Eνημερωτική συνάντηση των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ02 Φιλολόγων

Η Ελληνική Ονοματολογική Εταιρεία, ως επιστημονικό σωματείο με αντικείμενο τη συγκέντρωση και μελέτη των κυρίων ονομάτων, μετά την πρόσφατη κυκλοφορία του 21ουτόμου του επιστημονικού της περιοδικού «Ονόματα», βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει στα μέλη της αλλά και εν γένει στην επιστημονική κοινότητα την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να διοργανώσει το 6ο Πανελλήνιο Ονοματολογικό Συνέδριο με την οργανωτική συνδρομή του Συλλόγου Ιμβρίων και του Συλλόγου Τενεδίων «Ο Τέννης» καθώς και την επιστημονική συμμετοχή του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (ΠΕΦ), της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, της Εταιρείας Μελέτης της Καθ’ Ημάς Ανατολής καθώς και της Εταιρείας Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου.

Το θέμα του Συνεδρίου είναι: «Ονοματολογικά Μικράς Ασίας» και θα αφορά την επιστημονική μελέτη των κυρίων ονομάτων (βαφτιστικών, επωνύμων, παρωνυμίων, τοπωνυμίων, κ.λπ.) των περιοχών του Μικρασιατικού Ελληνισμού (Πόντου, Καππαδοκίας, Μικρασιατικών παραλίων & ενδοχώρας, Κωνσταντινούπολης, Ίμβρου, Τενέδου, κ.λπ.) ενώ θα είναι αφιερωμένο στον αείμνηστο Καθηγητή Γλωσσολογίας Ν. Ανδριώτη ο οποίος αφενός έλκει την καταγωγή του από την Ίμβρο και αφετέρου είχε εκπονήσει σημαντικές μελέτες για πολλά από τα παραπάνω μικρασιατικά ιδιώματα.

Γενικός στόχος του συνεδρίου είναι η ανάδειξη της επιστήμης της Ονοματολογίας στην Ελλάδα και των πολλαπλών δυνατοτήτων ευρύτερης συνεργασίας και αλληλεπίδρασης που εμφανίζει με επιστήμες όπως αυτές της Γλωσσολογίας, της Κλασικής Φιλολογίας, της Λαογραφίας, της Ιστορίας, της Αρχαιολογίας, της Λογοτεχνίας, της Γεωγραφίας, κ.λπ.

Ειδικότερος στόχος του συνεδρίου είναι η επιστημονική συγκέντρωση, ταξινόμηση, προβολή και μελέτη των κυρίων ονομάτων των περιοχών της Μικράς Ασίας και η ανάδειξη του μεγάλου ονοματολογικού πλούτου των περιοχών της Καθ’ Ημάς Ανατολής.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα διεξαχθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Ιμβρίων (Ελ. Βενιζέλου 80, Νέα Σμύρνη) κατά το διάστημα 2-4 Νοεμβρίου 2018.

Όσοι ερευνητές ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν με ανακοίνωση στο συνέδριο καλούνται να το δηλώσουν ηλεκτρονικά έως τις 31 Μαΐου 2018 αναφέροντας τον τίτλο της ανακοίνωσής τους, ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, τηλέφωνο επικοινωνίας και ηλεκτρονική διεύθυνση στις εξής ηλεκτρονικές διευθύνσεις των μελών της οργανωτικής επιτροπής:

[email protected]       (Ξενοφών Τζαβάρας)

[email protected]  (Μαρία Βραχιονίδου)

[email protected]        (Γεράσιμος Γεωργιάδης)

Eπίσης, παρακαλούνται να αποστείλουν περίληψη της ανακοίνωσής τους (με έκταση έως 200 λέξεις) έως τις 30 Ιουνίου 2018.

Η διάρκεια της κάθε ανακοίνωσης θα είναι 20 λεπτά και προβλέπεται επιπλέον χρόνος 15 λεπτών για συζήτηση στο τέλος κάθε συνεδρίας.

Ως επίσημες Γλώσσες του Συνεδρίου ορίζονται η Ελληνική και η Αγγλική.

Τα Πρακτικά του Συνεδρίου αναμένεται να αποτελέσουν το περιεχόμενο του επόμενου (22ου) τόμου του περιοδικού «Ονόματα» της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας. Για τον λόγο αυτό μετά το πέρας του Συνεδρίου θα σταλούν οδηγίες σε όλους τους ομιλητές για την εμπρόθεσμη υποβολή των εργασιών τους στην Επιτροπή Έκδοσης των Πρακτικών.

Η εγγραφή στο συνέδριο θα είναι δωρεάν ενώ θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησηςστους συμμετέχοντες ακροατές (φοιτητές, εκπαιδευτικούς, ερευνητές, κ.λπ.).

Τέλος, τα μέλη των Επιτροπών του Συνεδρίου είναι τα εξής:

Οργανωτική Επιτροπή   Επιστημονική Επιτροπή
Πρόεδρος: Τζαβάρας Ξενοφών Βραχιονίδου Μαρία
Αντιπρόεδρος: Δάλκος Χρίστος Γεωργιάδης Γεράσιμος
Γ. Γραμματέας: Βραχιονίδου Μαρία Δάλκος Χρίστος
Μέλη: Αθανασιάδη Κλεονίκη Δημάση Μαρία
            Γεωργιάδης Γεράσιμος Κομποχόλη Αγγελική
            Γκούλτα Μαρία Σέργης Εμμανουήλ
            Οκουμούσης Παναγιώτης Στέφος Αναστάσιος
            Χιδίρογλου Άλκηστις Τζαβάρας Ξενοφών
Τσιλένης Σάββας
Χαλκιά Ευγενία
Χαριτίδου Γεωργία
Χιδίρογλου Άλκηστις

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας

Ο Πρόεδρος                                                                 Η Γενική Γραμματέας

Ξενοφών Τζαβάρας                                                           Μαρία Βραχιονίδου

Δρ. Γλωσσολογίας                                                                Δρ. Λαογραφίας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.