To Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Περιφερειακή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κρήτης, οι Σχολικοί Σύμβουλοι Φιλολόγων Κρήτης, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου, η Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση και το Δίκτυο συνεργαζόμενων φορέων και σχολείων «Η Ρητορική στο Σχολείο» συνδιοργανώνουν

τους  2ους Παγκρήτιους Μαθητικούς Αγώνες

 Ρητορικής Τέχνης Γυμνασίων και Λυκείων

στις 26 -28 Απριλίου 2018 στο Ρέθυμνο.

Στόχος της διοργάνωσης είναι η καλλιέργεια των επικοινωνιακών και εκφραστικών δεξιοτήτων και η άσκηση της κριτικής και δημιουργικής σκέψης των μαθητών μέσω της συμμετοχής σε ρητορικά αγωνίσματα. Παιδαγωγικά, η ρητορική προάγει το «καλώς λέγειν» και το ουσιαστικό «διαλέγεσθαι», που προϋποθέτει ενεργητική ακρόαση, ελεύθερη έκφραση και συμμετοχή και συστηματική αγωγή του προφορικού λόγου, ενώ παράλληλα διαμορφώνει στάσεις και συμπεριφορές των μαθητών – αυριανών πολιτών απέναντι στα σύγχρονα προβλήματα.

Ρητορικά αγωνίσματα Σύντομη περιγραφή

Εκφραστική-νοηματική Ανάγνωση:  Η νοηματική ανάγνωση αναδεικνύει την ικανότητα του ομιλητή να αποδώσει το περιεχόμενο / νόημα πεζού λογοτεχνικού ή δοκιμιακού κειμένου της επιλογής του με τη χρήση της φωνής, την έκφραση του προσώπου και τις κινήσεις του σώματος, την καθαρή άρθρωση και την επαφή με το κοινό.

Αυθόρμητος Λόγος: Σύντομος, αυτοσχέδιος λόγος, πάνω σε ένα θέμα άγνωστο στον διαγωνιζόμενο. Στόχος είναι η τέρψη του ακροατηρίου και όχι η πειθώ. Ο αυθόρμητος λόγος δοκιμάζει τη δημιουργική και συνειρμική σκέψη του ομιλητή, γιατί καλείται μέσα σε πολύ περιορισμένο χρόνο να προετοιμάσει και να εκφωνήσει μια ομιλία με αλληλουχία, πρωτοτυπία και ζωντάνια.

Προτρεπτικός λόγος: Προσχεδιασμένη ομιλία πάνω σε ένα θέμα κοινού ή/και προσωπικού ενδιαφέροντος. Ο ομιλητής επιδιώκει με ορθά δομημένο λόγο και επιχειρηματολογία όχι απλώς να ενημερώσει, αλλά και να πείσει το κοινό για τη θέση που υποστηρίζει, οριοθετώντας το θέμα, αναδεικνύοντας τις σημαντικότερες πτυχές του και κυρίως αναπτύσσοντας πρωτότυπες ιδέες και προτάσεις.

Διττοί Λόγοι: Ομαδικό αγώνισμα στο οποίο δύο τριμελείς ομάδες μαθητών διαφορετικών σχολείων (ίδιας βαθμίδας) αντιπαρατίθενται δημόσια υπέρ ή κατά μιας δεδομένης θέσης, μέσα σε ένα καθορισμένο πλαίσιο κανόνων. Οι διττοί λόγοι υπηρετούν τον εποικοδομητικό διάλογο και απαιτούν καλούς ομιλητές αλλά και καλούς ακροατές.

Στο τέλος της αντιπαράθεσης, η κάθε ομάδα θα κληθεί να αναστοχαστεί κριτικά πάνω στα επιχειρήματα που διατυπώθηκαν (“υπέρ και κατά” της θέσης), να σκεφτεί “ολόπλευρα” και να τοποθετηθεί πάνω στο θέμα  και τα επιχειρήματα που προβλήθηκαν κατά τον αγώνα .

