Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο που μελετάται από διεπιστημονική σκοπιά κατά βάση την τελευταία δεκαετία σε διεθνές επίπεδο. Το συγκεκριμένο διαδικτυακό σεμινάριο έχει στόχο τη μελέτη του σχολικού εκφοβισμού σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες/ αναπηρίες, ώστε να κατανοηθεί σε βάθος το θεωρητικό υπόβαθρο, αλλά και να προταθούν πρακτικές πρόληψης και αντιμετώπισης σε επίπεδο σχολικού και οικογενειακού πλαισίου. Πιο ειδικά, στο πρώτο μέρος θα αναλυθούν τα πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα βάσει διεθνούς και ελληνικής βιβλιογραφίας και στο δεύτερο μέρος θα αναλυθούν μελέτες περίπτωσης που άπτονται της Ειδικής Αγωγής (μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, νοητική υστέρηση, ΔΕΠ-Υ, αυτισμός/ διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, αισθητηριακές δυσκολίες, κινητικές δυσκολίες). Σκοπός θα είναι η κατανόηση των ρόλων του θύτη, του θύματος, αλλά και των παρατηρητών σε συνδυασμό με τη συνεργασία του σχολείου και της οικογένειας.

Στόχος Επιμόρφωσης

Στόχος του σεμιναρίου είναι:

– Η ανάπτυξη κριτικής και αναστοχαστικής σκέψης σε σχέση με την ξενόγλωσση και ελληνόγλωσση βιβλιογραφία.

– Η αναγνώριση των συμπτωμάτων  και των συμπεριφορών που αφορούν τις διαφορετικές μορφές του εκφοβισμού σε σχέση με τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

– Η κατανόηση των ρόλων του θύματος, του θύτη και των παρατηρητών

– Η ανάπτυξη ψυχοκοινωνικών και ψυχοσυναισθηματικών δεξιοτήτων των μαθητών για την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού

– Η εκπαίδευση σε βασικές συμβουλευτικές δεξιότητες στο σχολικό και οικογενειακό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των περιστατικών σχολικού εκφοβισμού που αφορούν μαθητές Ειδικής Αγωγής

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ειδικούς παιδαγωγούς και σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, καθώς και φοιτητές αντίστοιχων σχολών  που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να αποκτήσουν μία βαθύτερη κατανόηση του σχολικού εκφοβισμού στην Ειδική Αγωγή. Επίσης, απευθύνεται σε επαγγελματίες ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών και φοιτητές αυτών (π.χ. ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς) που συνεργάζονται με μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναζητούν πρακτικούς τρόπους για την αποτελεσματικότερη υποστήριξή τους στο σχολικό και ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο. Τέλος, απευθύνεται σε γονείς που θέλουν να κατανοήσουν τις επιπτώσεις του σχολικού εκφοβισμού στην Ειδική Αγωγή σε σχέση με την καθημερινή ζωή του παιδιού τους και να μάθουν πώς οι ίδιοι μπορούν να λάβουν έναν πιο υποστηρικτικό και καθοδηγητικό ρόλο.

Προσκεκλημένη Επιμορφώτρια

Κιζιρίδου Γεωργία

Εξελικτική – Σχολική Ψυχολόγος, MSc, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων

Κόστος Συμμετοχής

35€  Για εγγραφές μέχρι 26/04/2018

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.