Εκδηλώσεις και δραστηριότητες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Δεκέμβριος 2017

Εκδηλώσεις και δραστηριότητες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Δεκέμβριος 2017

Πράξεις και δρώμενα:

ΑΝΤΙΦΩΝΑΡΙΟ

Οι μουσικές πράξεις στους χώρους του Μουσείου για αυτό το μήνα αποβλέπουν σε «αντ-αλλαγές» και αντι-παραβολέςμουσικών εμπειριών από ομάδες διαφορετικών ηλικιών, διαφορετικών «γλωσσών», διαφορετικών προσεγγίσεων, οι οποίες εμπνέονται από τα γιορτινά «γεγονότα» των ημερών.

Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017

1)       Στις 16:45 θα επαναληφθεί η δράση «Στο φως του λύχνου», με την παρουσίαση των τεχνητών φωτιστικών πηγών στους αρχαίους πολιτισμούς της Κρήτης και με παράλληλη αναπαράσταση αφής αντιγράφων λύχνων που εκτίθενται στο Α.Μ.Η.

2)      Σε συνέχεια της παραπάνω εκδήλωσης, στις 17:30, το Τρίο Οργανικό Σύνολο με την Άννη Καλογεράκη (κόρνο), τη Νατάσα Ανίνου (φλάουτο) και την Ασπασία Καραλή (πιάνο), θα παρουσιάσουν ένα ποικίλο πρόγραμμα, από τον J. S. Bach έως τον Astor Piazzolla και άλλους σύγχρονους συνθέτες. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Γλυπτών.

 

Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017, 10:30.

Η μικτή χορωδία του Κ.Α.Π.Η. Φορτέτσας Ηρακλείου (διεύθυνση Σ. Παλιεράκη) αντιφωνεί με τα παιδιά της Α’ τάξης του 2ουΔημοτικού Σχολείου Ηρακλείου (Μποδοσάκειο), υπό τη διεύθυνση του Δ. Ζαϊμάκη.

 

Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2017, 12:00.

Η Μικτή Χορωδία του Δήμου Ηρακλείου, υπό τη διεύθυνση Γ. Κιαγιαδάκη, θα παρουσιάσει σύνολο πολυφωνικών κομματιών που αναδεικνύουν τη μουσική ποικιλομορφία των ύμνων που εμπνέονται από το θαύμα της ενσάρκωσης του θείου λόγου. Στο πιάνο ο Νίκος Κοκκίνης.

Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017, 11:00.

Στις 11:00, παιδιά του 48ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου (διεύθυνση Κ. Καρυωτάκη) θα αντιφωνήσουν με τους μαθητές του 12ου Γυμνασίου Ηρακλείου (διεύθυνση Κ. Καγιαβά), γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο του μουσείου.

Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017, 12:00.

Η Μαρία Κυρίμη, με τη συνοδεία πιάνου από τον Δημήτρη Σφακιανάκη (αμφότεροι αρχαιολόγοι του Α.Μ.Η.), θα διαβάσει το χριστουγεννιάτικο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Στο Χριστό στο Κάστρο».

Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017, 11:00.

Παιδιά της Ε’ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Αλικαρνασσού, με τμήμα υποδοχής παιδιών Ρομά, θα παρουσιάσουν τα «Βυζαντινά Κάλαντα» (υπεύθ. Μ. Χαλκιαδάκη, Α. Λαμπράκη, μουσική διεύθυνση Μάνος Παναγιωτάκης).

Κυριακή, 31 Δεκεμβρίου 2017, 11:00.

Η ομάδα χορού του Χριστόφορου Μπριντάκη συμπράττει με τη λύρα και μικρό μουσικό σύνολο από τη Βιάννο, σε ένα ευετηριακό δρώμενο για την ευτυχή έλευση του νέου έτους.

Θεματικές ξεναγήσεις

«Φυλαχτά: ανιχνεύοντας τις μαγικές ιδιότητες αντικειμένων με αποτροπαϊκό χαρακτήρα»

Η θεματική ξενάγηση του μήνα στο Α.Μ.Η. εστιάζει στο πλήθος των μικροαντικειμένων που παρουσιάζουν όψεις μαγικών ιδιοτήτων προστασίας και προφύλαξης από κάθε είδους «κακό», αλλά παράλληλα προσελκύουν και εξασφαλίζουν την έλευση του «καλού». Ένας σημαντικός αριθμός μικροσκοπικών εκθεμάτων του μουσείου (σφραγίδες, περίαπτα κ.ά.), σχετίζονται με τις διαχρονικές αντιλήψεις για την άμυνα απέναντι στην κακοτυχία και το «κακό μάτι» καθώς και στην πρόκληση της «αγαθής τύχης». Η παρουσίαση επικεντρώνεται στις σχετικές αντιλήψεις των μινωικών χρόνων.

1η ξενάγηση: Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017, 11:00 – 12:00.

2η ξενάγηση: Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017, 12:30 – 13:30.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Α. «Ένα δώρο για το βρέφος». Επαναλαμβάνεται το πρόγραμμα γνωριμίας των μικρών φίλων του Α.Μ.Η. με τα εκθέματά του, μέσα από τη δημιουργία ομοιωμάτων ή εικόνων που εμπνέονται από τα αντικείμενα της έκθεσης. Το πρόγραμμα, το οποίο υλοποιήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι από την εκπαιδευτικό Μαρία Χατζηδάκη, περιλαμβάνει περιήγηση παιδιών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην έκθεση του Μουσείου, και στη συνέχεια την κατασκευή των «στολιδιών» και το κρέμασμά τους στο χριστουγεννιάτικο καραβάκι του Μουσείου.

Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί στις παρακάτω ημέρες του Δεκέμβρη, στις 11:00:

Δευτέρα, 11-12-17,

Τετάρτη, 13-12-17,

Παρασκευή, 15-12-17

Δευτέρα, 18-12-17

Τρίτη, 19-12-17.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα πραγματοποιείται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας (τηλέφωνα κρατήσεων 2810 – 279064 και 279072).

Β. Συνεχίζεται παράλληλα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες «Θεοί και ήρωες στο Α.Μ.Η.» με την καθοδήγηση εκπαιδευτικού φυλλαδίου που διατίθεται στο εκδοτήριο εισιτηρίων.

Σε όλες τις παραπάνω εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο της κάθε εκδήλωσης θα δίνονται στα Δελτία Τύπου που θα ακολουθήσουν.

Ηράκλειο

7-12-2017

Φιλολογικός Ιστότοπος on Facebook
Φιλολογικός Ιστότοπος