Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν τον κύκλο μαθημάτων: ΠΛΑΤΩΝΟΣ “ΣΥΜΠΟΣΙΟΝ”, υπό της διδάκτορος κ. ΑΝΝΑΣ Χ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ. Τίτλος 27ου μαθήματος: “ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ, Ο ΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ”, το οποίο παρεδόθη στις 14 Νοεμβρίου 2017.

Συνοπτική παρουσίαση 27ου μαθήματος Ο λόγος του ιατρού Ερυξιμάχου εκφέρεται αντί του λόγου του Αριστοφάνους, που εμποδίζεται από έναν λόξυγγα. Αυτή η παύσις του λόγου του Αριστοφάνους, που είναι ένας θείος νους, συμβαίνει επειδή του λείπει η υποδοχή, δηλαδή το σώμα, το οποίο θα φωτίσει και θα του προσδώσει μορφή. Με αυτήν την έννοια, ο ιατρός Ερυξίμαχος, μέσω του λόγου του, θα θεραπεύσει το σώμα του σύμπαντος, δηλαδή θα μετατρέψει την άμορφη ύλη σε “κόσμον”, δηλαδή σε μορφοποιημένη ύλη που θα διέπεται από “κάλλος”. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ερυξίμαχος θα εξηγήσει τους “νόμους” που διέπουν την σύνδεση μεταξύ του νοητού και του αισθητού κόσμου και, ειδικώτερα, τους τρόπους με τους οποίους ο αισθητός κόσμος θα μορφοποιηθεί από τον κόσμο των ιδεών του νοητού κόσμου. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Ερυξίμαχος διακρίνει μεταξύ δύο ερώτων, που χαρακτηρίζουν τα μέρη του σύμπαντος: Ενός “νοσώδους” έρωτος, που διέπεται από την επιθυμία των ανομοίων και ενός “υγιούς”έρωτος, που διέπεται από την επιθυμία των ομοίων. Έτσι, ο έρως στο υγιεινό σώμα είναι διαφορετικός από τον έρωτα στο νοσώδες σώμα. Όπως δηλαδή είναι “καλόν” να χαρίζεται κάποιος στους αγαθούς εραστές, ενώ στους αισχρούς, δεν είναι δίκαιο να προσφέρεται, κατ’ αναλογίαν, το ίδιο ισχύει και στα σώματα: Στα αγαθά και υγιεινά μέρη του σώματος είναι καλό να χαρίζεται κανείς, ενώ, αντιθέτως, στα κακά και νοσώδη μέρη του σώματος είναι αισχρόν να χαρίζεται κάποιος. Έτσι, ο Ερυξίμαχος διατυπώνει τον ορισμό της ιατρικής τέχνης, την οποία παραλαμβάνει από τον Ασκληπιό: Είναι η επιστήμη των ερωτικών διαθέσεων του σώματος προς πλησμονήν και κένωσιν. Με αυτήν την έννοια,το σώμα διέπεται από τον “πόρον” δηλαδή την πλησμονή και την “πενία” δηλαδή την κένωση. Ο Ασκληπιός συγκρότησε για πρώτη φορά αυτήν την ιατρική τέχνη και, με αυτήν την έννοια, είναι εκείνος που προσδίδει υγεία στο σώμα του σύμπαντος, μέσω της “ευκρασίας” δηλαδή της εναρμονίσεως και της συνακόλουθης ισορροπίας των αντιθέτων μεταξύ τους στοιχείων.

Βιογραφικά στοιχεία ομιλήτριας

Η Άννα Μαρκοπούλου σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Paris V της Σορβόννης, όπου το 1994 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ. Δίδαξε Φιλοσοφία της Παιδείας και Παιδαγωγική Θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Ανώτατη Παιδαγωγική Σχολή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) στην Αθήνα. Από το 2008 ασχολείται με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, με έμφαση στην πλατωνική και νεοπλατωνική φιλοσοφία.

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά το ΕΛΛΗΝ.Α.Ι.Σ. για την πρόσκληση τηλεοπτικής καταγραφής.

Πλάτωνος Συμπόσιον – Άννα Χ. Μαρκοπούλου. Μάθημα 27ον: Ασκληπιός, ο ιατρός του σώματος του σύμπαντος(video)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.