«…Αρχιτεκτονική, ζωγραφικός διάκοσμος των ναών, ποίηση και μουσική των εν αυτοίς τελουμένων», γράφει ο Ν.Γ.Πεντζίκης στο «Προς Εκκλησιασμόν» «χωρίς τη σοβαρότητα της αντικειμενικής επιστημονικής ερεύνης, που θα μπορούσε να με ξεκουράσει με τον τίτλο του βυζαντινολόγου, χωρίς την τάξη του πιστού εκ παραδόσεως, που λυτρώνεται παρακολουθώντας τακτικά τη λειτουργία, ενούμενα με τον πυρήνα του παραλόγου εντός μου, σιγά σιγά άρχισαν να μου επιτρέπουν την επικοινωνία μ΄ έναν άλλο κόσμο…».   (Ν.Γ.Πεντζίκης, «Προς Εκκλησιασμόν»)

Με αφορμή τη συμπλήρωση 25 ετών από την εκδημία του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, οι MVN Consultants, σε συνεργασία με τον κ. Γαβριήλ Ν. Πεντζίκη, διοργανώνουν την εκδήλωση «Σύναξη Μνήμης στον Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη (1908-1993)» την Τρίτη 13 Μαρτίου 2018 και ώρα 18.00, στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη (2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς).

Οι ομιλητές Νίκος Γραίκος, Δημοσθένης Δαββέτας, Χρήστος Φ. Μαργαρίτη, Σπύρος Μοσχονάς, Γαβριήλ Ν. Πεντζίκης, π. Σταμάτης Σκλήρης θα αναφερθούν σε ποικίλα ζητήματα σχετικά με τη ζωγραφική και λογοτεχνική δραστηριότητα του Ν. Γ. Πεντζίκη. Στην εκδήλωση θα ακουστούν αποσπάσματα από συνεντεύξεις και ομιλίες του, ενώ στο θα συμμετάσχει και η μουσικός Μάρθα Μαυροειδή.

Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων για την έκθεση «Τέμπλον. Άγιες μορφές, αόρατες πύλες πίστης. 20ός και 21ος αιώνας», η οποία συνδιοργανώθηκε με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και φιλοξενείται, έπειτα από παράταση, έως τις 24 Μαρτίου 2018 στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης. Στην έκθεση δεν παρουσιάζονται ζωγραφικά έργα του Ν.Γ. Πεντζίκη, ωστόσο η ομάδα έργων του με την επωνυμία «Συναξάρια», καθώς και η υπέρβαση στην οποία προσκαλεί ο καλλιτέχνης τον αναγνώστη των λογοτεχνικών του κειμένων, παραπέμπουν συνειρμικά στην υπέρβαση του Ιερού Φράγματος του Βήματος, δηλαδή του Τέμπλου.

Πληροφορίες

ΣΥΝΑΞΗ ΜΝΗΜΗΣ στον Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη (1908-1993)

Τρίτη 13 Μαρτίου, ώρα: 18.00

Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη

2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς

Τηλ. επικοινωνίας: 210 3635655, 6945995700 (MVN Consultants)

216 9003700 (Γραμματεία Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)

Υλικό

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.