• Διάλεξη του ‘Αρη Τσαραβόπουλου με θέμα “Αντικύθηρα – Αιγιλία: Ένα νησί «μεταξύ Περσίας και Ρώμης»”
• 29/11/2017 και ώρα 18:30
• αμφιθέατρο Σαράτση
Στα Αντικύθηρα διατηρείται μια ολόκληρη αρχαία τειχισμένη πόλη που «έζησε» από τα τέλη του 4ου αι. π.Χ. έως τον 1ο αι. π.Χ. Τα τείχη, που κατασκευάστηκαν με την οικονομική συμβολή της Περσικής Αυτοκρατορίας στην προσπάθεια της να οργανώσει αντεπίθεση στον στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σώζονται σε όλο τους το μήκος και σε ορισμένα σημεία έως και σε ύψος 9 μέτρων. Μετά την εξαφάνιση της Περσικής Αυτοκρατορίας και τον θάνατο του Αλεξάνδρου το νησί, όπως γνωρίζουμε από επιγραφικές μαρτυρίες συμμετείχε στις πειρατικές δραστηριότητες των Κρητικών πόλεων κατά τη διάρκεια της Ελληνιστικής Εποχής και καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής εκστρατείας που κατέπνιξε την «Κρητική Επανάσταση» το 69-67 π.Χ. με το πρόσχημα της «εκστρατείας κατά της πειρατείας»!
Θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της και τα ιστορικά συμπεράσματα που συνάγονται από  την ανασκαφή που διενεργείται στο νησί συνεχώς από το 1999.
Θα διατυπωθεί επίσης η υπόθεση που συνδέει το γνωστό «ναυάγιο των Αντικυθήρων» με τη δραστηριότητα των κατοίκων των Αντικυθήρων και την Κρήτο-Ρωμαϊκή σύγκρουση που κατέληξε στην τελική υποδούλωση της μεγαλονήσου στους Ρωμαίους το 67 π.Χ.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.