Ολοκληρώθηκε η φετινή ανασκαφική περίοδος στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων και η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της φετινής έρευνας από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων καταδεικνύει την εξαιρετική σπουδαιότητά τους. Πρόκειται για αποτελέσματα που αναμένεται να συζητηθούν εκτενώς από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και όχι μόνο.

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη βρέθηκε για μία ακόμη φορά κοντά στην ερευνητική ομάδα. Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Πάνος Λασκαρίδης, συνοδευόμενος από την καταδυόμενη αρχαιολόγο Έλια Νικητοπούλου, επισκέφθηκε με το «M/Υ Γλάρος» τα Αντικύθηρα μαζί με τη Διευθύντρια της έρευνας, Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Δρ. Αγγελική Σίμωσι, και ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών. Η ανέλπιστη καλοκαιρία διευκόλυνε το εξαιρετικά δύσκολο έργο των αρχαιολόγων, οι οποίοι δουλεύουν σε βάθος περίπου 55 μέτρων, προσπαθώντας να ανασυνθέσουν την εικόνα του πιο φημισμένου αρχαίου ναυαγίου, όπου -μεταξύ άλλων σπουδαίων ευρημάτων- βρέθηκε ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων.

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, μετά την επιτυχημένη έκθεση των νεότερων ευρημάτων του ναυαγίου το 2014 και το 2016, έχει κινήσει τις διαδικασίες ώστε να προσφέρει στο κοινό τη δυνατότητα να θαυμάσει τα ευρήματα της φετινής ανασκαφής σε μια έκθεση που προγραμματίζεται για τις αρχές Δεκεμβρίου. Τα εγκαίνιά της έχει προσκληθεί να τελέσει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Δείτε το Δελτίο Τύπου της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων εδώ.

Δείτε ένα βίντεο για την ανασκαφική περίοδο 2017 εδώ.

Η έρευνα διενεργήθηκε υπό τη διεύθυνση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων διά της Προϊσταμένης της κ. Α. Σίμωσι, ενώ επιστημονικοί υπεύθυνοι και διεξάγοντες στο πεδίο είναι οι αρχαιολόγοι της ΕΕΑ Θ. Θεοδούλου και Δ. Κουρκουμέλης. Με την ερευνητική ομάδα συνεργάζεται ο Δρ αρχαιολόγος-τεχνολόγος Β. Foley από το Πανεπιστήμιο του Lund.

Η έρευνα αυτή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και η χρηματοδότηση της έγινε από πόρους που εξασφάλισε ο Δρ. Β. Foley και διέθεσε διά μέσου του Πανεπιστημίου του Lund ή διά μέσου της μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Αργώ. Την έρευνα υποστήριξαν η ελβετική εταιρεία Hublot, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, το Swordspoint Foundation, η Autodesk, η ΟΤΕ-COSMOTE, και η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.