Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 9.30-19.30, θα πραγματοποιηθεί στη Βρετανική Σχολή Αθηνών (Σουηδίας 52, 10676 Αθήνα, http://www.bsa.ac.uk) επιστημονική ημερίδα με τίτλο: “Κύπρος, γυναικεία φωνή και μνήμη: Λογοτεχνία, τέχνες και ιστορία στο έργο της Νίκης Μαραγκού”. Η ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών και του Τμήματος Κλασικών Σπουδών του King’s College London “Η ζωή και το έργο της Νίκης Μαραγκού”, σε συνεργασία με τη Βρετανική Σχολή Αθηνών.

Οργανωτική επιτροπή
Roderick Beaton, καθηγητής στην Έδρα «Κοραής» Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας, King’s College London
Πολίνα Ταμπακάκη, Ειδική Επιστήμονας «Νίκη Μαραγκού», King’s College London

Η Νίκη Μαραγκού ήταν μια συγγραφέας και εικαστική καλλιτέχνις σπάνιας ευαισθησίας, ευρείας μόρφωσης, και πολύπλευρης και έντονης δράσης και προσφοράς στην πολιτιστική ζωή της Κύπρου. Ο πρόωρος θάνατός της το 2013 άφησε ένα μεγάλο κενό, σταματώντας απότομα μια πλούσια δημιουργική πορεία. Η ημερίδα αυτή αποσκοπεί στο να αποτιμήσει το έργο της Νίκης Μαραγκού, εντάσσοντάς το στο ευρύτερο πλαίσιο της νεότερης κυπριακής λογοτεχνίας, ιστορίας και τέχνης. Εκτός από την πεζογραφία και την ποίηση, θα εξεταστούν η σχέση της Νίκης Μαραγκού με τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, το θέατρο, και το βιβλίο ως υλική παρουσία. Θέματα που θα θιγούν είναι: γυναικεία γραφή, εικαστικές τέχνες και λογοτεχνία, εντοπιότητα και κοσμοπολιτισμός, ελληνισμός και Μεσόγειος, ιστορία και λογοτεχνία.

Πρόγραμμα: περιλαμβάνει 10 επιστημονικές ανακοινώσεις με τους εξής ομιλητές (με αλφαβητική σειρά): Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Σία Αναγνωστοπούλου, Ευριπίδης Γαραντούδης, Φλώρα Μανακίδου, Μαρία Μανδαμαδιώτου, Μαρία Νικολοπούλου, Ελένη Παπαργυρίου, Πολίνα Ταμπακάκη, Νίκος Φαλαγκάς και Νικολέττα Χατζηπαύλου. Η Ημερίδα θα κλείσει με Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα Αποτιμώντας το έργο της Νίκης Μαραγκού, στο οποίο θα συμμετέχουν οι: Μιχάλης Γκανάς, Διονύσης Καψάλης, Εντμέ Λεβέντη, Τζούλια Τσιακίρη, Μιλτιάδης Χατζόπουλος και Anna Boghiguian.

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. συνημμένο και ιστοσελίδα: http://www.bsa.ac.uk/index.php/33-featured-news/337-cyprus-femal…

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.