Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και ύστερα από πρωτοβουλία της Επιτροπής Φύλου

και Ισότητας του ΑΠΘ, θα μεταφέρουν στη Θεσσαλονίκη -στο Μέγαρο Μουσικής- την έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, με θέμα «Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης, 1974-1990: ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις». Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις, όπως τα εκπαιδευτικά προγράμματα με τίτλο «Το προσωπικό είναι πολιτικό -Συζητώντας για το φεμινισμό», που απευθύνονται σε μαθήτριες και μαθητές Γ΄ Γυμνασίου και Α΄ και Β΄ Λυκείου.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας του ΑΠΘ, Καθηγήτρια της Παιδαγωγικής Σχολής, Δήμητρα Κογκίδου, «μέσα από βιωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, κάνοντας χρήση του υλικού της έκθεσης, καθώς και οπτικοακουστικού υλικού, οι μαθήτριες και οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν και να ευαισθητοποιηθούν για τις διακρίσεις με βάση το φύλο, να γνωρίσουν τις αλλαγές τους μέσα στον χρόνο, να συνειδητοποιήσουν την ιδεολογική τους βάση και το εύρος τους στη δημόσια και ‘‘ιδιωτική’’ ζωή. Παράλληλα, θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστορία και τις επιτεύξεις των γυναικείων αγώνων, να συνειδητοποιήσουν ότι υπήρχαν κινήματα στην Ελλάδα (και στον κόσμο) που αγωνίστηκαν για την άρση των διακρίσεων και την αναγνώριση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών, να έρθουν σε επαφή με κάποιες από τις βασικές αξίες του φεμινισμού του δεύτερου κύματος έτσι όπως εκφράστηκε στην Ελλάδα στα χρόνια της μεταπολίτευσης και, γενικότερα, να προβληματιστούν για τη θέση της γυναίκας σήμερα , στην Ελλάδα και στον κόσμο».

Τα σχολεία έχουν ήδη ενημερωθεί και όσα ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα, επικοινωνώντας με τον Τομέα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος της Βουλής στα τηλ. 210 3735245 και 210 3735247 από τις 09:00 έως τις 16:00.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα υλοποιούνται καθημερινά (ένα πρόγραμμα ημερησίως, τις εργάσιμες μέρες της εβδομάδας, με απασχόληση φοιτητριών της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ –μετά από εκπαίδευση), 11:00 -13:00, από 12/3/2018 έως 11/5/2018.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση στον σύνδεσμο:

http://foundation.parliament.gr/central.aspx?sId=111I462I1209I646I458482

Δελτίο Τύπου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.