Το βίντεο αυτό, διάρκειας περίπου 4 ωρών, καταγράφει την 1η Ομαδική Συμβουλευτική Συνάντηση της Θεματικής Ενότητας ΕΛΛ421:

Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο ΙΙ, Κωμωδία του Προγράμματος “Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό” του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η συνάντηση έλαβε χώρα στις 17 Φεβρουαρίου 2018. Θέμα της ΟΣΣ ήταν οι Νεφέλες του Αριστοφάνη. Τα σκίτσα που χρησιμοποιούνται στις διαφάνειες είναι η υπέροχη δουλειά του Χρήστου Γουσίδη.

Το τηλεσεμινάριο καλύπτει τα εξής ζητήματα:

* Η θεατρική και φιλολογική ιστορία των Νεφελών

* Το περιεχόμενο και η φυσιογνωμία του έργου: Οι Νεφέλες ως η πρώτη μαύρη κωμωδία στην ιστορία της ανθρωπότητας.

* Οι Νεφέλες ως η Κωμωδία της Κρίσης και το αιώνιο ερώτημα “Τίς πταίει”.

* Οι δομικές και άλλες ιδιομορφίες των Νεφελών σε σύγκριση με την τυπική αριστοφανική κωμωδία της περιόδου αυτής.

Από δω μπορείτε να κατεβάσετε τις διαφάνειες που χρησιμοποιήθηκαν στο μάθημα, καθώς και πλήθος επιπλέον υλικού για το έργο σε μορφή pdf.

Από δω μπορείτε να κατεβάσετε το μάθημα σε μορφή ηχητικού αρχείου .mp3 (μέγεθος αρχείου 107 ΜΒ) και από δω σε μορφή βίντεο .mp4. (μέγεθος αρχείου 331 ΜΒ).

Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για τις Νεφέλες κάντε κλικ στην παρακάτω σύνδεσμο:

antonispetrides.wordpress.com

Προηγούμενο άρθροΣτην σκιά της Ακρόπολης, ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια του Μουσείου Ηρακλειδών
Επόμενο άρθροΠοιος μισεί…τον ευεργέτη του;
Ο Αντώνης Κ. Πετρίδης (γεν. 1975) είναι αριστούχος απόφοιτος κλασικής φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Cambridge (Trinity College). Υπηρετεί ως Επίκουρος Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πρόγραμμα “Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό” του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται κυρίως γύρω από το αρχαίο ελληνικό θέατρο και την ελληνιστική λογοτεχνία. Από το 2009 ανήκει στην ομάδα που συνέγραψε και εποπτεύει την εφαρμογή του Νέου Αναλυτικού Προγράμματος για τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών στη Μέση Εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας έχει αναλάβει την πτυχή της Αρχαίας Γραμματείας από Μετάφραση στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.