν, μέσω της σφυρηλάτησης και της συντήξεως των δύο μερών σε ένα, τους εξασφάλιζε έναν κοινό βίο τόσο στον ένσαρκο βίο τους όσο και στον Άδη. Τους εφιστά, όμως, την προσοχή, αν πράγματι επιθυμούν αυτήν την ένωση, γιατί, σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα μπορούν να χωρισθούν εκ νέου.

Στην συνέχεια, ο Αριστοφάνης ανακεφαλαιώνει και διευκρινίζει ακόμη περισσότερο την φύση του Έρωτος. Το αίτιον της γενέσεως του έρωτος συνοψίζεται στην επιθυμία της ενσάρκου ψυχής να επιστρέψει στην αρχαία φύση της, δηλαδή, στην άσαρκο κατάστασή της. Αυτή ακριβώς την επιθυμία συμβολίζει η καταγωγή του Έρωτος, εφόσον αυτός είναι γιός του Πόρου, που εκφράζει την πληρότητα της ασάρκου ψυχής, η οποία είναι ακριβώς το αντικείμενο της επιθυμίας της μητέρας του Έρωτος, της Πενίας. Η Πενία συμβολίζει την επιθυμία της ενσάρκου ψυχής να επιστρέψει στην άσαρκο κατάστασή της κατά την οποία ήταν πλήρης και αυτάρκης.

Στην συνέχεια, ο Αριστοφάνης αναδεικνύει την αρετή της ευσέβειας, από την οποία θα πρέπει να διακατέχεται η ένσαρκος ψυχή, προκειμένου να μην υποστεί τον τιτανικό μερισμό που προκαλεί η βύθισή της στην ύλη. Σε αυτό το πλαίσιο, εάν η ένσαρκος ψυχή ακολουθήσει τον ουράνιο έρωτα, τότε, δεν θα απειληθεί από τον κίνδυνο του μερισμού, αλλά θα καταστεί φίλη με τον θεό, με τον οποίον, έκτοτε, θα έχει την δυνατότητα της επικοινωνίας και της συνδιαλλαγής. Με αυτήν την έννοια, η ένσαρκος ψυχή θα καταφέρει να ανεύρει το άλλο της μισό και να γίνει ολόκληρη και, ως εκ τούτου, θα καταστεί ικανή να διάγει έναν Κρόνιο βίο, καθ’ ομοίωσιν της ασάρκου ψυχής.

Βιογραφικά στοιχεία ομιλήτριας

Η Άννα Μαρκοπούλου σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Paris V της Σορβόννης, όπου το 1994 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ. Δίδαξε Φιλοσοφία της Παιδείας και Παιδαγωγική Θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Ανώτατη Παιδαγωγική Σχολή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) στην Αθήνα. Από το 2008 ασχολείται με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, με έμφαση στην πλατωνική και νεοπλατωνική φιλοσοφία.

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά το ΕΛΛΗΝ.Α.Ι.Σ. για την πρόσκληση τηλεοπτικής καταγραφής.

Δείτε το video στον παρακάτω σύνδεσμο

Πλάτωνος Συμπόσιον – Μάθημα 32ον: Η τέχνη του Ηφαίστου κ΄ η αρχαία φύσις της ψυχής

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.