OLYMPUS DIGITAL CAMERA

24 – 26 Νοεμβρίου 2017 | Μπενσουσάν Χαν

Οι Lupus in Fabula σας καλούν στο 3ο Φεστιβάλ Αφήγησης Θεσσαλονίκης 2017 στο Μπενσουσάν Χαν, έναν ιστορικό χώρο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, από τις 24 έως τις 26 Νοεμβρίου 2017.

Oλοκαίνουργιο, διαφορετικό, διευρυμένο και ανανεωμένο, το 3ο ΦΑΘ 2017 – μια διοργάνωση που ξεκίνησε φιλοδοξώντας να μυήσει τους Θεσσαλονικείς -και όχι μόνο- στη μαγεία της αφήγησης ιστοριών για να εξελιχθεί σιγά σιγά σε έναν πολύπτυχο θεσμό και σε ένα πολυαναμενόμενο event – συναντά και φέτος το κοινό του, με πολλές και διαφορετικές δράσεις που τονώνουν το ενδιαφέρον για τη γοητεία της προφορικής παράδοσης, των μύθων και των θρύλων, παλιών αλλά και σύγχρονων.

Πρόγραμμα

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 

Οι Γιώργος Αδαμίδης, Μαρίνα Αντωνοπούλου, Ευαγγελία Θεοδωρίδου και Ελένη Καλογιαννίδου, τα μέλη της ομάδας Lupus in Fabula που εμπνεύστηκαν, οργάνωσαν και πραγματοποίησαν το φεστιβάλ αυτό, μετά τη θετική ανταπόκριση των θεατών στις προηγούμενες διοργανώσεις του, μας υποδέχoνται για τρίτη συνεχή χρονιά, αυτή τη φορά στο φιλόξενο Μπενσουσάν Χαν, ένα ιστορικό διατηρητέο της Θεσσαλονίκης και, σήμερα πλέον, έναν δυναμικό και δημοφιλή πολυχώρο πολιτισμού.

Στο πρόγραμμα που σχεδίασαν φέτος οι Lupus in Fabula προτείνουν ένα πλούσιο 3ήμερο εκδηλώσεων που περιλαμβάνει παραστάσεις, σεμινάρια, εργαστήρια, δρώμενα και άλλες ποικίλες και απρόσμενες δράσεις, καθώς και μια σύμπραξη-έκπληξη από την ομάδα πολιτιστικών διαδρομών dot2dot.

Από την Παρασκευή 24 έως την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 το κοινό καλείται για άλλη μια χρονιά να βιώσει μια μοναδική εμπειρία και να έρθει σε επαφή με προφορικό υλικό της συλλογικής μνήμης, το οποίο συναντιέται με την ατομική εμπειρία και το προσωπικό βίωμα.

ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Γνωστοί παραμυθάδες και νέοι αφηγητές, μουσικοί, χορευτές, ηθοποιοί και εμψυχωτές που τους συνοδεύουν, παρουσιάζουν τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους ιστορίες ξεχασμένες και  κρυμμένες. Παραμύθια που σώζονται αιώνες και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά μέσω του προφορικού λόγου. Αλλά και  σύγχρονοι, μοντέρνοι ή …μεταμοντέρνοι θρύλοι που γεννιούνται στα κρυφά δωμάτια αφανών ή υπόγειων συναισθημάτων και ξεχασμένων αναμνήσεων και ονείρων.

Οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες καθώς και οι οικοδεσπότες αφηγητές καλούνται να μας πουν ιστορίες, ζωντανεύοντας την αφήγηση με φωνή και σώμα, με νεύματα και χειρονομίες. Ιστορίες που ταξιδεύουν, που κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα για να συναντήσουν το αυτί και την καρδιά. Οι ιστορίες τους φτιάχνουν εικόνες, έχουν χρώματα, μυρίζουν την ατμόσφαιρα που αναδίδει η εποχή που περιγράφουν και δημιουργούν νέα σύμπαντα, καινούργιους κόσμους. Ελάτε να τους εξερευνήσουμε!

Οι παραστάσεις αφήγησης του 3ου ΦΑΘ 2017 είναι:

Post mortem

Παράσταση αφήγησης

Lupus in fabula με τον Γιώργο Μαντζουρανίδη

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017 |21:00-22:15

 

Γράμματα. Χαρακτήρες. Πνεύματα.

Είκοσι τρεις και πλέον αιώνες, η ζωή αυτής της πόλης σημαδεύεται από πολλά. Και φυσικά, και από τον θάνατο.

Ένας διάλογος με το παρελθόν και ένας αντίλογος με την Ιστορία, σε μια ιδιόμορφη séance στον πλέον ατμοσφαιρικό και ιδανικό χώρο: το Μπενσουσάν Χαν.

 

Οι νεραϊδοπαρμένοι

Παιδική παράσταση

Μελωμύθι / αφήγηση, μουσική: Πέννυ Αβράμπεκη, μουσική: Δημήτρης Τριχάκης

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 |18:00-19:00

 

Αρχή του παραμυθιού, καλησπέρα σας… Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η Μουσική και  το Παραμύθι… αγαπήθηκαν τόσο πολύ που φτιάξανε το Μελωμύθι…

Δυο συστατικά… δυο μουσικά όργανα …ένας προορισμός, το ταξίδι στον κόσμο  των παραμυθιών, των ελληνικών λαϊκών παραμυθιών και όχι μόνο.

Ένα λαούτο κι ένα ακορντεόν και δυο φωνές στο τραγούδι και την αφήγηση φέρνουν ανάμεσά μας βασιλοπούλες και πρίγκιπες, ξωτικά και δράκους, πλάσματα μυθικά της φαντασίας…

Λαϊκά κείμενα, όπως φτάσανε σε μας από το στόμα των γιαγιάδων μας και παραδοσιακά μουσικά ακούσματα συνδυάζονται κι έτσι η αφήγηση γίνεται τραγουδοπαιχνίδι και παιχνιδοχορός.

