Πλάτωνος Συμπόσιον – Άννα Μαρκοπούλου. Μάθημα 28ον: Ουρανία κ΄ Πολύμνια Μούσα. Δύο αρχέτυπα αρμονίας(video)

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν τον κύκλο μαθημάτων: ΠΛΑΤΩΝΟΣ “ΣΥΜΠΟΣΙΟΝ”, υπό της διδάκτορος κ. ΑΝΝΑΣ Χ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ. Τίτλος 28ου μαθήματος: “ΟΥΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΝΙΑ ΜΟΥΣΑ. ΔΥΟ ΑΡΧΕΤΥΠΑ ΑΡΜΟΝΙΑΣ”, το οποίο παρεδόθη στις 14 Νοεμβρίου 2017.

Συνοπτική παρουσίαση 28ου μαθήματος Λόγος του Ερυξιμάχου – Β΄ Μέρος : “Συμπόσιον”, στ. 187c2-188e

Στο δεύτερο μέρος του λόγου του, ο Ερυξίμαχος αναδεικνύει ότι, όπως η ιατρική είναι η γνώσις της άριστης μείξεως των εναντίων μεταξύ τους στοιχείων στο σώμα, προκειμένου να διατηρηθεί η υγεία στο σώμα έτσι και, κατ’ αναλογίαν, η μουσική είναι η γνώσις της εναρμονίσεως των στοιχείων εκείνων που ήταν αντίθετα μεταξύ τους, προκειμένου να γεννηθεί η αρμονία στην ψυχή. Σε αυτό το πλαίσιο, η μουσική τέχνη ορίζεται ως η επιστήμη, δηλαδή η γνώσις της διακρίσεως μεταξύ του “ουρανίου έρωτος” της “Ουρανίας Μούσης” και του “πανδήμου έρωτος” της “Πολύμνιας Μούσης”. Ενώ, δηλαδή η “Ουρανία Μούσα” συμβολίζει την αλήθεια της επιστήμης της αστρονομίας, και, ως εκ τούτου, εμφορείται από τον “καλό έρωτα”, η “Πολύμνια Μούσα” συμβολίζει την παντομίμα, δηλαδή εκείνη που εκφράζει λύπη και χαρά ταυτόχρονα. Υπό αυτό το πρίσμα, ο έρως της “Πολύμνιας” είναι διττός: Ενέχει εντός του το στοιχείο του “καλού έρωτος”, δηλαδή την ηδονή, ενώ ταυτοχρόνως, ενέχει και το στοιχείο του “αισχρού έρωτος”, δηλαδή την ακολασία. Οι δύο αυτοί έρωτες και οι συνακόλουθες αρμονίες που γεννούν, διέπουν ολόκληρη την φύση. Με αυτήν την έννοια, η “ευκρασία” της φύσεως, είναι αποτέλεσμα του “καλού έρωτος” της “Ουρανίας Μούσης”, που επιβλέπει τις “Ώρες”, δηλαδή τις εποχές του έτους, έτσι ώστε αυτές να λειτουργούν αρμονικά μεταξύ τους. Αντιθέτως, όταν επικρατήσει η “Πολύμνια Μούσα”, τότε γεννιέται ο “αισχρός έρως” που, με την σειρά του, επιφέρει δυσαρμονία μεταξύ των “Ωρών”, με αποτέλεσμα την γένεση μεγάλων φυσικών καταστροφών. Τέλος, ο “Ουράνιος έρως” της “Ουρανίας Μούσης” επιφέρει, μέσω της “αστρονομίας”, την “φιλότητα” μεταξύ των θεών και των ανθρώπων, έτσι ώστε οι τελευταίοι να καταστούν “θεοφιλείς”.

Βιογραφικά στοιχεία ομιλήτριας

Η Άννα Μαρκοπούλου σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Paris V της Σορβόννης, όπου το 1994 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ. Δίδαξε Φιλοσοφία της Παιδείας και Παιδαγωγική Θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Ανώτατη Παιδαγωγική Σχολή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) στην Αθήνα. Από το 2008 ασχολείται με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, με έμφαση στην πλατωνική και νεοπλατωνική φιλοσοφία.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.