Βρισκόμαστε στο 2017 στα γραφεία της Intale, άλλης μιας επιτυχημένης Ελληνικής startup εταιρίας τεχνολογίας.

Σαράντα εργαζόμενοι, με κέφι και σπιρτάδα, φωτίζουν τα πρόσωπά τους άλλοτε πίσω από τα μόνιτορς και άλλοτε πίσω από τις νέες συναρπαστικές ιδέες που σκοπεύουν να βγάλουν στην αγορά. Δεν είναι απαραίτητη η καταγραφή προσέλευσης στις εννέα το πρωί, γιατί ο καθένας μπορεί, στα πλαίσια της ανεξαρτησίας του πρότζεκτ που επεξεργάζεται, να προσέρχεται και αργότερα. Άλλωστε, το σύνηθες είναι να παραμένει μέχρι τις εννέα το βράδυ, όχι γιατί αυτό επιβάλλεται, αλλά γιατί υπάρχει η παρόρμηση.

Ο C.E.O. Φάνης Κουτούβελης, ισχυρίζεται, ότι το να κάνεις πώληση πρόσωπο με πρόσωπο όπως έκανε αυτός, είναι το καλύτερο μάστερ και διδακτορικό, γιατί έζησε τις πραγματικές ανάγκες των πελατών που τον εμπιστεύτηκαν.

Ένας άλλος χαρισματικός ιδρυτής startup, o Νίκος Δρανδάκης, όταν οραματίστηκε το Taxibeat και το έβαλε μπροστά μόνο με 500 Ευρώ στην τσέπη, γυρνούσε από πιάτσα ταξί σε πιάτσα μοιράζοντας φυλλάδια και συζητώντας με κάθε οδηγό ταξί, για να αφουγκραστεί τις ανάγκες του. Σήμερα, το προϊόν του έφτασε να πωλείται στη Βραζιλία και το Περού και να ανταγωνίζεται στα ίσα το Uber. Τελευταία, υπάρχει πρόταση εξαγοράς από την Daimler.

Στο χώρο των Ελληνικών startup εταιριών τεχνολογίας εισρέουν ολοένα και περισσότερα ονόματα. Ο master mentor Απόστολος Αποστολάκης, που συμμετείχε και στο taxibeat, ο Γιώργος Χατζηγεωργίου με το Skroutz από το 2006 το οποίο εξάγεται σε Τουρκία, Ιταλία και Αγγλία, ο Ελληνογερμανός Filipp Brinkmann με το Travelplanet24 επίσης εξαγώγιμο,  ο Χάρης Καπώνης με το Viva και Viva Wallet, ο Νίκος Κακαβούλης με το διεθνές και κυρίως USA Daily Secret, πλειάδα άλλων εξαγώγιμων startup προϊόντων όπως τα e-food, Funkmartini, Airbnb. Φυσικά, τιμητικά αναφέρουμε και τον Βορειοελλαδίτη κατασκευαστή smartphones και tablets κο Καματάκη. Η εταιρία του MLS ξεπέρασε στην Ελλάδα σε πωλήσεις tablets την Samsung και την Apple κατέχοντας το 17% της αγοράς !

Ο αδαής Έλληνας περιμένει αφελώς κάτι να γίνει, βλέποντας φουγάρα ξανά να καπνίζουν στις βιομηχανικές ζώνες των αστικών κέντρων. Η Ελληνική αναγέννηση έχει ξεκινήσει παρά το άγονο τοπίο όλων των κυβερνήσεων. Η Ελληνική αναγέννηση ξεπερνά δογματισμούς, ιδεοληψίες, δεν γνωρίζει χρώματα κι αρώματα. Είναι η πηγαία αντίδραση αυτών, που όταν ξεσπούσε η κρίση ήταν 16ρηδες και πάνω. Η Ελλάδα, παρά το brain drain, μετά τη φούσκα του χρηματιστηρίου που έθρεψε το όνειρο του καθιστικού κέρδους, μετά τη φούσκα του υπερτροφικού δημόσιου που έθρεψε το όνειρο της ασφάλειας, θα αναγεννηθεί με την ενστικτώδη αντίδραση σε επίπεδο γενεάς.

Οι νέοι όροι που κυριαρχούν στον κόσμο της Ελληνικής αναγέννησης είναι: Καινοτομία, επιχειρηματικότητα, Venture Capitals, Seed, Angel investors, Funds, software engineer κ.α.