Ολάνθιστοι ανθρωπάκια

Μουσικές αφηγήσεις

Space Narration / αφήγηση: Νάντια Καβουλάκου, μουσική σύνθεση και εκτέλεση: Σπύρος Παν

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 |19:00-20:00

Μια παράσταση – περιπλάνηση στα ηχοτοπία του σύγχρονου μουσικού οργάνου handpan και της φωνής που αφηγείται. Λέξεις και νότες που λαχταρούσαν να επιλεγούν, ανοίγουν διάλογο για να μας μεταφέρουν σε έναν κόσμο ονειροπόλησης για αυτά που χάθηκαν και αυτά που είναι ακόμα μπροστά, για «τις

περιπέτειες και τους έρωτες του ανθρώπινου ζωύφιου, που πορεύεται ζώντας, και λέγοντας».

Κείμενα: Γκαλεάνο, Νερούδα, Σεφέρης, Εμπειρίκος, Θερβάντες

 

Η νύχτα του κορακιού

Παράσταση αφήγησης

αφήγηση: Λίλη Λαμπρέλλη, μουσική: Γιάννης Ψαριώτης

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 |21:00-22:00

 

Παραμυθιακό ταξίδι από τον παγωμένο Βορρά ως τη Λατινική Αμερική. Στην καρδιά της αφήγησης δυο μυητικά παραμύθια από την Αφρική. Ιστορίες του σκοταδιού που οδηγούν εκεί που όπου να ‘ναι θα χαράξει – όλες από την προφορική παράδοση.

|

Γυναίκες ελεύθερες

Παράσταση αφήγησης

αφήγηση: Ανθή Θάνου, μουσική: Αλέξανδρος Μακρής, χορογραφία – κίνηση: Δώρα Μελά

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 |21:00-22:00

 

Λαϊκά παραμύθια για γυναίκες πολεμίστριες, μάγισσες, μαριόλες, σκλάβες, αμαζόνες, ερωμένες κι άλλες πολλές… γυναίκες ελεύθερες! Τα μονοπάτια τους χαραγμένα με λόγια,

μουσικές, τραγούδια και χορευτικά τοπία που μαρτυρούν τις περιπέτειές τους.

ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Σημαντικά όμως σεμινάρια και workshops φιλοξενούνται παράλληλα με τις παραστάσεις κατά τις ημέρες διεξαγωγής του φεστιβάλ, για όσους ενδιαφέρονται για περαιτέρω γνωριμία με παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνικές αφήγησης.

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε παραμυθάδες και αφηγητές, σε εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας και ξεναγούς που αναζητούν νέα εργαλεία για τη δουλειά τους, σε ψυχολόγους, σε δραματοθεραπευτές και εμψυχωτές, που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, αλλά και σε καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να διευρύνουν το εκφραστικό τους πεδίο. Και βέβαια, σε όποιον ενδιαφέρεται για την τέχνη της αφήγησης και έχει διάθεση να την ανακαλύψει. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία. Τα εργαστήρια όπως και οι παραστάσεις απευθύνονται σε ενήλικο κοινό.

Επιχειρώντας να συνδυάσει τη θεωρία με την πράξη στη συγγραφή ενός παραμυθιού, ο φιλόλογος και εισηγητής εργαστηρίων δημιουργικής γραφής Σωτήρης Γάκος, μας εισάγει στα μυστικά της δημιουργίας ενός παραμυθιού, η γνωστή παραμυθού Λίλη Λαμπρέλλη προτείνει θεωρητικές και αφηγηματικές προσεγγίσεις της απώλειας στα λαϊκά παραμύθια και την «προφορική γραφή», ενώ το εργαστήρι εικονοαφηγήματος – εικονογράφησης που επιμελείται ο Κωνσταντίνος Κεσίδης (γραφίστας / βιομηχανικός σχεδιαστής) υποδεικνύει πώς να διαχειριστούμε στην πράξη το υλικό αφήγησης, μέσω της δημιουργίας ενός εικονογραφήματος, βασισμένου σε ιστορίες που θα επιλέξουν όσοι το παρακολουθήσουν.

Ένα σημαντικό και ιδιαίτερο γεγονός της φετινής διοργάνωσης είναι το διήμερο σεμινάριο για το σκηνικό άγχος που απευθύνεται σε μια ευρεία γκάμα ενδιαφερομένων (performers, ηθοποιοί, μουσικοί, αφηγητές, αλλά και παιδαγωγοί, ακόμα και ξεναγοί ή ομιλητές συνεδρίων, στελέχη επιχειρήσεων και λοιποί επαγγελματίες οι οποίοι εκτίθενται στο κοινό, και βέβαια, όσοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο δημόσιο λόγο, εξαιτίας του…τρακ). Το σεμινάριο Η τέχνη του εκτίθεσθαι επιμελείται η Dr Νιόβη – Διονυσία Κλαυδιανού, διεθνώς αναγνωρισμένη σοπράνο, ηθοποιός, καθηγήτρια μουσικών σπουδών και mental trainer με αντικείμενο τη νοητική και συναισθηματική προετοιμασία σε συνθήκες που απαιτούν υψηλή απόδοση για τους ανθρώπους της σκηνής.

*(Αναλυτικές λεπτομέρειες για τα εργαστήρια, πληροφορίες, στοιχεία για την εγγραφή και βιογραφικά στοιχεία των εισηγητών του 3ου ΦΑΘ 2017 θα βρείτε στα επισυναπτόμενα αρχεία).

