Η εκδήλωση «Citius, Altius, Fortius. Ο ρόλος της διατροφής» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017 στο Αμφιθέατρο «Γ. Καραμπατζός» του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, από τη Σχολή Επιστήμων Υγείας και Αγωγής του Ιδρύματος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής.

Την αυλαία της εκδήλωσης άνοιξαν με χαιρετισμούς η Πρύτανις του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, κα Μαρία Νικολαΐδου, και η Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας και Αγωγής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, κα Σμαραγδή Αντωνοπούλου, οι οποίες προέβαλαν τους υψηλού επιπέδου αθλητές ως πρότυπο συνεχούς προσπάθειας, βελτίωσης και επιμονής, για όλους τους πολίτες, ιδιαιτέρως τους νέους επιστήμονες-ερευνητές.

Στο πλαίσιο αυτό, ακολούθησε η τιμητική βράβευση του κ. Περικλή Ιακωβάκη, Ολυμπιονίκη του στίβου στα 400 μέτρα με εμπόδια, και του κ. Δημοσθένη Ταμπάκου, Ολυμπιονίκη στην ενόργανη γυμναστική. Οι δύο Έλληνες πρωταθλητές βραβεύτηκαν στην εκδήλωση όχι μόνο λόγω των αθλητικών τους επιδόσεων, οι οποίες αναμφισβήτητα έχουν προκαλέσει αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας, αλλά και ως ζωντανά παραδείγματα της φράσης «Citius, Altius, Fortius», δηλαδή «πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά», η οποία αποτελεί επίσημο σύνθημα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στη συνέχεια, ο κ. Λάμπρος Συντώσης, Καθηγητής Διαιτολογίας-Διατροφής, μίλησε για την άρρηκτη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και την αθλητική απόδοση, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: «Η κακή διατροφή μπορεί να κάνει έναν πρωταθλητή μέτριο αθλητή».

Στην ομιλία του, ο κ. Συντώσης επικεντρώθηκε στον ρόλο του Αθλητικού Διαιτολόγου-Διατροφολόγου ως αναπόσπαστου μέλους της ομάδας υποστήριξης ενός αθλητή, κάνοντας αναφορά σε όλες τις πτυχές της διατροφικής φροντίδας που πρέπει να εφαρμόζει. Σε αυτές συγκαταλέγονται η ολοκληρωμένη ανθρωπομετρική, βιοχημική και διατροφική αξιολόγηση του αθλητή, η εκπαίδευσή του στις αρχές της ισορροπημένης διατροφής και στον σωστό σχεδιασμό γευμάτων κατά την προπόνηση και την αγωνιστική περίοδο, καθώς και η εξατομικευμένη συμβουλευτική του βάσει αθλήματος και ατομικών χαρακτηριστικών.

Την ομιλία του κ. Συντώση ακολούθησαν ομιλίες από τους δύο βραβευμένους πρωταθλητές, οι οποίοι παρουσίασαν τις προσωπικές τους εμπειρίες από την πολυετή ενασχόλησή τους με τον πρωταθλητισμό. Οι δύο Ολυμπιονίκες με τη σειρά τους ανέδειξαν την αναγκαιότητα της ισορροπημένης διατροφής για τη μεγιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης μέσα από προσωπικά τους βιώματα, μίλησαν για τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας πρωταθλητής στην καθημερινότητά του και τόνισαν για ακόμα μια φορά τη σημασία της καλής συνεργασίας του αθλητή με την ομάδα ειδικών που τον υποστηρίζουν.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βράβευση φοιτητών και αποφοίτων του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, οι οποίοι έχουν λάβει διακρίσεις για τις αθλητικές τους επιδόσεις σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα και Ολυμπιάδες,

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.