Η Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει «Ημερίδα αφιερωμένη στην 23η ραψωδία της Ιλιάδας». Πρόκειται για μια διεπιστημονική προσέγγιση της Ψ ραψωδίας της Ιλιάδας,  γνωστής και ως «Άθλα επί Πατρόκλω» με εισηγητές από το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών (Μιχάλης Πιερής), το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας (Γιώργος Παπασάββας), το Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας (Αντώνης Τσακμάκης, Μαρία Υψηλάντη), το Πανεπιστήμιο Πατρών (Μενέλαος Χριστόπουλος) και το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου (Στάθης Ράπτου).

Επιστήμονες διαφορετικών κλάδων: ιστορικοί, αρχαιολόγοι, κλασικοί φιλόλογοι και νεοελληνιστές με αφετηρία το επιστημονικό πεδίο τους θα προσεγγίσουν το ομηρικό κείμενο το οποίο θα σχολιάζουν από ερμηνευτική, ιστορική και αρχαιολογική σκοπιά.

Σε κάθε συνεδρία μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου θα διαβάζουν το έπος σε νεοελληνική μετάφραση Δ.Ν. Μαρωνίτη ενώ οι εισηγήσεις θα εντάσσονται στη ροή της αφήγησης.

Σε κομβικά σημεία ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Βάσος Καραγιώργης θα σχολιάζει με υποστήριξη προβολών, χωρία τα οποία εμφανίζουν ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Την έναρξη της ημερίδας θα χαιρετίσουν η Διευθύντρια της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας  καθηγήτρια κ. Βασιλική Κασσσιανίδου, ο Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Βάσος Καραγιώργης και ο Κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου καθηγητής κ. Christopher Schabel.

Aπό το Θεατρικό Εργαστήρι Πανεπιστημίου Κύπρου διαβάζουν οι:

Σταύρος Αροδίτης, Χαρίτων Ιωσηφίδης, Μιχάλης Μιχαήλ, Μύρια Χατζηματθαίου.

Συντονισμός: Σταματία Λαουμτζή

Ώρα: 9.30 π.μ. ­­-15.15 μ.μ.

Αίθουσα: Ερευνητική Μονάδα  Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου (Γλάδστωνος 12, Λευκωσία)

Πληροφορίες: τηλ. 22894531

Το πρόγραμμα της ημερίδας στον σύνδεσμο: http://applications.ucy.ac.cy/public/events/display_event?P_V_ID=2546

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.