Το σπουδαιότερο είναι ότι, δεν είναι απαραίτητες οι γνώσεις πληροφορικής και προγραμματισμού σε επίπεδο κώδικα. Το σημαντικότερο είναι η λαμπρή ιδέα, η καινοτομία και η δυνατή ομάδα υλοποίησης. Οι επενδυτές δεν είναι σπάνιο στον πρώτο κύκλο χρηματοδότησης σε μία δυνατή ιδέα να διαθέσουν ακόμη και ένα εκατομμύριο ευρώ. Με την επιτυχία, στο δεύτερο κύκλο χρηματοδότησης τα ποσά που επενδύονται μπορούν να είναι και πολλαπλάσια.

Το ελληνικό σχολείο, το καλύτερο που θα είχε να προσφέρει στην Ελλάδα θα ήταν μαθήματα επιχειρείν και καινοτομίας με αντίστοιχες διαλέξεις από επώνυμους επιτυχημένους startupers, με workshops, με projects που στοχεύουν στην υλοποίηση μιας επιχειρηματικής ιδέας και καινοτομίας.

Σε επίπεδο επαγγελματικού προσανατολισμού, δεν χρειάζεται αλλαγή επιλογών, απλά κατά την άποψη της ‘’Επαγγελματικής Πυξίδας’’, πρέπει να επιμορφώνεται ο φοιτητής παράλληλα με τις σπουδές του από διοργανώσεις όπως το Inovathens και το Grind που εστιάζονται στην καινοτομία και τεχνολογία. Θα πρέπει επίσης να οραματίζονται και να εμπνέονται από ιδέες συνδυασμού της επιστήμης τους με το Web ή to mobile περιβάλλον.

Βεβαίως κορυφαίο θα ήταν αν ένας φοιτητής έκανε και μεταπτυχιακό στην πληροφορική ακόμη και από θεωρητικές σπουδές. Όμως αυτό μη σας πτοεί, γιατί ο υπερεπιτυχημένος Νίκος Δρανδάκης με το Taxibit  έμαθε προγραμματισμό σε επίπεδο κώδικα μόνος του από μαθήματα του διαδικτύου !

Ας ξεκολλήσουμε επιτέλους από το αιώνιο κλάμα κατά των κυβερνώντων που διαχρονικά έχουν αρκετά σημεία για στηλίτευση. Ας δούμε τι μπορούμε εμείς να προσφέρουμε. Ειδικά οι νέοι ας ξεκολλήσουν από το φόβο του αν θα προσληφθούν κάπου. Ας πάρουν τη ζωή δυναμικά στα χέρια τους βλέποντας τις νέες τάσεις στον ορίζοντα. Ας κάνουν έγκαιρες συνδυαστικές επιλογές για να έχουν το χάρισμα της καινοτομίας και του τεχνολογικού επιχειρείν.

Όταν ο Αννίβας ετοιμαζόταν να εισβάλει στη μητρόπολη της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, είχε εγκλωβιστεί στις Άλπεις μη βρίσκοντας το δρόμο από τη βαρεία χιονόπτωση. Όταν ένας αξιωματικός του ανήγγειλε ότι δεν βρίσκουν το δρόμο για τη Ρώμη, ο Αννίβας απάντησε:

-Κι αν δεν βρούμε το δρόμο, θα τον χαράξουμε εμείς !

Προηγούμενο άρθροΕίχα (έχω) προτάσεις για την εκπαίδευση;
Επόμενο άρθροΤοποθέτηση Διευθυντών/τριών σε κενές θέσεις Σχολικών Μονάδων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας
Διευθύνω τα φροντιστήρια «Πράξις γκρουπ» στο Παλαιό Φάληρο Αττικής. Για περισσότερα από 20 χρόνια αναζητώ τρόπους που εμπνέουν στους μαθητές το όραμα.Πιστεύω, ότι δεν φτάνει να κάνεις καλό μάθημα, αλλά πρέπει να εφευρίσκεις διαρκώς νέες ιδέες για να ενθαρρύνεις στη γνώση και να προτρέπεις στην επιτυχία.Ανάμεσα στις μεθόδους που χρησιμοποιείς τότε, είναι και γνώσεις αλλότριων – φαινομενικά κλάδων. Θήτευσα και μυήθηκα στο παρελθόν στον ημιεπαγγελματικό κινηματογράφο ταινιών μικρού μήκους, καθώς και στην καλλιτεχνική φωτογραφία.Σε αμφότερα τα μέσα ευοδώθηκαν οι επιδόσεις μου σε βαθμό που μου άφησαν εμπειρία ικανοποιητική για να διευθύνω σκηνοθετικά μία παρουσίαση επαγγελματικού προσανατολισμού. Πιστεύω, ότι καλύτερα απ΄όλους μπορούν να χαράξουν το όραμα στους νέους αυτοί, που ζουν καθημερινά μαζί τους και διαθέτουν το απαραίτητο ταλέντο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.