Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και η Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας, με τη συνεργασία του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, οργανώνουν στη Θεσσαλονίκη επιστημονική Ημερίδα με τίτλο «Π. Πρεβελάκης – Ν. Καζαντζάκης: γλώσσα, μετάφραση, ιστορία», την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017 (ώρες 16:30-21:00, αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Μουσείου). Η Ημερίδα αποτελεί την καταληκτήρια εκδήλωση του ετήσιου εορτασμού της Παγκρήτιας Αδελφότητας που συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια δράσης στη Βόρειο Ελλάδα.

Επετειακή αφορμή για την επιστημονική αυτή συνάντηση είναι η συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του Πρεβελάκη το 2016 και 60 χρόνων φέτος από τον θάνατο του Καζαντζάκη. Στόχος της επιστημονικής συνάντησης είναι η εστίαση στη γλώσσα του λογοτεχνικού έργου των δύο Κρητικών συγγραφέων μέσα από διαφορετικές αλλά αλληλοσυμπληρούμενες προσεγγίσεις: λεξικογραφική, ιστορική, συγκριτολογική, κριτική, και μεταφραστική. Με τη συστέγαση των Π. Πρεβελάκη και Ν. Καζαντζάκη στην Ημερίδα, επιδιώκουμε να αναδείξουμε όχι μόνον τη φιλική και συναδελφική σχέση των δύο ανδρών, αλλά προπάντων και τη μεταξύ τους συνομιλία στο λογοτεχνικό τους έργο.

Για τον σκοπό αυτό κλήθηκαν και θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες από Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (CeMoG) του Freie Universität του Βερολίνου, Πανεπιστήμιο του Salento Ιταλίας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.