 

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Το φετινό πρόγραμμα εμπλουτίζουν διάφορες δράσεις αλλά και συνεργασίες με ανθρώπους και ομάδες που τους συνδέουν εκλεκτικές συγγένειες με την τέχνη της αφήγησης, όπως π.χ. η σύμπραξη με τους πρόσφυγες του Κέντρου Ημέρας Προσφύγων ΑΛΚΥΟΝΗ, ο προβληματισμός, με μέσο την αφήγηση, πάνω σε θεμάτα που αφορούν την LGBTQI κοινότητα της Θεσσαλονίκης, κ.ά.

Το πρόσωπο & το αντικείμενο – Ιστορίες πίσω από το αντικείμενο

 

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 |18:00-19:00

Τέσσερα αντικείμενα, τέσσερις ιστορίες που συνδέουν τα πρόσωπα με το παρελθόν και το παρόν. Ένα παρόν σε ξένη γη, πρόσφυγες σε άλλα μέρη. Το Πρόσωπο μιλά ενώ η αφήγηση γίνεται το μέσο της έκφρασης και τα αντικείμενα οι ‘κουβαλητές’ των συναισθημάτων, της σύνδεσης, της προσωπικής ταυτότητας, των προσδοκιών.

Συνεργασία με τους πρόσφυγες του Κέντρου Ημέρας Προσφύγων ΑΛΚΥΟΝΗ, στη δημιουργία μιας δράσης αφήγησης παραμυθιών και ιστοριών από τον τόπο τους, που θα αφηγηθούν οι ίδιοι.

Queer Stories

Παράσταση αφήγησης: Λίνος Μάνεσης / Queerδιστά Πορτοκάλια

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 |19:00-20:00

Η LGBTQI κοινότητα έχει υπάρξει αποκλεισμένη για αιώνες από την προφορική παράδοση. Η σταδιακή διαμόρφωση των παραμυθιών, έως την αποκρυστάλλωσή τους στη μορφή που εμείς τα γνωρίζουμε σήμερα, φαίνεται να την αγνοεί παντελώς, αν και είναι σαφές πως τα lgbtqi άτομα υπήρχαν πάντα και, μάλιστα, όταν οι ιστορίες αυτές έγιναν αθάνατες με τη γραπτή τους αποτύπωση. Πώς θα ήταν άραγε, αν τα πράγματα ήταν αλλιώς; Μπορούν αυτές οι ιστορίες να επικαιροποιηθούν, μέσα από μια queer οπτική;

Ελάτε να το δούμε στο πλαίσιο του 3ου ΦΑΘ 2017!

Ένα χάνι ιστορίες

Σάββατο 25 & Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 |12:00-18:00

Περιμένουμε όλους εσάς να έρθετε και να μοιραστείτε ιστορίες αληθινές, ή παραμύθια μοναδικά που αγαπάτε και δε θέλετε να χαθούν στη λήθη. Οι ιστορίες σας θα καταγραφούν σε ένα ψηφιακό μαγνητόφωνο και, όπως τους αρμόζει, θα ταξιδέψουν από το στόμα στο αυτί και από το αυτί στο στόμα. Και που ξέρετε, ίσως η δική σας ιστορία να είναι αυτή που θα ακούσετε μετά από χρόνια πολλά, επειδή κάποιος, κάπου, κάποτε θα την έχει αγαπήσει όπως εσείς.

Το Σαββατοκύριακο 25 – 26 Νοεμβρίου, από τις 12:00 ως τις 18:00, κάποιος από εμάς και τους συνεργάτες μας θα σας περιμένει στο Μπενσουσάν Χαν, για να καταγράψει την ιστορία σας.

 

Ο ΤΟΠΟΣ

Μπενσουσάν Χαν, ένα πανδοχείο που χτίστηκε το 1816, από τα λίγα κτίρια του κέντρου της Θεσσαλονίκης που επέζησε από την πυρκαγιά του 1917. Η χρήση του άλλαξε πολλές φορές (χάνι ιδιοκτησίας Σαμουήλ Μπενσουσάν, κτίριο με εμπορικά καταστήματα, δικηγορικά γραφεία κ.ά.), ενώ σήμερα δεσπόζει στην πολυσύχναστη πλέον οδό Εδέσσης και λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος πολιτισμού, φιλοξενώντας παραστάσεις, εικαστικές και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Διοργάνωση 3ου ΦΑΘ 2017 από τους Lupus in fabula:

Η ομάδα αφήγησης Lupus in fabula ιδρύθηκε το 2015, με σκοπό να εξερευνήσει τον κόσμο της προφορικής αφήγησης και τα όριά του. Από τότε μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει παραστάσεις αφήγησης, έχει συμμετάσχει σε ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ και σε κοινωνικο-πολιτιστικά projects. Η ομάδα αφήγησης Lupus in fabula έχει ιδρύσει το Φεστιβάλ Αφήγησης Θεσσαλονίκης (ΦΑΘ), το οποίο διοργανώνει και υλοποιεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Οι Lupus in fabula:

http://www.lupusinfabula.gr/8-lupusinfabula/2-giorgos-adamidis

http://www.lupusinfabula.gr/8-lupusinfabula/3-marina-antonopoulou

http://www.lupusinfabula.gr/8-lupusinfabula/4-evangeli-theodoridou

http://www.lupusinfabula.gr/2-uncategorised/5-eleni-kalogiannidou

σχετικά links:

http://www.lupusinfabula.gr

https://www.facebook.com/Lupusinfabulastorytellersofficial

υπεύθυνη επικοινωνίας

Βούλα Παλαιολόγου

[email protected]

