Οι νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση

Ο Τομέας Πληροφορικής του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Ηρακλείου, ο Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης Κανέλλος Ιωάννης, ο Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης Περικλειδάκης Γεώργιος, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Γιγουρτάκης Νικόλαος, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Αποστολάκης Δημήτριος, και οι Τζωρτζάκης Ιωάννης Σχολικός Σύμβουλος Γενικής Παιδαγωγικής Ευθύνης  του 1ου Ε.Κ.  και Πανσεληνάς Γεώργιος Σχολικός Σύμβουλος  Πληροφορικής, Scientix Ambassador  διοργανώνουν σεμινάριο με τίτλο

Scientix: Η κοινότητα για την εκπαίδευση STEM στην Ευρώπη

 

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στους χώρους των Εργαστηρίων του Τομέα Πληροφορικής στο 1ο ΕΚ Ηρακλείου Κρήτης την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018 και ώρες 5-8 μ.μ. σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Α μέρος – Παρουσίαση 5:00 μ.μ. – 6:00 μ.μ.

Μιχαηλίδη Αφροδίτη, ΠΕ19, Scientix Ambassador

Scientix η κοινότητα για την εκπαίδευση STEM στην Ευρώπη

Το Scientix προάγει και υποστηρίζει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο τη συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών που διδάσκουν τα αντικειμένα STEM (φυσικές επιστήμες, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά), Δημιουργήθηκε για να διευκολύνει τη διάδοση και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών στον τομέα αυτό της εκπαίδευσης. Συγκεντρώνει επίσης τις μεθοδολογίες και τους πόρους όλων των έργων που αφορούν στην εκπαίδευση STEM και χρηματοδοτήθηκαν ή χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το European Schoolnet, ο συντονιστής του Scientix είναι μια κοινοπραξία τριάντα υπουργείων παιδείας με έδρα τις Βρυξέλλες, που συνιστά κινητήρια δύναμη για την καινοτομία στη διδασκαλία και τη μάθηση και προάγει την πανευρωπαϊκή συνεργασία σχολείων και εκπαιδευτικών. Στην παρουσίαση θα δούμε την πλατφόρμα, θα πλοηγηθούμε στις προσφερόμενες θεματικές ενότητες και θα ανακαλύψουμε ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης, καλές πρακτικές και προτεινόμενα διδακτικά σενάρια.

Β Μέρος – Παράλληλα Εργαστήρια 6:00 μ.μ. – 8:00 μ.μ

1.Για εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Το Λογισμικό Stellarium

Ελευθερίου Μαρία, ΠΕ04.01, Scientix Ambassador

Θα παρουσιάσουμε το Stellarium μέσα από ένα συγκεκριμένο σενάριο-πόρο (resource) του Scientix. Tο Stellarium είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα ανοιχτού λογισμικού το οποίο παρουσιάζει τον ουρανό όπως ακριβώς τον βλέπουμε με γυμνά μάτια, με κιάλια ή τηλεσκόπιο. Στο εργαστήριο θα δουλέψουμε το πρόγραμμα ώστε να βρούμε τη φαινόμενη τροχιά του Ήλιου όπως φαίνεται από την πόλη μας ή από όπου αλλού θέλουμε στη γη όπως ακριβώς περιγράφεται στον πόρο του Scientix.

 

2.Για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Η πλατφόρμας διερευνητικής μάθησης Go-Lab

Συλιγάρδου Φωτεινή και Μιχαηλίδη Αφροδίτη, ΠΕ19, Scientix Ambassadors

     Το Go-Lab αποτελεί ένα από τα έργα που φιλοξενεί το Scientix και έχει ως στόχο την προαγωγή της διερευνητικής μάθησης μέσω εικονικών διαδικτυακών εργαστηρίων και την ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων και τεχνικών διδασκαλίας των μαθημάτων STEM.

Στο συγκεκριμένο εργαστήριο θα γίνει παρουσίαση της πλατφόρμας του Go-Lab, των εκπαιδευτικών πόρων που υπάρχουν σε αυτή και του τρόπου εύρεσης και τροποποίησης τους . Επίσης, θα παρουσιαστεί ένα παράδειγμα διδακτικής αξιοποίησης της συγκεκριμένης πλατφόρμας σε ένα χώρο μάθησης του προγράμματος Playing with Protons (Το Playing with Protons αποτελεί μία πρωτοβουλία του πειράματος CMS του CERN που έχει ως στόχο να έρθουν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου σε επαφή με τον επιστημονικό τρόπο σκέψης και τη σύγχρονη φυσική μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες STEM).

  1. Για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Space Awareness

Γκινούδη Αθηνά, ΠΕ04.01, Scientix Ambassador

To «Space Awareness» απευθύνεται σε μαθητές όλων των ηλικιών και περιέχει δωρεάν πηγές, πόρους και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικές με το διάστημα. Το έργο αναδεικνύει το διάστημα ως πηγή έμπνευσης και ψυχαγωγίας για τους νέους, ενώ αναφέρεται και στις διάφορες επιστήμες που ασχολούνται με τη μελέτη του καθώς και στις διάφορες επαγγελματικές ευκαιρίες που αυτό δίνει. Στο εργαστήριο θα περιηγηθούμε στην πλατφόρμα «Space Awareness» και θα πραγματοποιήσουμε κάποιες ενδεικτικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες από αυτή.

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους στην διεύθυνση https://goo.gl/d7bBr8 μέχρι την Τρίτη 13/2/2018.

Παρακαλούνται οι Διευθυντές των Σχολείων όπως ενημερώσουν τους εκπαιδευτικός που ανήκουν στο Σχολείο τους.

Ο Διευθυντής του 1ου Ε.Κ.

Μανατάκης Γεώργιος

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.