Πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του συγγραφέα Νέαρχου Κουρσάρου

Πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του συγγραφέα Νέαρχου Κουρσάρου

Την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη έδωσε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Νέαρχος Κουρσάρος, στην εκπομπή του ΡΙΚ «Γυναικεία Υπόθεση» με αφορμή την έκδοση του πρώτου του βιβλίου με τίτλο «Αντίο στο μεταίχμιο».

Ο νεαρός συγγραφέας μίλησε για τους λόγους που τον ώθησαν να προβεί στην έκδοση του βιβλίου αλλά και το περιεχόμενο των ιστοριών που αυτό περιγράφει.  Η αφορμή για να γράψει ήταν, όπως λέει ο ίδιος, η ιστορία της μητέρας του την περίοδο της βάρβαρης τουρκικής εισβολής και ο τρόπος με τον οποίο το τραγικό αυτό συμβάν επηρέασε όλη την Κύπρο.  Έπειτα, ως άτομο με κοινωνικές ανησυχίες ένιωθε πάντα την ανάγκη να προσφέρει κι αυτός με τη σειρά του στα ελληνικά γράμματα και τον πολιτισμό εν γένει.  Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι: «Ξεκίνησα να γράφω χωρίς να γνωρίζω ούτε τον τίτλο ούτε και αν θα επρόκειτο για συλλογή διηγημάτων αλλά ένιωσα ότι ήταν μια δική μου κάθαρση, μια δική μου προσφορά, μια μορφή αν θέλετε, αυτοβοήθειας.  Διότι το να κλείνεις τα μάτια σε φαινόμενα όπως οι ρατσιστικές επιθέσεις ή οι διακρίσεις, είσαι συνένοχος.  Η αρμονία είναι η πεμπτουσία της ζωής και πρέπει να την επιδιώκουμε».

Οι ιστορίες του πραγματεύονται διάφορα κοινωνικά θέματα που ταλανίζουν την ελλαδική αλλά και την κυπριακή κοινωνία όπως ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα στερεότυπα, τον γάμο, την επιλόχειο κατάθλιψη, την ομοφυλοφιλία, το διαζύγιο και την απιστία, τη διεμφυλικότητα, την εξουσία, τον θάνατο και τη ζωή όλα δωσμένα μέσα από το πρίσμα της μυθοπλασίας.

Το «Αντίο στο μεταίχμιο» αφορά σε δέκα μικρές ιστορίες κοινωνικού αλλά και ιστορικού περιεχομένου που στόχο έχουν να προβληματίσουν, να ψέξουν, να θίξουν αλλά και ν’ αναδείξουν πράγματα και καταστάσεις που ολοένα τείνουμε να προσπερνάμε.  Ο τίτλος έχει διττή σημασία: από τη μια οι ήρωες αφήνουν / εγκαταλείπουν ένα κομμάτι τους είτε αυτό είναι η ανηλικότητα, η αφέλεια, η παλιά ζωή τους κ.ο.κ. και παραμένουν σε μια κατάσταση ενδιάμεση με ποικίλα συναισθήματα, άρα βρίσκονται στο μεταίχμιο και από την άλλη οι ίδιοι πάλι ήρωες ή και ο κάθε αναγνώστης που ενδεχομένως θα ταυτιστεί με κάποιον απ’ αυτούς, αποχαιρετούν τη «μεταιχμιακή κατάσταση» και ορίζουν τις κινήσεις τους με γνώμονα τα καινούργια δεδομένα της ζωής τους.  Αυτό εναπόκειται στον καθένα από εσάς ξεχωριστά ν’ αποφασίσει βάζοντας και το δικό του τέλος στην κάθε ιστορία.

Ο Νέαρχος Κουρσάρος γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου.  Είναι απόφοιτος Ελληνικής Φιλολογίας (Κλασικές Σπουδές) και Δημοσιογραφίας και τώρα είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.  Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε διάφορα έντυπα, τηλεοπτικά και ηλεκτρονικά μέσα με έμφαση στο ελεύθερο ρεπορτάζ και την κριτική θεάτρου.  Από μικρός ασχολήθηκε με τη συγγραφή την οποία και θεωρεί ως το μοναδικό του καταφύγιο.  Έχει παρακολουθήσει μαθήματα φωνητικής και λατρεύει το θέατρο.  Απολαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο μετασχηματίζονται οι ιδέες στα λογοτεχνικά είδη ανά εποχή.  Το «Αντίο στο μεταίχμιο» είναι η πρώτη του συλλογή διηγημάτων.

Το βιβλίο κυκλοφορεί σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία σε Ελλάδα και Κύπρο,  το βιβλιοπωλείο του εκδοτικού οίκου «Οσελότου», καθώς επίσης και σε όλες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες απ’ όπου μπορείτε να το αναζητήσετε.

Δείτε εδώ όλη την τηλεοπτική συνέντευξη ή εναλλακτικά στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=i850Yz6XZ0g&feature=share

Μπορείτε να δείτε και ν’ αγοράσετε το βιβλίο 

Ξεφυλλίστε μερικές σελίδες από το βιβλίο

Φιλολογικός Ιστότοπος on Facebook
Φιλολογικός Ιστότοπος

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.