Mob: 6945491555

3ο Φεστιβάλ Αφήγησης Θεσσαλονίκης 2017

Συντελεστές / βιογραφικά

Ανθή Θάνου, αφηγήτρια

Γεννήθηκε στη Λαμία και σπούδασε Νηπιαγωγός στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Από το 1999 αρχίζει να αφηγείται παραμύθια σε μουσεία, θέατρα, μουσικές σκηνές, πολιτιστικά κέντρα, φυλακές, βιβλιοθήκες, σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συμμετέχει σε πανεπιστημιακά  συνέδρια και διοργανώνει βιωματικά εργαστήρια για την αφήγηση, προωθώντας την τέχνη της. Μέλος του ΠΟΦΑ (Πανελλήνιος  Όμιλος Φίλων Αφήγησης) και του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Τον Σεπτέμβριο του 2007 κυκλοφόρησε το βιβλίο – CD Ούτε ’γω ήμουνα εκεί ούτε σεις να το πιστέψετε (μουσικές εκδόσεις POLYTROPON), το 2013 Το δαφνοκούκουτσο βιβλίο- CD (εκδόσεις ΠΑΚΕΘΡΑ) και το 2016 Ο βασιλιάς των πουλιών βιβλίο- CD (εκδόσεις Βάρφη).

Λίλη Λαμπρέλλη, παραμυθού / συγγραφέας

Πατρίδα μου η Μυτιλήνη και η Μικρασία. Σπούδασα νομικά και κάμποση μουσική. Δούλεψα μεταφράστρια για χρόνια πολλά. Είμαι παραμυθού. Έγραψα το πρώτο δικό μου παραμύθι το 1986 και γράφω ακόμα. Είπα το πρώτο μου παραμύθι από την προφορική παράδοση το 1998 και λέω ακόμα. Παρέλαβα από πολλούς παραμυθάδες, με πιο σπουδαίο στην καρδιά μου τον Ανρί Γκουγκό, που χάρη σ’ αυτόν νιώθω ότι ανήκω στην ευγενική γενιά των σαλτιμπάγκων. Συγγενείς μου είναι όλοι όσοι παθιάζονται με το λαϊκό παραμύθι, το κρυφό του νόημα και την αφήγησή του. Μοιράζομαι μαζί τους το ανείπωτο των παραμυθιών και την παιδική ματιά εκείνων που δεν παύουν να ξαφνιάζονται με την ομορφιά – στους ανθρώπους και στον απέραντο κόσμο.

Λίνος Μάνεσης, ταξιδευτής

 

Ασχολείται με τις παραστατικές τέχνες, παίρνοντας ερεθίσματα από ό, τι προσφέρει έμπνευση και τεχνική. Βρίσκεται διαρκώς εν μέσω εκπαίδευσης και αναζητά διακαώς οξυγόνο. Του αρέσει να μιλά σε ανθρώπους και να μοιράζεται μαζί τους συγκινητικές ιστορίες.

Γιώργος Μαντζουρανίδης, copywriter/ urban walker

Γεννήθηκα στην Αθήνα το ‘73, ζω στη Θεσσαλονίκη από το ‘88. Μπήκα στο χώρο της διαφήμισης το 2003, και από τότε εκτελώ χρέη copywriter και concept developer στη Fotone Advertising.

Έχω συνεργαστεί με τον Πολιτιστικό Οδηγό Θεσ/νίκης & Βορ. Ελλάδος, έγραψα το σενάριο για το μικρού μήκους φιλμ Nobody’s Perfetc, είμαι στην οργανωτική ομάδα του Taratsa International Film Festival, συμμετείχα σε επίπεδο concept και κειμένων στη συλλογική έκδοση του ΚΕΘΕΑ Ωδή Στον Κώδικα, ενώ ιστορίες μου θα βρεις και στις συλλογές φαντασίας και μυστηρίου Αντίθετο Ημισφαίριο 3 & 4 της Gamecraft. Επίσης, πραγματοποιώ τα workshops The Concept στο Toolbox και Ψηφιακός Λόγος. Γράφοντας και επικοινωνώντας online στον Κήπο. Ως φίλος του paranormal πραγματοποιώ τη διαδρομή Αυτός, Αυτές και τα Μυστήρια με θέμα τη μυστική και μεταφυσική ιστορία της πόλης σε συνεργασία με την ομάδα περιηγήσεων dot2dot και τις θεματικές βραδιές Τι Μυστήρια Αυτή Η Ελλάδα! στον πολυχώρο Biscotto Coffee+. Και φυσικά (μιας και μιλάμε για φίλους) στηρίζω αμέριστα σε επίπεδο κειμένων όσους φίλους μου το ζητούν. Α, είμαι και Παρθένος με ωροσκόπο Τοξότη. Over and out.

Μελωμύθι {Πέννυ Αβράμπεκη – Δημήτρης Τριχάκης}

Το Μελωμύθι επισκέπτεται σχολεία, καλλιτεχνικά εργαστήρια και βιβλιοθήκες. Οι μουσικές και τα παραμύθια της ομάδας ταξίδεψαν στην 14η ΔΕΒΘ και συμμετείχε στο πολιτιστικό φεστιβάλ των “Θέρμης Δρώμενων 2017”. Η ομάδα είναι μέλος της ΠΟΦΑ (Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων της Αφήγησης).

Η Πέννυ Αβράμπεκη έχοντας σπουδές παιδαγωγικής (απόφοιτος του ΦΠΨ) και μουσικής (ανώτατα θεωρητικά και ακορντεόν) ασχολείται από το 2001 με τα μουσικοπαιδαγωγικά σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Το παραμύθι αποτέλεσε άλλοτε το πλαίσιο, άλλοτε την αφορμή και άλλοτε τον κορμό των δράσεων που οργανώνει.

Ο Δημήτρης Τριχάκης διαγράφει μια σταθερή πορεία στο χώρο της έντεχνης και παραδοσιακής μουσικής. Με αφετηρία την κλασική κιθάρα και προερχόμενος από ένα περιβάλλον όπου η μουσική παράδοση του τόπου του, της Κρήτης, ηχούσε έντονα, το λαούτο αποτελεί τελικά το μέσο για τα μουσικά ταξίδια του. Μέρος αυτών των ταξιδιών και το Μελωμύθι.

