Η έννοια της Αριστοτελικής Φιλίας ως Ηθική Αρετή – Γιώργος Α. Χαραλαμπίδης(video)

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν αποσπάσματα από το βιβλίο: Αριστοτέλους «ΗΘΙΚΑ ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ», με τον συγγραφέα, ερευνητή και αρθρογράφο κ. ΓΙΩΡΓΟ Α. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ. Τίτλος εκπομπής: «Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΩΣ ΗΘΙΚΗ ΑΡΕΤΗ». Η ομιλία κινηματογραφήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2017.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ

Ο Αριστοτέλης στο βιβλίο του «Ηθικά Νικομάχεια» μας παραδίδει τις περίφημες 12 Ηθικές Αρετές ή τις 12 υπό μαθητεία δυνάμεις της Ψυχής μας, τις οποίες καλείται να αναπτύξει προκειμένου να φτάσει στην τελείωσή της και να καταφέρει να ολοκληρώσει τον κύκλο των επανενσαρκώσεών της, να επιτύχει δηλαδή την Εντελέχειά της. Μία από αυτές τις 12 Ηθικές Αρετές που αναλύουμε σε αυτήν την εκπομπή είναι και η Φιλία. Διαπιστώνουμε ότι η έννοια της Φιλίας για τον Αριστοτέλη είναι τελείως διαφορετική από αυτήν που αντιλαμβανόμαστε εμείς στην σημερινή εποχή. Κάθε άνθρωπος, για να θεωρείται ολοκληρωμένο μέλος μιας Πολιτείας, πρέπει να αναπτύξει τρία διαφορετικά είδη φιλίας, καθώς άλλα είναι τα χαρακτηριστικά της Φιλίας που πρέπει να αναπτύξουμε ως προς τα νέα παιδιά, άλλα ως προς τους ηλικιωμένους και άλλα προς τους ενήλικες. Ο ίδιος ο Αριστοτέλης, γνωρίζοντας το πόσο δύσκολο είναι αυτό που μας ζητάει, έχει επινοήσει έναν ιδιαίτερο προσωπικό χαιρετισμό, με τον οποίο απευθύνεται στους φίλους του όταν τους συναντάει: «Ὦ Φίλοι, οὐδεὶς φίλος!».

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΗ

Ο Γιώργος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1969. Από μικρός έδειξε ενεργά το ενδιαφέρον του για την Αρχαία Ελλάδα μελετώντας φιλοσοφία και παρακολουθώντας πλήθος εξειδικευμένων μαθημάτων, με στόχο την εναρμόνιση της ζωής του με τα Ελληνικά Ιδεώδη και την επίτευξη του «Εὐ Ζῆν». Σπούδασε στο τμήμα «Ελληνικού Πολιτισμού» της σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΕΑΠ. Παραδίδει σεμινάρια και διαλέξεις, αρθρογραφεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά. Ασχολείται ιδιαιτέρως με την παλαιογραφία και την σύγχρονη απόδοση των αρχαίων κειμένων των μεγάλων μας Φιλοσόφων. Είναι μέλος του Αριστοτελικού Ομίλου Αθηνών και του ερευνητικού κέντρου «Βιομιμητισμός Ελλάδος», ως υπεύθυνος μοντέλων των αρχαίων πολιτισμών και ιδιαιτέρως του Ελληνικού. Περισσότερες πληροφορίες για τον συγγραφέα στην ιστοσελίδα: http://www.georgecharalampidis.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.