Την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για το πρόγραμμα CHS Fellowships in collaboration with AUTH’s Department of Classics, με τίτλο: Με τη ματιά των ερευνητών. Η εκδήλωση θα γίνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Αίθουσα «Μανόλης Ανδρόνικος», ώρα 10:30 π.μ.).

Εκδήλωση προγράμματος CHS Fellowships in collaboration with AUTH’s Department of Classics ~ Με τη ματιά των ερευνητών

Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου 2018

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Αίθουσα «Μανόλης Ανδρόνικος», 10:30 π.μ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

10:30-10:40 Χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ, καθηγητή Αιμίλιο Μαρουδή και τον Διευθυντή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) Πανεπιστημίου Harvard, καθηγητή Ιωάννη Πετρόπουλο.

10:40-12:00 Ομιλίες των CHS-AUTH Fellows:

  • 10:40-11:00 Ανδρονίκη Οικονομάκη,

“Ἀχαιοί, Ἀργεῖοι, Δαναοί: επανεξετάζοντας τα εθνωνύμια των Ελλήνων στα ομηρικά έπη.”

Συζήτηση

  • 11:10-11:30 Μαρία Χρίτη,

“Ο Αριστοτέλης ως ονοματοθέτης: η γνωσιακή οπτική της αριστοτελικής θεωρίας και πράξης.”

Συζήτηση

  • 11:40-12:00 Βασίλης Λιοτσάκης,

“Γιατί ο Αρριανός συνέθεσε την Ινδική: Αφηγηματική αγωνία ως μέσο υπεράσπισης του Αλεξάνδρου.”

Συζήτηση

12:10-12:30 Παρουσίαση του δεύτερου κύκλου του προγράμματος fellowships και της συνεργασίας Κέντρου Ελληνικών Σπουδών, Πανεπιστημίου Harvard και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

——————-

Βασίλης Λιοτσάκης

Μεταδιδακτορικός υπότροφος του Ιδρύματος Alexander-von-Humboldt, Πανεπιστήμιο Ruprecht-Karls, ΧαΪδελβέργη, Τμήμα Κλασικής Φιλολογίας

email: [email protected]

Ο Βασίλης Λιοτσάκης αποφοίτησε από το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, με ειδίκευση στη Γλωσσολογία, στο ΕΚΠΑ. Στη συνέχεια, απέκτησε το δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών από το ίδιο τμήμα, με ειδίκευση στην Κλασική Φιλολογία (αρχαία ελληνική γραμματεία). Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα την αφηγηματική οργάνωση του όγδοου βιβλίου της Ιστορίας του Θουκυδίδη στον τομέα Κλασικής Φιλολογίας του ΑΠΘ, υπό την εποπτεία του καθηγητή Αντώνιου Ρεγκάκου. Έχει διατελέσει επισκέπτης λέκτορας στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Bogazici του Βοσπόρου. Σήμερα είναι μεταδιδακτορικός υπότροφος του Ιδρύματος Alexander-von-Humboldt στο Τμήμα Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ruprecht-Karls της ΧαΪδελβέργης. Έχει δημοσιεύσει σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους άρθρα πάνω στην κλασική ιστοριογραφία. Επίσης είναι συγγραφέας της μονογραφίας Redeeming Thucydides’ Book VIII: Narrative Artistry in the Account of the Ionian War (Trends in Classics, De Gruyter). Αναμένεται εντός του 2018 η δημοσίευση και δεύτερης μονογραφίας του με τίτλο History and Characterization: Arrian’s Literary Portrait of Alexander the Great (Trends in Classics, De Gruyter).

—————————

Ανδρονίκη Οικονομάκη

ΕΔΙΠ, Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Φιλολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

email: [email protected]

Η Ανδρονίκη Οικονομάκη σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Ρέθυμνο) και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα τα αρχαϊκά αλφάβητα της Κρήτης. Από το 2012 ώς το 2017 εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και από το 2017 είναι Ε.ΔΙ.Π. στο Τμήμα Φιλολογίας και στο Εργαστήριο Επιγραφικής και Παπυρολογίας του Α.Π.Θ. Έχει συγγράψει (μαζί με τον Γιάννη Τζιφόπουλο) το εγχειρίδιο Εισαγωγή στην Ελληνική Επιγραφική. Από τον 8ο αιώνα π. Χ. ώς την ύστερη αρχαιότητα (Θεσσαλονίκη, 2015). Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εντάσσονται η αρχαία ελληνική επιγραφική, η ιστοριογραφία, η μελέτη των αλφαβήτων και του αλφαβητισμού στην αρχαία Ελλάδα.

—————–

Μαρία Χρίτη

Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας / Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

email: [email protected]

Η Μαρία Χρίτη σπούδασε Κλασική Φιλολογία και απέκτησε το πτυχίο, το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό της από τον Τομέα Κλασικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Εργάζεται από το 1999 ως ερευνήτρια στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και συμμετέχει στη σύνταξη του Λεξικού της Μεσαιωνικής Δημώδους Γραμματείας του Εμ. Κριαρά. Από το 2016 διδάσκει στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Επίσης συμμετέχει στο ΔΣ του Διεθνούς Συνδέσμου ETYGRAM για την αρχαία ετυμολογία. Τα βασικά της ενδιαφέροντα είναι η φιλοσοφία της γλώσσας και οι αρχαίες γλωσσικές θεωρίες.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.