Space Narration {Νάντια Καβουλάκου -Σπύρος Παν (αγιωτόπουλος)}

Η Νάντια Καβουλάκου είναι ηθοποιός. Σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή “Αρχή” της Νέλλης Καρρά και στη διεθνή σχολή θεάτρου “Ecole Philippe Gaulier” στο Παρίσι. Από το 2001 έχει παίξει σε πολλές παραστάσεις, site specific και εικαστικές performance με διάφορες ομάδες και σκηνοθέτες όπως Παντούμ, Έβδομη Τέχνη, Splish-Splash, Vlaklist, Μotus Τerrae, CMD, Θωμά Μοσχόπουλο, Θ. Εσπίριτου, Κυριακή Σπανού κ.ά. Ιδρυτικό μέλος της ομάδας “Aller-Retour Theatre”, έχει συνδημιουργήσει ως σκηνοθέτης και ηθοποιός τις παραστάσεις «Αγκαλιά» και «aller-retour». Από το 2013 εμφανίζεται με τη μουσικοθεατρική ομάδα “Αδέσποτες Σκύλες”. Συνεργάζεται με τον μουσικό Σπύρο Παν, αφηγούμενη ποιήματα και αποσπάσματα από την παγκόσμια λογοτεχνία. Έχει διδάξει κίνηση για τον ηθοποιό στην Ecole Philippe Gaulier και στο εργαστήρι θεάτρου δρόμου του θιάσου Παντούμ. Από το 2008 διδάσκει την τέχνη του θεατρικού κλόουν μαζί με τον Francisco Brito.

Ο Σπύρος Παναγιωτόπουλος είναι μουσικός. Έχοντας ολοκληρώσει σπουδές Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και master στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού στο Warwick Business School στο Ην. Βασίλειο, μετά τη γνωριμία του με το Handpan, αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά αποκλειστικά με τη μουσική. Συνθέτει και εκτελεί έργα για σόλο Handpan από το 2007, τα οποία έχει κυκλοφορήσει σε 4 προσωπικούς δίσκους κάτω από το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Σπύρος Παν». Έχει επίσης συμμετάσχει στο soundtrack της κινηματογραφικής ταινίας Άνθρωπος στη Θάλασσα του Κωνσταντίνου Γιάνναρη. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους (Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών κ.ά) όπως και σε διάφορες μουσικές σκηνές και φεστιβάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει πάρει μέρος σε παραστάσεις σε συνεργασία με τη Σάσα Βούλγαρη που έχουν παρουσιαστεί στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, στο Μουσείο Γουλανδρή και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Το 2016 στο πλαίσιο του φεστιβάλ Big Bang συνέθεσε μουσική για την παιδική παράσταση Musicosmos.

Queerδιστά Πορτοκάλια

Τα Queerδιστά Πορτοκάλια είναι μια καλλιτεχνική ομάδα που δημιουργήθηκε το 2014 στη Θεσσαλονίκη. Η ομάδα λειτουργεί με κύριο γνώμονα την ισότητα, την αυτοοργάνωση και την απουσία ιεραρχίας μέσα στον Κύκλο. Τα μέλη της ανανεώνονται με καινούργιες αφίξεις κάθε Οκτώβριο μέσα από τις ανοιχτές πρόβες που πραγματοποιούνται. Η ομάδα ασχολείται με θέματα που αφορούν το φύλο και τη σεξουαλικότητα σε συνδυασμό με ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, τα οποία θέλει να αποτυπώνει στις παραστάσεις της. Ταυτόχρονα δεν αποκλείει και την υλοποίηση άλλων εναλλακτικών δράσεων και projects, στο μέλλον. Το σενάριο, η σκηνοθεσία, οι χορογραφίες και τα σκηνικά που συνθέτουν τις μέχρι τώρα παραστάσεις μας είναι δημιουργήματα των μελών της ομάδας.

 

Σωτήρης Γάκος, φιλόλογος / εισηγητής εργαστηρίων δημιουργικής γραφής

Απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ., υποψήφιος διδάκτωρ Γενικής & Συγκριτικής Γραμματολογίας του Α.Π.Θ. και μεταπτυχιακός φοιτητής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Δημιουργική Γραφή & Εκπαίδευση» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Συνεργάζεται με πολιτιστικούς φορείς και μουσεία της Θεσσαλονίκης οργανώνοντας εκπαιδευτικά προγράμματα δημιουργικής γραφής, λέσχες ανάγνωσης σε παιδιά και ενήλικες. Διδάσκει στο τμήμα Προσχολικής & Ειδικής Αγωγής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης. Έχει εκδώσει δυο ποιητικές συλλογές: Επί σκηνής (2013, εκδόσεις Ars Poetica) και Το κρυφτό (2016, εκδόσεις Ρώμη). Αρθρογραφεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, έντυπα και ηλεκτρονικά, ενώ ασχολείται ερασιτεχνικά με το θέατρο και το ραδιόφωνο.