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Τα σχολεία που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως  15  Ιανουαρίου 2018 συμπληρώνοντας ηλεκτρονικά τη σχετική αίτηση στη διεύθυνση : http://rhetoric.didereth.gr/dilosi/

Μπορούν να συμμετέχουν  έως 6 μαθητές από κάθε σχολείο. Κάθε μαθητής μπορεί να λάβει μέρος σε δύο αγωνίσματα ,  δηλαδή στους διττούς λόγους και σε ένα   ατομικό αγώνισμα ή σε δύο το περισσότερο ατομικά αγωνίσματα (της Εκφραστικής ανάγνωσης, του Προτρεπτικού και του Αυθόρμητου Λόγου). Στο αγώνισμα των διττών λόγων τα κάθε Σχολείο θα πρέπει να συμμετέχει με  πλήρη ομάδα τριών μαθητών  . Δίνεται η δυνατότητα για συνεργασία σχολείων για συγκρότηση μεικτών ομάδων στους διττούς λόγους αλλά θα πρέπει να  γίνει  μόνο με πρωτοβουλία των ίδιων των σχολείων  κι αυτό να δηλωθεί έγκαιρα,  τουλάχιστον από το ένα σχολείο. Αντικατάσταση μαθητών εξαιτίας εκτάκτων γεγονότων μπορεί να γίνει δεκτή αλλά πρέπει να δηλωθεί έγκαιρα στην Οργανωτική Επιτροπή.  Μαθητές των σχολείων του δικτύου, που δεν λαμβάνουν μέρος στους αγώνες είναι καλό να συμμετάσχουν ως χρονομέτρες.

Κάθε σχολείο που θα συμμετάσχει υποχρεούται να δηλώσει 1-2 καθηγητές ως κριτές οι οποίοι δεσμεύονται να παρακολουθήσουν τα επιμορφωτικά σεμινάρια κριτών και να είναι παρόντες τις ημέρες των αγώνων .

Οι κριτές θα ενημερωθούν έγκαιρα και αναλυτικά για τον ρόλο τους και τους κανονισμούς πριν τους αγώνες από τους διοργανωτές στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο ή και σε άλλη περιφερειακή ενότητα ανάλογα με τις συμμετοχές σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση.

Θα αποσταλούν αναλυτικά οι κανονισμοί και τα κριτήρια αξιολόγησης για κάθε αγώνισμα. Τα θέματα για το αγώνισμα των διττών λόγων θα αντληθούν από τα εγχειρίδια της Νεοελληνικής Γλώσσας Γυμνασίου και Λυκείου και από την επικαιρότητα . Η οργανωτική επιτροπή θα φροντίσει, ώστε τα θέματα να ανταποκρίνονται στην ηλικία και στο γνωστικό επίπεδο των συμμετεχόντων (θα διεξαχθούν αγώνες ξεχωριστά για Γυμνάσιο και Λύκειο).

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ‒ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αποστολάκης Κων/νος, Επίκουρος καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Μπάλα Χλόη, Επίκουρη καθηγήτρια, Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, Πανεπιστημίου Κρήτης

Σειραγάκης Εμμανουήλ, Επίκουρος καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Σπαθάρας Δήμος, Επίκουρος καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Καλοκύρη Βασιλεία, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ηρακλείου

Καψάσκη Αγγελική, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ρεθύμνου

Κορναράκης Γεώργιος, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Ηρακλείου

Παρασκευάς Παναγιώτης, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Χανίων

Ραμουτσάκη Ιωάννα, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Χανίων

Λουτριανάκη Βάλια, φιλόλογος (Αρσάκειο Ψυχικού), πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, διδάσκουσα ΠΜΣ “Ρητορική: θεωρία και πράξη” (ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ)

Βαρσαμίδου Δέσποινα, φιλόλογος 2ου Λυκείου Ιεράπετρας, μέλος του Δικτύου «Η Ρητορική στο Σχολείο»

Βασσάλος Ευάγγελος , φιλόλογοςΔιευθυντής Λυκείου Περάματος, Ταμίας Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου

Βογιατζή Ειρήνη, φιλόλογος Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Κρήτης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου

Λελεδάκη Ευρυδίκη φιλόλογος 3ου Λυκείου Ρεθύμνου,  μέλος του Δικτύου «Η Ρητορική στο Σχολείο»

Μανιουδάκη Μαρία, φιλόλογος Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Κρήτης, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου

Μεταξάκης Εμμανουήλ, μαθηματικός, καθηγητής Πληροφορικής 3ου Λυκείου Ρεθύμνου

Παγώνη Σύρμω, φιλόλογος 2ου Λυκείου Ρεθύμνου, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου

Παπατριανταφύλλου Ειρήνη, φιλόλογος, Διευθύντρια 5ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου .

Δίκτυο Ρητορικής Κρήτης: https://www.facebook.com/rhetorice

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.