Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, στην αίθουσα Jacqueline de Romilly του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η επίσημη παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος «ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΕΧΝΑΣ ΚΑΤΕΡΓΑΖΕΤΑΙ».

Ένα πρόγραμμα που οραματίστηκε και σχεδίασε ο αείμνηστος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Γιάννης Παντής, στη μνήμη του οποίου αφιερώθηκε η εκδήλωση.

Πρόκειται για ένα εικαστικό πανόραμα 700 έργων Ελλήνων καλλιτεχνών, αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), που μεταφέρθηκαν από τα υπόγεια της ΑΣΚΤ στους χώρους του Υπουργείου προκειμένου να αποτελέσουν μια διαρκή και ανοιχτή έκθεση για οργανωμένες επισκέψεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις μαθητών, εκπαιδευτικών, πολιτών και εργαζομένων του Υπουργείου.

Οι πρώτοι επισκέπτες της έκθεσης ήταν 33 μαθητές της Δ’, Ε’ και Στ’ τάξης του 49ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών στο οποίο φοιτούν και παιδιά προσφύγων. Πριν από την έναρξη της επίσημης εκδήλωσης, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στα εκθέματα από καθηγητές της ΑΣΚΤ, περιηγήθηκαν στους χώρους του Υπουργείου, επισκέφθηκαν το γραφείο του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου και συνομίλησαν για αρκετή ώρα μαζί του.

Με την καθοδήγηση των καθηγητών της ΑΣΚΤ αλλά και των δασκάλων τους, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τα δικά τους καλλιτεχνικά έργα στην αίθουσα «Γαλάτεια Σαράντη» του Υπουργείου. Τα παιδιά χάρισαν δημιουργίες τους στην σύζυγο του εκλιπόντος Γενικού Γραμματέα, Ειρήνη Παραλίκα – Παντή που ήταν παρούσα στην εκδήλωση, στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου και στον Πρύτανη της ΑΣΚΤ Πάνο Χαραλάμπους.

Κατόπιν, παρακολούθησαν την επίσημη παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος «ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΕΧΝΑΣ ΚΑΤΕΡΓΑΖΕΤΑΙ», την οποία πλαισίωσαν μουσικά μαθητές του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης.

Στην ομιλία του ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, αναφέρθηκε στο όραμα του Γιάννη Παντή «να γίνει το Υπουργείο μια ζωντανή γκαλερί» και ευχαρίστησε την ΑΣΚΤ για την προσφορά της. «Όπως όλοι οι χώροι, έτσι και αυτοί, έχουν το αποτύπωμα των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται μέσα. Σε αυτούς τους χώρους υπάρχει το αποτύπωμα ενός ανθρώπου που δεν είναι πια μαζί μας και που με αυτόν τον περίεργο τρόπο αρνείται να μας αφήσει μόνους. Στη μνήμη, λοιπόν, του Γιάννη ας αφιερώσουμε αυτή τη μέρα. Μια μέρα ζωντάνιας, ζωής και ελπίδας για το μέλλον. Όπως ακριβώς ήταν ο Γιάννης», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο Γιάννης Παντής είχε ιστορική αίσθηση και ευθύνη. Πάνω απ’ όλα είχε ενθουσιασμό. Ο ενθουσιασμός είναι απαραίτητη προϋπόθεση δημιουργικότητας», σημείωσε στην ομιλία του ο Πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Πάνος Χαραλάμπους.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Γιώργος Αγγελόπουλος, ανέφερε: «Ο Γιάννης Παντής, είναι ο άνθρωπος που έφτιαξε ιστορία. Και όταν κάποιος φτιάχνει ιστορία δεν υπάρχει παρόν και παρελθόν. Με αυτή την έννοια είναι οιονεί παρών ο Γιάννης. Για εμάς όλους εδώ στο Υπουργείο, και προσωπικά για εμένα, είναι πολύ βαριά η κληρονομιά που μας αφήνει, αλλά είναι μια βαριά κληρονομιά ελπίδας».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν: ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο  Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, ο πρώην Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, η πρώην Υπουργός Παιδείας Φρόσω Κιάου, βουλευτές και πρυτάνεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου και ο Πρύτανης της ΑΣΚΤ Πάνος Χαραλάμπους συνυπέγραψαν το Σύμφωνο Συνεργασίας για την εγκατάσταση της έκθεσης στο κτήριο του Υπουργείου, ενώ στη μνήμη του Γιάννη Παντή πραγματοποιήθηκε τελετή ονομασίας αίθουσας του τρίτου ορόφου του Υπουργείου σε «Αίθουσα Ιωάννης Δ. Παντής».

Oι ομιλίες του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου και του Πρύτανη της ΑΣΚΤ Πάνου Χαραλάμπους σε μορφή Word

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.