Το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών προκηρύσσει τον 3ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος, με θέμα: «Αν δεν στηρίξεις το ένα σου πόδι έξω απ’ τη Γη, ποτέ σου δεν θα μπορέσεις να σταθείς επάνω της», στοχεύοντας στην καλλιέργεια και την ανάδειξη της αισθητικής έκφρασης, των οραμάτων και του αγωνιστικού ήθους των μαθητών. Το θέμα, αντλημένο από την ποιητική σύνθεση Μαρία Νεφέλη (1978) του Οδυσσέα Ελύτη, όντας μεταφορικό, επιτρέπει την ελεύθερη και πολυσχιδή, ποιητική ή διηγηματική, μορφοποίησή του, σε όλη την υποδηλωτική και κυριολεκτική κλίμακα της γλώσσας. Ταυτόχρονα,  αξιοποιεί παιδαγωγικά τη συνδρομή της τέχνης στην επιλογή του κοινωνικού μοντέλου που θα υιοθετήσουν οι μαθητές μας. Τέλος, διαθέτει την ανατρεπτική ορμή της νεότητας, που εμπιστεύεται το λογικά αδύνατο, προς το οποίο, μάλιστα, αδήριτα προτρέπει.

Τα χρονικά όρια του διαγωνισμού ορίζονται από Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017 έως Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018. Η κριτική επιτροπή, που θα συγκροτηθεί από το ΕΠΕΣ του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Πατρών, θα περιλαμβάνει πανεπιστημιακούς, φορείς της Εκπαίδευσης, λογοτέχνες και εκπαιδευτικούς της πόλης μας. Τα έργα που θα διακριθούν θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση που θα οργανώσει κατά το τρέχον σχολικό έτος το Π.Γ.Π. Πατρών στον χώρο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών. Επιπλέον, τα διακριθέντα μαθητικά έργα θα δημοσιευτούν σε ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book) που θα εκδώσει το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών κατά το σχολικό έτος 2018-2019, το οποίο θα φέρει ISBN και δυνατότητα μεταφόρτωσης (download).

Ειδικότερα, ο διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΥΠΩΝ  Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας και υποδιαιρείται σε:

Α. Διαγωνισμό ποιήματος (έως 60 στίχους)

Β. Διαγωνισμό διηγήματος (έως 8 σελίδες)

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

  1. Τα έργα να είναι ανέκδοτα και αδημοσίευτα.
  2. Να υποβληθούν ταχυδρομικά σε δύο (2) δακτυλογραφημένα αντίτυπα (γραμματοσειρά Times New Roman, μέγεθος 12), με ψευδώνυμο, το οποίο να αναγράφεται στο επάνω δεξιό μέρος του κειμένου. Τα πραγματικά στοιχεία του διαγωνιζόμενου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, e mail, σχολείο) να εμπεριέχονται σε μικρό κλειστό φάκελο, στο εξωτερικό μέρος του οποίου να αναγραφεί εκ νέου το ψευδώνυμο. Τα δύο αντίτυπα μαζί με τον μικρό φάκελο να αποσταλούν με απλή επιστολή (όχι συστημένη) στη διεύθυνση: Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών (υπόψη κ. Μαίρης Σιδηρά), Σολωμού και Μαγούλας, Πανεπιστημιούπολη Πατρών, ΤΚ 265 04, Πάτρα. Στο επάνω μέρος του φακέλου, να αναγράφεται το ψευδώνυμο, η κατηγορία του σχολείου (π.χ. Γυμνάσιο, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ) και η φράση: «Για τον 3ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό».
  3. Τα υποβληθέντα κείμενα δεν επιστρέφονται.
  4. Οι συμμετέχοντες γνωρίζουν και αποδέχονται ότι τα διακριθέντα έργα θα δημοσιευτούν στην προαναφερόμενη ηλεκτρονική έκδοση (e book) κατά το επόμενο σχολικό έτος.

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό προϋποθέτει και την αποδοχή των όρων.

Οι Υπεύθυνες του Διαγωνισμού                                 Η Οργανωτική Επιτροπή

Αθανασία Μπαλωμένου                                              Νόνη Αβραμίδου

Διευθύντρια του ΠΓΠΠ                                             Εκπαιδευτικός ΠΕ02 ΠΓΠΠ

Μαίρη Μ. Σιδηρά                                                       Αγγελική Αργυρίου

Εκπαιδευτικός ΠΕ02 ΠΓΠΠ                                      Εκπαιδευτικός ΠΕ02 ΠΓΠΠ

                                                                                    Ιωάννα Ευσταθίου

                                                                                    Εκπαιδευτικός ΠΕ02 ΠΓΠΠ

                                                                                    Κατερίνα Πλακούδα

                                                                                    Εκπαιδευτικός ΠΕ02 ΠΓΠΠ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.