Στην αριθμητικά πολυπληθή και θεματικά πολυσχιδή συλλογή της Βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου εξέχουσα θέση κατέχει η Τρικόγλειος Βιβλιοθήκη, η σπουδαία αυτή δωρεά του ευπατρίδη του αιγυπτιώτικου ελληνισμού, Ιωάννη Τρικόγλου.

Ανάμεσα στον πλούτο των βιβλίων και των άλλων θησαυρών της γνώσης και του πολιτισμού, υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός χαρτών με ιδιαίτερη ιστορική αξία όχι μόνο για τη χώρα καιτην ιστορίας της αλλά και για τη διεθνή κοινότητα. Με προεξάρχουσα τη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή ‒ με την οποία γιορτάζουμε τα 220 χρόνια από την έκδοσή της στη Βιέννη και τα 90 χρόνια από την ίδρυση της Βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου ‒ αλλά και με άλλους χάρτες, προγενέστερους και μεταγενέστερους της Χάρτας και πάντα συναφείς με την ιστορική πορεία του ελληνισμού, η χαρτοθήκη της Τρικογλείου Βιβλιοθήκης συνιστά για τη Βιβλιοθήκη μας μια μονάδα ιδιαίτερης προστιθέμενης αξίας, σύμφωνα με τα διεθνώς καθιερωμένα ως αυτονόητα, αιώνες τώρα, στις εμβληματικές Βιβλιοθήκες του εξωτερικού.

Μαζί με τις ευχαριστίες μου σε όλους όσοι συνέβαλαν, επιθυμώ να υπογραμμίσω ότι η έκθεση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ και το βιβλίο που τη συνοδεύει, είναι επετειακές εκδηλώσεις της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης ΑΠΘ, αναδεικνύοντας συνάμα την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη, και συνιστούν παραδείγματα καλής πρακτικής χάρις στη ζωτικότητα και τη δυναμική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρωτίστως του ανθρώπινου δυναμικού του.

Περικλής Μήτκας
Πρύτανης ΑΠΘ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.