Η Ειδική Αγωγή αποτελεί κατεύθυνση της Παιδαγωγικής Επιστήμης και κατά βάση έχει ως αντικείμενο μελέτης την εξελικτική πορεία των μαθητών που παρουσιάζουν δυσκολίες στους τομείς  του λόγου, της μάθησης, της συμπεριφοράς και της διαχείρισης των συναισθημάτων τους.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες από το χώρο της Εκπαίδευσης, των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, καθώς και σε σπουδαστές/ φοιτητές αντίστοιχων Σχολών.

Σκοπός του συγκεκριμένου σεμιναρίου είναι  η εκπαίδευση των συμμετεχόντων στο πεδίο των Μαθησιακών Δυσκολιών. Ειδικότερα, θα παρουσιαστεί το σύγχρονο θεωρητικό πλαίσιο σχετικά με τις Γενικές και Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες, ώστε οι συμμετέχοντες να μπορούν να εντοπίζουν τα κύρια χαρακτηριστικά αυτών κατά την εκπαιδευτική και κλινική πράξη. Επίσης, θα παρουσιαστεί βήμα-βήμα η διαδικασία της αξιολόγησης, καθώς και η διαδικασία της διεπιστημονικής προσέγγισης κατά τη διάγνωση. Τέλος, θα δοθούν βασικές κατευθυντήριες για την εκπόνηση του ψυχοπαιδαγωγικού προγράμματος παρέμβασης στις Μαθησιακές Δυσκολίες.

Οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξασκηθούν πρακτικά μέσα από  μελέτες περίπτωσης και άλλες βιωματικές ασκήσεις, οι οποίες θα έχουν άμεση σύνδεση με τη σύγχρονη εκπαιδευτική και κλινική πράξη.

Πιο συγκεκριμένα, οι εκπαιδευόμενοι θα μελετήσουν:

  1. Την ιστορική αναδρομή των θεωριών περί Μαθησιακών Δυσκολιών
  2. Τις υποκατηγορίες των Μαθησιακών Δυσκολιών, καθώς και τα βασικά συμπτώματα αυτών
  3. Τη διαδικασία παραπομπής, αξιολόγησης και διάγνωσης σε σχέση με τη διεπιστημονική συνεργασία
  4. Τα βασικά διαγνωστικά εργαλεία (λήψη ιστορικού, νοομετρικός έλεγχος, αξιολόγηση μαθησιακών δεξιοτήτων, προβολικά τεστ)
  5. Τις βασικές αρχές ψυχοπαιδαγωγικής παρέμβασης – Εξατομικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα

Διδάσκουσα: Γεωργία Κιζιρίδου, Σχολική Ψυχολόγος, Τμήμα Ψυχολογίας Α.Π.Θ., καθώς και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Εξελικτική – Σχολική Ψυχολογία, του ίδιου Πανεπιστημιακού Ιδρύματος. Από το 2007 διατηρεί διεπιστημονικό πολυδύναμο κέντρο Αντιμετώπισης Διαταραχών Λόγου, Ομιλίας, Φωνής και Μαθησιακών Δυσκολιών.

Πληροφορίες:

Το πρόγραμμα είναι 40 διδακτικών ωρών και διαρκεί 1,5 μήνα.

To υλικό θα δίνεται σταδιακά και θα ακολουθούν εργασίες και δραστηριότητες με μία τελική εργασία.

Βεβαιώσεις παρακολούθησης δίνονται όταν κάποιος/α παρακολουθήσει όλες τις θεματικές ενότητες και παραδώσει τις εργασίες του.

Tα σεμινάρια απευθύνονται σε νηπιαγωγούς, δασκάλους, παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς, γονείς, φοιτητές, εμψυχωτές, κοινωνικούς λειτουργούς.

Ημερομηνία έναρξης: 19 Φεβρουαρίου

Κόστος συμμετοχής: 120 ευρώ

Εκπτώσεις: 100 ευρώ /φοιτητές,κάτοχοι κάρτα ανεργίας έκπτωση 10% στα μέλη μας

(Δυνατότητα αποπληρωμής σε 2 δόσεις)

Πληροφορίες/Εγγραφές:

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.