Κωνσταντίνος Κεσίδης, γραφίστας / βιομηχανικός σχεδιαστής

Ο Κωνσταντίνος Κεσίδης ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει Γραφιστική στα Τ.Ε.Λ. Ευόσμου και Βιομηχανικό Σχεδιασμό στα Α.Τ.Ε.Ι Δυτικής Μακεδονίας. Συνεργάζεται με ποικίλες εταιρίες όπου αναπτύσσει προϊόντα, καθοδηγεί την εικόνα της εταιρίας σε σχέση με το προϊόν της, καθώς και τη διαδικτυακή της επικοινωνία μέσω της σχεδίασης ιστοτόπων. Έχει εργαστεί για αρκετούς πελάτες και συνεργάτες όπως SAFRAN Vectronix, STEP-ON & STEP-ON International, ADCOR Magnet Systems, Argyroplastics, τη Νορβηγική πρεσβεία στην Ελλάδα, τον Δήμο Αθηναίων, τον Δήμο Λουτρακίου.Είναι Art Director του Video Game The unlikely redeemers of Baltadir: More than meets the pickeyex. Παράλληλα αναπτύσσει δικά του προϊόντα στην σχεδιαστική επιχείρηση ecolapsis .

Του απονεμήθηκε το 3ο Βραβείο καινοτομίας από την Ελληνική Γενική  Γραμματεία  Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης στο διαγωνισμό για τον Σχεδιασμό Εμφιαλώσεως Ελαιολάδου, για την προώθηση του ελαιολάδου και της ελιάς. Μέλος της οργανωτικής επιτροπής Character synthesis του AthensDigitalWeek 2008-2009. Mέλος της οργανωτικής επιτροπής της Αθήνας Bench-Mark 2010 για την αλλαγή των παγκάδων της Αθήνας, που συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής της πόλης.

Νιόβη Κλαυδιανού, σοπράνο / mental trainer

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, εκπαιδεύτηκε ως λυρική τραγουδίστρια και ως ηθοποιός. Μετά από σπουδές Μονωδίας / Μελοδραματικής στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης με βαθμό πτυχίου “Άριστα” παμψηφεί και Ειδικό Βραβείο Μουσικής Ερμηνείας, και παράλληλα με το πτυχίο Ψυχολογίας από το ΑΠΘ, συνεχίζει τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο του Maryland των ΗΠΑ, αποκτώντας τον τίτλο Master of Music με κατεύθυνση την Όπερα, καθώς και διδακτορικό τίτλο Vocal Performance (Doctor of Musical Arts, D.M.A.). Στο Βερολίνο (Institut für Kurzzeittherapie & Selbstmanagement) ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό της στην τεχνική του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού.

Συνεργάζεται με τα σημαντικότερα θέατρα και όπερες σε ΗΠΑ και Ευρώπη (Opera Theatre of the Rockies/Colorado, Denver Opera/Colorado, Clarice Smith Performing Arts Center/Maryland, Kay Theatre/Maryland, ΚΘΒΕ κλπ). Έχει ερμηνεύσει οπερατικούς ρόλους (Donna Elvira/Don Giovanni, Vitellia/La Clemenza di Tito, Magda Sorell /Τhe Consul, Liu/Turandot), ενώ ως σολίστ έχει συνεργαστεί με σημαντικές ορχήστρες (Royal Academy και Imperial College του Λονδίνου, Ορχήστρα του Maryland του Denver, Κρατική Ορχήστρα και Jungekammerorchester του Βερολίνου, κλπ).

Έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους διευθυντές ορχήστρας και σκηνοθέτες (Daniel Barembeum, Heinz Friecke, James Ross, Dr. Colin Durrant, James Allbritten, John Greer, Ken Slovac, Δημήτρης Δημόπουλος, Pin Chong, Paul-Douglas Mishnewitz, Leon Major, Nick Olcott, Εύης Γαβριηλίδης, Franck Markowitch) και έχει διδάξει σε διάφορα πανεπιστήμια (Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, Humboldt και Berliner Ensemble στο Βερολίνο), σε μουσικές ακαδημίες (Γερμανίας, Σουηδίας, Νορβηγίας, Δανίας, Ελβετίας) αλλά και ιδιωτικά.

Από το 2009 ασχολείται εντατικά και παθιασμένα με το θέμα της νοητικής και συναισθηματικής προετοιμασίας των μουσικών/performers σε συνθήκες που απαιτούν υψηλή απόδοση, δηλ. το Mental Training για τους ανθρώπους της σκηνής. Το βιβλίο που ετοιμάζει με τίτλο Τρακ: Η Τέχνη του Εκτίθεσθαι περιλαμβάνει νοητικές ασκήσεις με σκοπό την άρση των φόβων και των αναστολών που καθηλώνουν τη δημιουργία και εγκλωβίζουν το άτομο στο μιμητισμό.

Δώρα Μελά, χορογράφος / χορεύτρια – μέλος της “D.art dance company”

Πτυχιούχος της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού Αν. Καφαντάρη, καθώς και του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης του ΑΠΘ. Το 2008 ξεκινά την ενασχόλησή της με παιδιά προσχολικής ηλικίας, συμμετέχοντας σε παιδαγωγικά προγράμματα και κατασκηνώσεις, ενώ η ίδια έχει εφαρμόσει ειδικό ερευνητικό πρόγραμμα (Δημιουργικός Χορός στην Προσχολική Εκπαίδευση: Εκφραστική Κίνηση και Μουσικές Προτιμήσεις των Νηπίων). Ως χορεύτρια έχει στο βιογραφικό της συμμετοχές σε φεστιβάλ (Δημήτρια, Kapani Project, Φεστιβάλ Κόδρα, το “δικό μου” φεστιβάλ χορού, κ.ά) και σε διάφορες εκδηλώσεις (gala για την παγκόσμια ημέρα χορού που διοργανώνει ο Σύλλογος Χορού Βορείου Ελλάδος, κ.ά). Από το 2012 εργάζεται ως δασκάλα κλασικού & σύγχρονου χορού (μουσικοκινητική αγωγή, κλασικό μπαλέτο, σύγχρονος χορός, κ.ά.), ενώ από το 2013 είναι ενεργό μέλος της ομάδας D.art dance company, χορεύοντας και χορογραφώντας στις παραγωγές Stay…glow! (2013), Please…mind the trap (2015), Τούμπαλιν 2016), 18+* (2016) και D.inner (2017). Σκοπός της D.art dance company, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, είναι η εναρμόνιση παραστατικών και μη τεχνών κάτω από την ομπρέλα του χορού, παρουσιάζοντας δουλειές που αφορούν στον άνθρωπο, τα εξωτερικά και εσωτερικά του ερεθίσματα.

