Το επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση συνεχίζει τα ταξίδια του στην περιφέρεια, με επόμενο σταθμό του την Καρδίτσα!


Υπεύθυνη σχεδιασμού: Χριστίνα Παναγιωτάκου

Τι συμβαίνει στο εργαστήρι

Για τα παιδιά που βρίσκονται στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, η μουσική αποτελεί κίνητρο προκειμένου να αλληλεπιδράσουν με το περιβάλλον τους, να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και να αποκτήσουν θετικές εμπειρίες σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο. Σε αυτή την κατεύθυνση, το εργαστήρι «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό» περιλαμβάνει μουσικές δραστηριότητες, ειδικά μελετημένες, οι οποίες προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες επιθυμίες και τις ικανότητες των παιδιών. Μέσα από μια σειρά νέων μουσικών συνθέσεων, δουλεύουμε τις έννοιες της σωματογνωσίας, του χώρου, αλλά και καθημερινές δραστηριότητες και ρουτίνες της ζωής τους.

Τα παιδιά έρχονται σε δημιουργική επαφή με τους ήχους και γνωρίζουν από κοντά τα διάφορα μουσικά όργανα. Με αυτόν τον τρόπο η μουσική χρησιμοποιείται ως μέσο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην ανάπτυξη της μη λεκτικής επικοινωνίας.

Οι δυνατότητες εκπαίδευσης των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού είναι απεριόριστες και το εργαστήρι αυτό του Ιδρύματος Ωνάση, εδώ και 6 χρόνια στοχεύει πρωτίστως στην αισθητική αγωγή τους ως αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαιδευτικής εμπειρίας τους. Σε ένα ασφαλές περιβάλλον, τα παιδιά βιώνουν την εμπειρία της συνεργασίας και της ομαδικότητας με εργαλείο τη μουσική. Τελικός στόχος, η μουσική γιορτή που ετοιμάζουν για το τέλος, με πρωταγωνιστές τα ίδια!

Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται από μια ομάδα εξειδικευμένων συνεργατών.

Τι καινούργιο παρουσιάζεται φέτος

Για πρώτη φορά από την τρέχουσα περίοδο, το εργαστήρι ανοίγει τις πόρτες του σε μικτές ομάδες παιδιών με και χωρίς Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος. Κύριος στόχος είναι  η ενσωμάτωση των παιδιών που βρίσκονται στο ευρύ φάσμα του αυτισμού στην ομάδα, η κοινωνικοποίησή τους και συνεπακόλουθα η μείωση του αποκλεισμού τους από εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Με την ίδια κατεύθυνση, το πρόγραμμα θα επισκεφθεί πόλεις της Περιφέρειας δημιουργώντας μικτές ομάδες δίνοντας μάλιστα την ευκαιρία κατά περίπτωση να συμμετέχουν στο εργαστήρι και συγγενείς πρώτου βαθμού των παιδιών, όπως είναι τα αδέλφια τους.

Επίσης για πρώτη φορά από την τρέχουσα περίοδο καθιερώνονται βιωματικά εργαστήρια για Εκπαιδευτικούς και στην Αθήνα, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Ταξιδεύουμε στην περιφέρεια

Καρδίτσα: 19, 20 & 21 Ιανουαρίου
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας και θα πραγματοποιηθεί στις παραπάνω ημερομηνίες, για δύο ηλικιακά γκρουπ παιδιών που βρίσκονται στο ευρύ φάσμα του αυτισμού:
α) για παιδιά 6-8 ετών και τους γονείς τους
β) για παιδιά 9-12 ετών και τους γονείς τους

Χώρος διεξαγωγής: Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας, Σαρανταπόρου 89, 43100

