Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν το 6ο Διεπιστημονικό Συνέδριο «ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ». Η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών τιμά τον Αριστοτέλη 2400 χρόνια μετά την γέννησή του.

Πλήρης τίτλος ομιλίας: «ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ και ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, στα τέλη του 19ου αι. και στις αρχές του 20ου». Ομιλήτρια: ΟΛΓΑ ΠΑΠΑΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ, Υποψήφια Διδάκτωρ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ομιλία εδόθη την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017, στο πλαίσιο της 6ης Συνεδρίας: “Ζητήματα Αριστοτελικής Φιλοσοφίας και Τέχνης”.

Το συνέδριο έλαβε χώρα στις 18-19-20 Οκτωβρίου 2017, στο κεντρικό κτήριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνδιοργανώθηκε από την Διεθνή Επιστημονική Εταιρεία Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, ενώ ετέθη υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ήταν παρούσες ως χορηγός επικοινωνίας και οπτικοακουστικής τεκμηρίωσης του συνεδρίου.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ

Στα πλαίσια μελέτης μου για το ελληνικό θέατρο στην προπολεμική Αυστραλία, κατόπιν επιτόπιας έρευνας συνέλεξα υλικό από τον ομογενειακό και τον εγχώριο Τύπο στις βιβλιοθήκες της Μελβούρνης και του Σύδνεϋ. Στις αρχές του 19ου αιώνα, ακαδημαϊκοί κύκλοι μελέτης του αρχαίου ελληνικού δράματος στα πλαίσια διαλέξεων αναλύουν την Ποιητική του Αριστοτέλη στην Αυστραλία. Σύμφωνα με αυτούς, «η πρωτοποριακή αναλυτική δύναμη του έργων του και η αναζήτηση της ορθολογικής βάσης της αισθητικής απόλαυσης είναι ευκολότερο να κατανοηθούν στην Ελληνική γλώσσα. Οι απόψεις του Αριστοτέλη περί ψυχής, παρέχουν μια φόρμα σκέψης στην οποία καταφεύγει προκειμένου να εξηγήσει την λειτουργία της Τραγωδίας που είναι να διεγείρει και εξαγνίσει το συναίσθημα του φόβου και της λύπης. Με την εξέλιξη της δράσης του έργου, κορυφώνεται ο φόβος και δημιουργείται το κατάλληλο έδαφος για την συντέλεση της επαπειλούμενης καταστροφής. Στην τραγωδία προσδιορίζονται οι συναισθηματικές επιπτώσεις, που επιτρέπουν στους ήρωες να εκτελέσουν το καθήκον τους. H έννοια της αισθητικής επίδρασης της τραγωδίας, εμπεριέχει την άποψη ότι η ορθολογική ενάσκηση των ανθρώπινων ικανοτήτων επιφέρει ευχαρίστηση και ανακούφιση». Κορυφαίος θεωρητικός και αναλυτής του Αριστοτέλη είναι και ο Αυστραλός ακαδημαϊκός Μάρρεϋ, καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Χάρβαρντ. Διαδίδει το ελληνικό δράμα, μεταφράζοντας σχεδόν όλο το έργο της Αθηναϊκής δραματολογίας. Με τις οδηγίες του σκηνοθετούνται παραστάσεις αρχαίου δράματος. Οι μελέτες του για την τέχνη της τραγωδίας υπό το πρίσμα της τελετουργίας, ρίχνουν νέο φώς στην Ποιητική του Αριστοτέλη, καθώς ενσωματώνει σε αυτές στοιχεία Ανθρωπολογίας και Θεολογίας των θρησκειών. Στην αυστραλιανή σκηνή ανεβάζονται συχνά παραστάσεις αρχαίου δράματος από φοιτητές κολλεγίων και περιοδεύοντες επαγγελματικούς θιάσους, όπως της Αντιγόνης, Μήδειας, Άλκηστης, Ιππόλυτου. Ο εγχώριος Τύπος ασκεί κριτική στη συντηρητική και με Σαιξπηρικό τρόπο, προσέγγιση της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Οι Αυστραλοί έχοντας τις προσλαμβάνουσες του πρωτογονισμού των Αβοριγίνων και Παπούα ιθαγενών, αλλά και της κουλτούρας των πρώτων Ελλήνων ομογενών, δημιουργούν δική τους αντίληψη και σχολή, για τους κανόνες αισθητικής παρουσίασης του αρχαίου δράματος. Παρόλο που κατακρίθηκε έντονα η πρώτη Πανεπιστημιακή παράσταση του Αγαμέμνονα το 1886, γιατί το λόγο ότι παρουσιάσθηκε στα αρχαία ελληνικά, οι παραστάσεις του Οιδίποδα Τύραννου από τον περιοδεύοντα «Αθηναϊκό θίασο» το 1923, στις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας στα νέα ελληνικά, χαιρετίζονται με ενθουσιασμό. Οι Αυστραλοί πριμοδοτούν το προνόμιο της επιτυχούς αναπαραγωγής του κλασσικού πνεύματος και της επίτευξης της Αριστοτελικής κάθαρσης στους έλληνες ηθοποιούς και συνεχίζουν κατά τα πρότυπα τους να ανεβάζουν παραστάσεις αρχαίου δράματος.

Εικόνα τίτλων παρουσίασης Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Αρχιτέκτων: Πολύκλειτος ὁ Νεώτερος (τέλη 4ου π.Χ. αι.).

Δείτε το video στον παρακάτω σύνδεσμο

Πρόσληψη της Ποιητικής του Αριστοτέλη και παραστάσεις αρχαίου δράματος – Όλγα Παπαζαφειροπούλου

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.