Αλέξης Μακρής, μουσικός

Ο Αλέξανδρος Μακρής γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1982. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές σε ηλικία εννέα ετών στο δημοτικό ωδείο Κατερίνης. Πήρε πτυχίο κιθάρας από το ωδείο Εν Τέχνη στον Εύοσμο στην τάξη του Δημήτρη Τζιώκα και δίπλωμα κιθάρας από το ωδείο Τούμπας Κ. Ματσίγκος στην τάξη του Φώτη Κουτσοθόδωρου. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τον Θάνο Μητσάλα, τον Στέλιο Μούστο και άλλους κιθαριστές. Από το 2008 εργάζεται ως δάσκαλος κιθάρας σε ωδεία και μουσικές σχολές.

Το 2003 απέκτησε πτυχίο ηχοληψίας από το ΔΙΕΚ Επανομής και έκτοτε ασκεί την τέχνη της ηχοληψίας, ενώ από το 2015 διδάσκει σε τεχνικές σχολές ηχοληψία.

Από το 2014 συνεργάζεται με την αφηγήτρια λαϊκών παραμυθιών Ανθή Θάνου, επενδύοντας μουσικά παραστάσεις αφήγησης για παιδιά και ενήλικες και έχει κυκλοφορήσει μαζί της το βιβλίο-cd Ο βασιλιάς των πουλιών. Επίσης πραγματοποιεί σεμινάρια, σε συνεργασία με την αφηγήτρια, για τη μουσική επένδυση στην αφήγηση για ενήλικες (μουσικό χωριό Άγιος Λαυρέντιος, φεστιβάλ αφήγησης Θεσσαλονίκης κ.α.) και για παιδιά (Διεθνές φεστιβάλ κιθάρας Θεσσαλονίκης – junior festival).

Τέλος, συμμετέχει σε μουσικά σχήματα πραγματοποιώντας συναυλίες σε μουσικές σκηνές, παίζοντας κλασική, ακουστική και λαϊκή κιθάρα στον χώρο του έντεχνου, του παραδοσιακού και του λαϊκού-ρεμπέτικου τραγουδιού.

Γιάννης Ψαριώτης, μουσικός / τραγουδοποιός / μουσικοπαιδαγωγός

Εργάζεται ως μουσικοπαιδαγωγός σε σχολεία πάνω σε ειδικά προγράμματα εκμάθησης μουσικής (μουσικοκινητική αγωγή).

Γράφει μουσική και τραγούδια για το θέατρο, συνεργάζεται με διάφορα μουσικά σχήματα, στα οποία παίζει και γράφει μουσική και στίχους επηρεασμένος  από την ελληνική μουσική παράδοση και τη ροκ μπαλάντα.

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την αφήγηση παραμυθιών και συνεργάζεται με πολλές γνωστές αφηγήτριες (Στρουμπούλη, Θάνου, Λαμπρέλλη, κ.α.), γράφοντας μουσική και τραγούδια για τις αφηγήσεις ή συμμετέχοντας σε αυτές ως μουσικός.

Το 2010 οργανώνει και παρουσιάζει σε πολλά σχολεία της Αττικής το εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό πρόγραμμα Βγάλε το τζίνι από μέσα σου, σε συνεργασία με την παιδαγωγό – συγγραφέα Μάρω Σφακιανοπούλου.

Κέντρο Ημέρας Προσφύγων “Αλκυόνη”

Το Κέντρο Ημέρας Προσφύγων Αλκυόνη είναι μια πρωτοβουλία της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης με τη συνδρομή της Diakonie Katastrophenhilfe. Στόχος του είναι να καλύψει βασικές ανάγκες των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα μας, και ειδικότερα των πιο ευάλωτων. Παρεχόμενες υπηρεσίες: Πρωινό και μεσημεριανό για 100 άτομα ημερησίως, παροχή ρουχισμού και υπόδησης, δυνατότητα πλυσίματος και στεγνώματος ρουχισμού, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, σεμινάρια – εργαστήρια ανάπτυξης δεξιοτήτων και δημιουργικής απασχόλησης, διοργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων με στόχο την πολιτιστική ανταλλαγή, επικοινωνία και διαδραστικότητα μεταξύ προσφύγων και τοπικής κοινότητας. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Π

Εργαστήρια / Σεμινάρια

Εργαστήρι δημιουργικής γραφής / Σωτήρης Γάκος, φιλόλογος, εισηγητής εργαστηρίων δημιουργικής γραφής

Σάββατο 25 Νοεμβρίου | 10:00 – 14:00 | Αίθουσα 1

Στο εργαστήρι θα επιχειρήσουμε να συνδυάσουμε τη θεωρία με την πράξη της συγγραφής ενός παραμυθιού. Στόχος μας είναι να περιδιαβούμε από το λαϊκό στο έντεχνο παραμύθι, από το προφορικό κείμενο στο γραπτό και αντίστροφα. Θα προσεγγίσουμε τις αφηγηματικές τεχνικές και τη δομή του παραμυθιού. Όπως κάθε παιχνίδι έτσι και το παιχνίδι της δημιουργίας ενός παραμυθιού έχει τους κανόνες του. Μέχρι να είμαστε σε θέση να τους ανατρέψουμε, ας τους κατανοήσουμε.