Γενικές Προϋποθέσεις Συμμετοχής στο Εργαστήρι:
1. Κάθε παιδί θα συνοδεύεται από έναν μόνο γονέα.
2. Η πρώτη συνάντηση κάθε κύκλου απευθύνεται μόνο στους γονείς, που θα συνοδεύουν τα παιδιά στο εργαστήρι.
3. Υποχρεωτική η συμμετοχή σε όλες τις συναντήσεις του κύκλου. Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Βιωματικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς

Το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018, στον ίδιο χώρο (Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας), θα πραγματοποιηθεί βιωματικό εργαστήρι για Εκπαιδευτικούς. Το εργαστήρι απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε άτομα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εκπαίδευσης και αποτελείται από μια σειρά μουσικών δραστηριοτήτων, οι οποίες πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του προγράμματος «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό». Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κρατήσεις θέσεων για τα εργαστήρια – Πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τις ώρες διεξαγωγής: 2441 041534 (ώρες 8:00-13:15) και στα  τηλέφωνα 6974 866965 και 6974 408027 (ώρες 9:00-15:00 και 17:00-21:00)

Υπεύθυνη: κα Κουτσώνη Βασιλική

Η συμμετοχή τόσο στα εκπαιδευτικά προγράμματα, όσο και στα βιωματικά εργαστήρια είναι δωρεάν.

Λίγα λόγια για το Ίδρυμα Ωνάση
Το Ίδρυμα Ωνάση συστάθηκε το 1975 ακολουθώντας την εντολή του Αριστοτέλη Ωνάση, όπως αυτή καταγράφηκε στη διαθήκη του, για να συνδράμει την ελληνική κοινωνία σε καίριους τομείς: στην υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη.  Πάγια συνισταμένη των προσπαθειών και των δράσεων του Ιδρύματος ήταν – και παραμένει – η διασφάλιση της πρόσβασης όσο το δυνατόν περισσότερων συνανθρώπων μας στα κρίσιμα για την κοινωνική ευημερία και συνοχή αυτά αγαθά. Απώτερος στόχος, η απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας μας, για να διασφαλιστεί ένα καλύτερο παρόν και ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.

Στον τομέα της Ειδικής Αγωγής, τόσο το μουσικό εργαστήρι «Η Μουσική Αγαπάει τον Αυτισμό», όσο και το μουσικό/εικαστικό εργαστήρι «Έλα κι εσύ, Ζωγραφίζω Μουσική» αποτελούν δύο από τις πολλές δράσεις του Ιδρύματος Ωνάση σε αυτό το ευαίσθητο και σημαντικό πεδίο. Εδώ και δεκαετίες, το Ίδρυμα ενισχύει τα ειδικά σχολεία και τα τμήματα ένταξης, με τη δωρεά βιβλίων, εξοπλισμού και εποπτικών μέσων προκειμένου να διευκολύνει την εκπαιδευτική προσπάθεια των παιδαγωγών. Επιπλέον, στο θεσμοθετημένο από το 1978 Πρόγραμμα Υποτροφιών που λειτουργεί το Ίδρυμα, συμπεριλαμβάνεται ο κλάδος της Ειδικής Αγωγής για μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορική έρευνα σε ΑΕΙ της χώρας μας και του εξωτερικού.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα «Η Μουσική Αγαπάει τον Αυτισμό»
Το εκπαιδευτικό εργαστήρι ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2013. Έκτοτε, έχουν πραγματοποιηθεί 76 εργαστήρια για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, εντός της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και σε 32 πόλεις ανά την Ελλάδα. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου έχουν επισκεφθεί τη Στέγη περισσότερα από 220 παιδιά με αυτισμό συνοδευόμενα από την οικογένειά τους, ενώ στην Περιφέρεια έχουν συμμετάσχει περισσότερα από 496 παιδιά με τους γονείς τους. Στα βιωματικά εργαστήρια ενηλίκων έχουν συμμετάσχει περισσότερα από 532 άτομα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί ανοιχτές συζητήσεις σχετικές με το εργαστήριο την περίοδο 2014-2015.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.