Τι προσφέρουν τα Μουσεία στην εκπαίδευση;

Ποια η σχέση του Μουσείου με το σχολείο και την τυπική μάθηση;

Πώς αξιοποιούνται οι σύγχρονες θεωρίες μάθησης στα μουσεία;

Πώς μπορώ να αξιοποιήσω την επίσκεψη σε ένα Μουσείο;

Πώς προετοιμάζουμε την τάξη για μια επίσκεψη σε ένα Μουσείο ή πολιτιστικό χώρο;

Πώς σχεδιάζονται και υλοποιούνται  τα εκπαιδευτικά προγράμματα;

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Μουσείο, Σχολείο, Εκπαίδευση» του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης είναι ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα που στόχο έχει να οπλίσει τους συμμετέχοντες με θεωρητικές γνώσεις και πρακτικές δεξιότητες που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν τις δυνατότητες που παρέχουν τα Μουσεία και οι Πολιτιστικοί χώροι για δυναμική μάθηση.

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης αξιοποιώντας την εμπειρία, την τεχνογνωσία και την παιδαγωγική κατάρτιση της επιστημονικής ομάδας των συνεργατών του διοργανώνει και υλοποιεί Ημερίδες, Σεμινάρια, Εργαστήρια, Συνέδρια, αυτόνομα ή με τη συνεργασία άλλων φορέων στον  χώρο του Μουσείου αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Με το τέλος του προγράμματος οι συμμετέχοντες:

  • θα έχουν αποκτήσει τις απαιτούμενες δεξιότητες ώστε να μπορούν να  εξοικειώσουν τους επισκέπτες ενός Μουσείου με διαφορετικές μορφές της πολιτιστικής κληρονομιάς και της Τέχνης προσφέροντάς τους βιωματικές μαθησιακές εμπειρίες, άμεση επαφή με πραγματικά αντικείμενα, δυνατότητες πολλαπλών ερμηνειών των εκθεμάτων, αύξηση του ενδιαφέροντός τους και της ευελιξίας της σκέψης τους και ενίσχυση των επικοινωνιακών σχέσεων μουσείου-σχολείου.
  • θα εξοπλισθούν με τις απαραίτητες γνώσεις και θα αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες ώστε να μάθουν να σχεδιάζουν, να υλοποιούν και να αξιολογούν οι ίδιοι  εκπαιδευτικά προγράμματα είτε στο Μουσείο είτε στο σχολείο.
  • θα είναι σε θέση να αξιοποιούν τις επισκέψεις σε Μουσεία και Πολιτιστικούς χώρους  με το καλύτερο δυνατό όφελος  στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Το σεμινάριο διαρθρώνεται σε δύο μέρη, Θεωρητικό και Πρακτικό. Στο Θεωρητικό μέρος θα υπάρξουν εισηγήσεις και βιωματικά εργαστήρια από εξειδικευμένους επιστήμονες.  Στο Πρακτικό μέρος οι επιμορφούμενοι θα  παρακολουθήσουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, θα επισκεφθούν άλλα Μουσεία και τέλος θα σχεδιάσουν και θα υλοποιήσουν το δικό τους εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το σεμινάριο έχει διάρκεια 250 ωρών, διενεργείται με τη μέθοδο της blended education (δια ζώσης, εξ αποστάσεως, πρακτική άσκηση) και  απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για τη Μουσειακή εκπαίδευση (εκπαιδευτικούς, μουσειολόγους, εμψυχωτές, φοιτητές αλλά και σε ανθρώπους που έχουν ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο πεδίο).

Έναρξη προγράμματος: Σάββατο 14 Οκτωβρίου

ΠΑΡΟΧΕΣ

Πιστοποιητικό Παρακολούθησης

Εκπαιδευτικός Φάκελος, μπλοκ σημειώσεων, στυλό.

Εκπαιδευτικό Υλικό σε ψηφιακή μορφή

Καφές

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Για να λάβετε περισσότερες πληροφορίες συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής που θα βρείτε εδώ και αποστείλετέ την μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό σας στο [email protected]. To email σας θα πρέπει να έχει θέμα “Συμμετοχή στο ετήσιο επιμορφωτικό πρόγραμμα Μουσείο, σχολείο, εκπαίδευση”

**Έκπτωση 10% στα δίδακτρα για εγγραφές έως τις 22 Σεπτεμβρίου.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.