Ενότητες εργαστηρίου
1. Μύθος ή παραμύθι;
2. Γιατί πολλά παραμύθια μοιάζουν μεταξύ τους;
3. Κάποιος, κάπου κάποτε…
4. Αφηγηματική ακολουθία & στοιχεία δομής
5. Οι ήρωες των παραμυθιών άλλοτε και τώρα
6. Τα σύμβολα και οι λειτουργίες τους στα παραμύθια

Κάθε ενότητα συνοδεύεται από σύντομες ασκήσεις και παιχνίδια δημιουργικής γραφής.
Δεν απαιτείται ιδιαίτερη ικανότητα ή προεργασία για την παρακολούθηση του σεμιναρίου και μπορούν να το παρακολουθήσουν άτομα από κάθε επαγγελματικό χώρο.

Εργαστήρι εικονοαφηγήματος – εικονογράφησης / Κωνσταντίνος Κεσίδης, γραφίστας, βιομηχανικός σχεδιαστής

Σάββατο 25 – Κυριακή 26 Νοεμβρίου | 10:00 – 14:00 | Αίθουσα 3

Ελάτε να μάθουμε, μέσα από πρακτικά παραδείγματα, πώς να διαχειριζόμαστε το υλικό της αφήγησής μας. Πώς να το τακτοποιούμε σε εικόνες και πώς να εκμεταλλευόμαστε τις κλιμακώσεις, τις δραματικές εντάσεις και τις αποφορτίσεις της. Όλα αυτά, μέσα από τον πιο διασκεδαστικό και εύληπτο τρόπο: τη δημιουργία ενός εικονοαφηγήματος, βασισμένου στην ιστορία που ο καθένας θα επιλέξει (λαϊκό παραμύθι, προσωπικό βίωμα, ή ο,τι άλλο μπορεί να φανταστεί). Το εργαστήρι δε θα επικεντρωθεί στο σχεδιαστικό/ζωγραφικό κομμάτι, επομένως, δεν απευθύνεται (μόνο) σε όσους ξέρουν ή μπορούν να ζωγραφίζουν. Απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν τρόπους διαχείρισης του υλικού των ιστοριών τους.

Η τέχνη του εκτίθεσθαι / σεμινάριο / Νιόβη Κλαυδιανού, σοπράνο, mental trainer

Σάββατο 25 – Κυριακή 26 Νοεμβρίου | 10:00 – 17:00 | Αίθουσα 4

Τι πιστεύεις για τις ικανότητές σου ως performer; Την αξία σου; Το μέλλον σου; Χαίρεσαι να μελετάς;

Πως νιώθεις όταν βγαίνεις να παίξεις; Πώς νιώθεις μετά; Πώς αντιδράς στην έλλειψη ελέγχου; Στην έξωθεν κριτική; Στην επαγγελματική απόρριψη;

Το θέμα του σεμιναρίου είναι η νοητική εγρήγορση και η ψυχολογική υποστήριξη του performer στη σύλληψη της ιδέας του, στη μελέτη του, σε συνθήκη ακρόασης αλλά και παράστασης/συναυλίας. Είναι βασισμένο στα τελευταία ευρήματα της Νευροψυχολογίας, δηλ. της συνδυαστικής προσέγγισης των εγκεφαλικών λειτουργιών (μάθηση/μνήμη), των ορμονών [(ευθυμία-συναισθηματική ολοκλήρωση-κατάθλιψη-παραίτηση και των κινητικών δεξιοτήτων (ειδικές δεξιότητες ανάλογα με το αντικείμενο)].

Πρώτη μέρα:

Η κλινική εικόνα του performer σε συνθήκες Στρες(Τρακ)/Συμπτωματολογία/Φόβοι και Φοβίες/Μετα-Προγράμματα. Εναλλακτικές;

Δεύτερη μέρα:

Προσομοίωση ακρόασης/παράστασης. Ομαδικές και ατομικές ασκήσεις βασισμένες στην ενόραση, στον ελεύθερο συνειρμό και στα λογικά επίπεδα. Στόχος είναι η απελευθέρωση του performer από τα ψυχολογικά και νοητικά του μπλοκαρίσματα ώστε να γίνει συναισθηματικά πιο ελαστικός, πιο διαισθητικός και κατ’επέκταση δημιουργικός.

Παρακαλούμε σημειώστε πως θα υπάρχει ένα διάλειμμα των 90 λεπτών κάθε ημέρα.

Απώλεια και λαϊκό παραμύθι / σεμινάριο / Λίλη Λαμπρέλλη, παραμυθού, συγγραφέας

Κυριακή 26 Νοεμβρίου | 10:00 – 14:00 | Αίθουσα 2

Θεωρητικές και αφηγηματικές προσεγγίσεις των λαϊκών παραμυθιών. Τι σημαίνει «προφορική» γραφή; Τι νόημα έχει να λέμε παραμύθια πολιτισμών «χωρίς γραφή» σε εγγράμματους ενήλικες;

Γιατί η έννοια της απώλειας βρίσκεται στην καρδιά των μαγικών παραμυθιών και στην καρδιά της αφηγηματικής «τεχνικής»; Πώς υποστηρίζουμε αφηγηματικά ένα λαϊκό παραμύθι;

Όσοι από τους συμμετέχοντες θα ήθελαν να αφηγηθούν στο πλαίσιο του σεμιναρίου, ας ετοιμάσουν ένα παραμύθι που να μην ξεπερνάει τα 10 λεπτά ή την αρχή ενός μεγαλύτερου παραμυθιού.

Για εγγραφή, προϋποθέσεις συμμετοχής, κόστος, καθώς και αναλυτικές πληροφορίες, απευθυνθείτε: http://www.lupusinfabula.gr/fath/3o-festival-afigisis-thessaloniki/ergastiria-3o-fath

Για οποιαδήποτε πληροφορία, παρακαλούμε επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 6945 546019, ή στο email  [email protected]

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.