Eνημερωτική συνάντηση των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ02 Φιλολόγων

Στο πλαίσιο των καινοτόμων δράσεων και των πρωτοποριακών διαδικασιών που υιοθετούμε, καλούμε τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να συμμετάσχουν στις εργασίες μιας ακόμα διημερίδας, που διοργανώνει αυτή τη φορά ο κλάδος των φιλολόγων του Σχολείου μας, σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» του Ιόνιου Πανεπιστημίου και την Επιστημονική Ένωση και το περιοδικό «Νέα Παιδεία», με τίτλο «Γλώσσα, Ιστορία, αξίες και πολιτισμός στο σύγχρονο σχολείο: Αναζητώντας δρόμους ανανέωσης των φιλολογικών μαθημάτων». Η διημερίδα θα λάβει χώρα στις 10 & 11 Φεβρουαρίου 2018, στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων μας (Ελευθερίου Βενιζέλου 112-114), στο Περιστέρι.

Εισηγητές είναι έγκριτοι δάσκαλοι της πανεπιστημιακής, στην πλειονότητά τους, αλλά και της μέσης εκπαίδευσης καθώς και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, που αναδεικνύουν τη σχέση του πολιτισμού με Γλώσσα και την Ιστορία. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κυρία Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, τη γνωστή ηθοποιό, σκηνοθέτρια και συγγραφέα κυρία Ξένια Καλογεροπούλου, τον Καθηγητή Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ κύριο Βασίλη Κάλφα, τον φιλόλογο και συγγραφέα κύριο Σταύρο Ζουμπουλάκη, τον Ομότιμο Καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας κύριο Φάνη Κακριδή, τον Καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Birmingham κύριο Δημήτρη Τζιόβα και άλλους. Με το κύρος και τις γνώσεις τους θα προσπαθήσουν, ο καθένας μέσα από το αντικείμενο εξειδίκευσής του, να φωτίσουν τη σημασία που έχει ή πρέπει να έχει ο πολιτισμός στη διδασκαλία του μαθήματος της Γλώσσας και της Ιστορίας στο σύγχρονο σχολείο, να θέσουν προβληματισμούς αλλά και να προτείνουν εναλλακτικούς διδακτικούς τρόπους των μαθημάτων.

Σε μια εποχή, που τόσος λόγος γίνεται για τη φθίνουσα πορεία της σκέψης, της παιδείας και των κοινωνικών αξιών, θεωρούμε ότι αξίζει και έχουμε χρέος οι εκπαιδευτικοί να προβληματιστούμε και να ασχοληθούμε με το θέμα της δημιουργικής σχέσης που αναπτύσσουν οι μαθητές μας, τα παιδιά μας, η νέα γενιά της χώρας μας με τη Γλώσσα, την Ιστορία καθώς και με τις αξίες και τον πολιτισμό που αυτά τα δύο διδακτικά αντικείμενα δημιουργούν.

Το κόστος της διοργάνωσης επωμίζεται το Σχολείο μας, έτσι ώστε το δικαίωμα συμμετοχής και η είσοδος να είναι ελεύθερα προς όλους. Με δεδομένα, λοιπόν, τα παραπάνω, οι στόχοι τους οποίους θέτουμε μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

• Να έρθουν σε επαφή οι άνθρωποι οι οποίοι εμπλέκονται είτε άμεσα είτε έμμεσα με τον χώρο της εκπαίδευσης, να ενημερωθούν γι’ αυτή τη διαφορετική οπτική που φιλοδοξεί να θέσει η διημερίδα μας σχετικά με τη Γλώσσα, την Ιστορία, τον πολιτισμό και να ανταλλάξουν απόψεις και πρακτικές.

• Να αποκομίσουν οι εκπαιδευτικοί γνώσεις και εμπειρίες οι οποίες θα τους εμπνεύσουν, ώστε να αναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο εκπαιδευτικό περιβάλλον και να δημιουργήσουν τα κίνητρα για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού τους έργου.

Πώς να εγγραφείτε στη διημερίδα:

1. Συμπληρώνοντας απευθείας τη φόρμα δήλωσης συμμετοχής.
2. Στη γραμματεία του Σχολείου κατά τη διάρκεια της διημερίδας.

Για τηλεφωνικές πληροφορίες (όχι για τηλεφωνική εγγραφή) :

Επικοινωνήστε στο 211 500 2300, κυρία Ειρήνη Φρεσκάκη (09.00-15.00) ή κυρία Μελίνα Παπαϊωάννου (17.00-20.00).

Online αίτηση συμμετοχής

Δείτε “εδώ” το πρόγραμμα του διήμερου συνεδρίου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.