Σεμινάριο Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας 2017-18: Από το συγγραφέα στον αναγνώστη: όψεις της νεωτερικότητας στην ευρωπαϊκή γραμματεία
(Διοργανώνεται από την κατεύθυνση Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας του Τομέα Μ.Ν.Ε.Σ. και το Εργαστήριο Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας της Φιλοσοφικής, Α.Π.Θ.)

Το κεντρικό θέμα του σεμιναρίου είναι η νεωτερικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται κατά τον 19ο αιώνα, αλλά και η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στα κείμενα της ευρωπαϊκής γραμματείας στον 19ο αιώνα και στα κείμενα της θεωρίας της λογοτεχνίας στον 20ό. Για την ακρίβεια θα παρακολουθήσουμε πώς μέσω της θεωρίας της λογοτεχνίας, η οποία μας έδωσε έναν μεγάλο αριθμό κειμένων διαφορετικών τάσεων κατά τον 20ό αιώνα, μπορούμε να προσεγγίσουμε την εξέλιξη της νεωτερικότητας και την έκρηξη στον χώρο του μυθιστορήματος, του διηγήματος, αλλά και της ποίησης κατά τον 19ο αιώνα, η οποία θα οδηγήσει, στη συνέχεια, στα πρωτοποριακά κινήματα. Θα εξεταστούν, μεταξύ άλλων, ζητήματα όπως η φαντασία και η αναπαράσταση, η «ψευδαίσθηση» και η «πραγματικότητα», η ρομαντική ειρωνεία και το effet de réel, η εξέλιξη του ρόλου του συγγραφέα και αυτού του αναγνώστη, καθώς και ευρύτερα ζητήματα που αφορούν τη διαμόρφωση του λογοτεχνικού πεδίου και την πρόσληψη της λογοτεχνίας.

Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017, 7-9 μ.μ. στο Σπουδαστήριο του Τομέα ΜΝΕΣ (208 ν.κ. Φιλοσοφικής, Α.Π.Θ.) θα πραγματοποιηθεί η εισαγωγική διάλεξη από τον Μιχάλη Χρυσανθόπουλο, Καθηγητή Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας, Τμήμα Φιλολογίας ΑΠΘ, με θέμα: Εισαγωγή: Γιατί χρειάζεται η θεωρία της λογοτεχνίας για τη μελέτη της γραμματείας του 19ου αιώνα;

Πρόγραμμα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.