Την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017 στις 7:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης διάλεξη του Dimiter Angelov (Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας της έδρας Dumbarton Oaks, Πανεπιστήμιο Harvard), με θέμα: «Ο Αυτοκράτορας Θεόδωρος Λάσκαρης: Ανθρωπιστής και Φιλόσοφος ανάμεσα στη Μεσαιωνική Ανατολή και Δύση».

Η διάλεξη θα δοθεί στα αγγλικά και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard «Events Series 2018».

Σύνοψη της διάλεξης

Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας και φιλόσοφος Θεόδωρος Β΄ Λάσκαρης (1221/22-1258, μοναδικός αυτοκράτορας της αυτοκρατορίας της Νίκαιας μεταξύ 1254 και 1258) μας δίνει την ευκαιρία να διερευνήσουμε θέματα ηγεσίας και ανθρωπισμού στο Βυζάντιο. Η ομιλία επικεντρώνεται στις μεθόδους και την έννοια της ηγεσίας και της ιδεολογίας υπό τις ιδιαίτερες ιστορικές περιστάσεις του αναβιωμένου βυζαντινού κράτους επί της Ανατολικής εξορίας μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης στους Λατίνους το 1204. Ο Λάσκαρης ήταν πραγματικός ανθρωπιστής, υπό την έννοια ότι ενδιαφερόταν πραγματικά για τον ανθρώπινο χαρακτήρα, τα ανθρώπινα συναισθήματα και την ανθρώπινη ύπαρξη. Η ομιλία εξετάζει την πρακτικότητα καθώς και την απαισιοδοξία της ανθρωπιστικής του προσέγγισης. Υποστηρίζει ότι ο Λάσκαρης ήταν καινοτόμος και παράλληλα παραδοσιακός στην πνευματική του στάση προς τη μεσαιωνική Δυτική φιλοσοφία και θεολογία.

Βιογραφικό σημείωμα του Dimiter Angelov

Ο Dimiter Angelov είναι Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας της έδρας Dumbarton Oaks στο Πανεπιστήμιο Harvard. Είναι ιδρυτικό μέλος του προγράμματος Συγκριτικών Πολιτισμικών Σπουδών στην Ελλάδα (2002 μέχρι σήμερα). Τα πολυάριθμα έργα του για τη βυζαντινή ιστορία περιλαμβάνουν το βιβλίο Imperial Ideology and Political Thought in Byzantium (1204-1330)(“Αυτοκρατορική Ιδεολογία και Πολιτική Σκέψη στο Βυζάντιο (1204-1330)”), (2007). Ασχολείται κυρίως με θέματα της πνευματικής ιστορίας της ύστερης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η πρόσφατη έρευνά του περιλαμβάνει μια επικείμενη μονογραφία για τον αυτοκράτορα και φιλόσοφο αυτόν του δέκατου τρίτου αιώνα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.