Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και η Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας, με τη συνεργασία του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, οργανώνουν στη Θεσσαλονίκη επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Π. Πρεβελάκης – Ν. Καζαντζάκης: γλώσσα, μετάφραση, ιστορία», την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017 (ώρες 16:30-21:00, αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Μουσείου).

Στην ημερίδα κλήθηκαν και θα συμμετάσχουν: ο κ. Χ.-Δ. Γουνελάς, καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η κα Χρύσα Δαμιανάκη, Καθηγήτρια Ιστορίας της Νεότερης Ευρωπαϊκής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Σαλέντο, ο κ. Γιάννης Δημητρακάκης, Επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, η φιλόλογος, κα Ελένη Κωβαίου, Υπεύθυνη των Κλειστών Συλλογών της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης, και ο κ. Bart Soethaert, Επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Νέου Ελληνισμού (CeMoG) του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου.

Κεντρικός ομιλητής με θέμα «Η διαλεκτική ποικιλομορφία στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη και του Παντελή Πρεβελάκη» είναι ο ομότιμος καθηγητής γλωσσολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.

Επετειακή αφορμή για την επιστημονική αυτή συνάντηση είναι η συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του Πρεβελάκη το 2016 και 60 χρόνων φέτος από τον θάνατο του Καζαντζάκη. Στόχος της επιστημονικής συνάντησης είναι η εστίαση στη γλώσσα του λογοτεχνικού έργου των δύο Κρητικών συγγραφέων μέσα από διαφορετικές αλλά αλληλοσυμπληρούμενες προσεγγίσεις: λεξικογραφική, ιστορική, συγκριτολογική, κριτική, και μεταφραστική. Με τη συστέγαση των Π. Πρεβελάκη και Ν. Καζαντζάκη στην Ημερίδα, επιδιώκουμε να αναδείξουμε όχι μόνον τη φιλική και συναδελφική σχέση των δύο ανδρών, αλλά προπάντων τη μεταξύ τους συνομιλία στο λογοτεχνικό τους έργο.

Το πρόγραμμα της ημερίδας θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.