Τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου και ώρα 18.30 το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και οι Eκδόσεις Polaris σάς προσκαλούν σε μια συνάντηση με το γνωστό συγγραφέα και δημοσιογράφο Γιάννη Ράγκο, που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Μουσείου (Τριπόδων 23 -Πλάκα, τηλ. 210 32.50.341), στο πλαίσιο του κύκλου «Συγγραφείς στα θρανία». Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο θέμα: «Από τις λέξεις στα καρέ – Η ελληνική λογοτεχνία συναντά τα graphic novels».

Ο Γιάννης Ράγκος ασχολείται συστηματικά με την αστυνομική λογοτεχνία, έχοντας δημοσιεύσει έως σήμερα μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα και δοκιμιακά κείμενα για το είδος και έχοντας γράψει αστυνομικά σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Παράλληλα, ήταν μέλος της δημιουργικής ομάδας που μετέφερε σε κόμικ το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου «Ερωτόκριτος» (Εκδόσεις Polaris, 2016) και κατόπιν διασκεύασε σεναριακά το μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα «Στα μυστικά του βάλτου», το οποίο θα κυκλοφορήσει σε κόμικ στις αρχές του 2018 (Εκδόσεις Polaris).

Για το λόγο αυτό, μαζί με τον Γιάννη Ράγκο, στα θρανία του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης  θα βρεθούν, ακόμα, οι δημιουργοί κόμικς Γιώργος Γούσης («Ερωτόκριτος») και Παναγιώτης Πανταζής («Στα μυστικά του βάλτου»). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Γ. Ράγκος και οι συνεργάτες του θα έχουν την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να παρουσιάσουν με τη βοήθεια επεξηγηματικών διαφανειών τον τρόπο δουλειάς τους και να συζητήσουν με το κοινό για τις ιδιαιτερότητες και τους κινδύνους που υπάρχουν στη διασκευή κλασικών λογοτεχνικών κειμένων, καθώς και το γενικότερο ρόλο των graphic novels στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Στοφόρος.

Βιογραφικό σημείωμα: 

Ο Γιάννης Ράγκος γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα, όπου και ζει. Επί σειρά ετών εργάζεται ως δημοσιογράφος σε περιοδικά, εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς, τηλεοπτικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ και blog/sites, έχοντας ασχοληθεί έως σήμερα με πολλά είδη ρεπορτάζ (πολιτικό, καλλιτεχνικό, ελεύθερο, συνεντεύξεις, έρευνες κ.ά.). Την περίοδο 1987-1998 ήταν υπεύθυνος Τύπου των Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ενώ από το 2001 επιμελείται την έρευνα και τα κείμενα για τους έντυπους και ηλεκτρονικούς τουριστικούς-ταξιδιωτικούς οδηγούς του ΕΟΤ.

Έχει γράψει τα βιβλία δημοσιογραφικής έρευνας “Η νάρκη: Υπόθεση Γοργοπόταμος, Νοέμβριος 1964” (Εντός, 2000) και “Ξεχασμένα πρωτοσέλιδα” (εκδόσεις Polaris, 2016), τα κείμενα των ταξιδιωτικών-ιστορικών οδηγών “Αθήνα-Αττική” (έκδοση εκτός εμπορίου, ΕΟΤ, α’ έκδοση 2004) και “Θεσσαλονίκη” (έκδοση εκτός εμπορίου, ΕΟΤ, α’ έκδοση 2015) και τα αστυνομικά μυθιστορήματα “Η στάση του εμβρύου” (Ίνδικτος, 2005) και “Μυρίζει αίμα” (Ίνδικτος, 2008). Αστυνομικά διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό “(δέ)κατα” (τχ. 12, χειμώνας 2008) και στους συλλογικούς τόμους “Είσοδος Κινδύνου” (Μεταίχμιο, 2011), “Ελληνικά Εγκλήματα 4” (εκδόσεις Καστανιώτη, 2011), “Κλέφτες και αστυνόμοι” (Ψυχογιός, 2013), “Ο τόπος πρόδωσε τον ένοχο” (Τόπος, 2014) και έχουν μεταδοθεί από τη ραδιοφωνική εκπομπή “Κλέφτες και αστυνόμοι στον 902” (2008-2010). Επίσης, δοκίμιά του για την αστυνομική λογοτεχνία έχουν περιληφθεί σε ειδικά αφιερώματα του Τύπου, καθώς και στην αφιερωματική έκδοση “18 κείμενα για τον Γιάννη Μαρή” (εκδόσεις Πατάκη, 2016). Την περίοδο 2006-2011 είχε την επιμέλεια της σειράς αστυνομικής λογοτεχνίας Verba Obcura των εκδόσεων Ίνδικτος, ενώ από το 2016 είναι μέλος της συντακτικής ομάδας της επιθεώρησης αστυνομικής λογοτεχνίας “The Crimes and Letters Magazine” (CLM).

Συμμετείχε στη σεναριακή ομάδα της τηλεοπτικής αστυνομικής σειράς “Ίχνη” (MEGA, 2007-2008), ενώ έχει συνεργαστεί στη συγγραφή κινηματογραφικών σεναρίων, καθώς και των κειμένων (με το συγγραφέα Γιάννη Ζευγώλη) για τις θεατρικές παραστάσεις-performances “RoadTrip2” (Κινητήρας Studio, 2012) και “RoadTrip3” (Κινητήρας Studio, 2015), σε σκηνοθεσία της Βιολέττας Γύρα. Ακόμα, μαζί με το συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο, έκανε τη σεναριακή διασκευή για το grapfic novel “Ερωτόκριτος” (εκδόσεις Polaris, 2016), σε σχέδια του Γιώργου Γούση, το οποίο απέσπασε πέντε βραβεία (Καλύτερο Κόμικ, Καλύτερο Σχέδιο, Καλύτερη Καλλιτεχνική Επιμέλεια, Καλύτερο Σενάριο και Καλύτερο Εξώφυλλο) στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς 2017.

Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ), ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) και μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αστυνομικών Συγγραφέων (IACW).

 

Είσοδος ελεύθερη
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στέλνοντας 
email με τα στοιχεία σας στο [email protected]

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Τριπόδων 23 -Πλάκα, Στάση Μετρό Ακρόπολη. Τηλ. 2103250341

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.