Η ιστορία του κόσμου είναι μία ιστορία τεμπελιάς.
1. Η φωτιά ανακαλύφτηκε γιατί ο πρωτόγονος πριν από 150.000 χρόνια βαριόταν να περιμένει το λιαστό κρέας να ετοιμαστεί για φάγωμα. Ο τροχός ανακαλύφτηκε, γιατί ο πρωτόγονος κουραζόταν υπερβολικά να σπρώχνει τη συγκομιδή πάνω σε κομμάτια ξύλο που σέρνονταν με τριβή και απαιτούσε μόχθο για να μετακινηθεί.
2. Ο μοχλός και οι άλλες μηχανικές εφευρέσεις του Αρχιμήδη εφευρέθηκαν για να εξυπηρετούν τους τεμπέληδες που δεν άντεχαν να δαπανούν τόσο κόπο προκειμένου να πετύχουν ένα ελάχιστο αποτέλεσμα.
3. Η βιομηχανική επανάσταση και η επανάσταση της πληροφορικής θα μπορούσαν να βαπτιστούν επαναστάσεις της τεμπελιάς, καθότι επιτυγχάνουν μέγιστα αποτελέσματα με ελάχιστη δαπάνη ενέργειας. Φανταστείτε πόσο τεμπέλικο είναι το γκουγκλάρισμα και η αναζήτηση πληροφοριών που στο παρελθόν θα απαιτούσε την προσφυγή σε αρχεία εφημερίδων, σε βιβλιοθήκες κ.λ.π. με αμφίβολο αποτέλεσμα ! Υποπτεύομαι λοιπόν, ότι υπάρχει εδώ η συνομωσία της τεμπελιάς, καθότι ο μηχανικός πληροφορικής θα έπρεπε να ονομάζεται μηχανικός τεμπελικών υπηρεσιών, ο developer θα έπρεπε να ονομάζεται lazy engineer κ.ο.κ.
4. Δεν είναι τυχαίο, που η βιομηχανική επανάσταση αφενός και η επανάσταση της πληροφορικής συμπίπτουν με τα δύο μεγάλα κύματα κατάργησης της δουλείας στο δυτικό κόσμο. Βεβαίως πριν μιλήσουμε για την ιδιάζουσα Ελληνική τεμπελιά, ας ρίξουμε εν βλέφαρον επί της καταχρήσεως των ασιατικών δούλων και την ως εκ τούτου προερχόμενη τεμπελιά. Μια μορφή κρίσης επέρχεται όταν η τεμπελιά της Ευρώπης και Αμερικής δεν βρίσκει τρόπο έκφρασης.
5. Η μεταπολιτευτική Ελληνική ιστορία βρίθει παραδειγμάτων τεμπελοσύνης. Τα νέα «δημοκρατικά » κόμματα ανίχνευσαν εγκαίρως το ίδιον του Ελληνικού ταπεραμέντου περί του αράζειν εις τα παραθαλάσσια τραπεζάκια και φιλοσοφείν αενάως και ακατασχέτως, όπερ εστί το πάτριον ιδίωμα. Παρείχαν λοιπόν τον «φραπέ» της αιώρας τον λικνιστόν με αντάλλαγμα τον βουλευτικόν θώκον, ήτοι η τεμπέληδες του εύφορου κοινοβουλίου. Με άλλα λόγια, ικανοποίησε την τεμπελιά μου να σου ικανοποιήσω τη δική σου.
6. Το μεταναστευτικό ρεύμα εκ βορειοδυτικών, έδωσεν την δέουσαν ανάπαυσιν εις την Ελληνικήν τεμπελοσύνην ήτις εζήτει επειγόντως τρόπον εκφράσεως και ίνα το ακαθάριστον εθνικόν προϊόν παραμείνει ακμαίον εις τας μεταπασοκικάς ευδαιμωνιστικάς εποχάς. Το ακολουθούν πακιστανικόν και σριλανκέζικον ρεύμα μεταναστεύσεως παρείχεν τεμπερχανιωτικόν ραχατικόν κλίμα εις τους κακομοίρηδες αξιοπαθούντες αγρότες.
7. Ο Bill Gates ισχυρίζεται, ότι αν θέλει να κάνει μια παραγωγική δουλειά, το αναθέτει σε ένα ευφυή τεμπέλη, γιατί αυτός θα βρεί τρόπο να το κάνει με τον ελάχιστο δυνατό κόπο !
8. Τώρα, ξυγγράφοντας τα ολίγα τούτα λόγια, μετά βίας σηκώνοντας τον δείκτη εκ του πληκτρολογίου, αδημονώ, ότε θα δυνηθώ να φιλοσοφήσω εις το ακροθαλάσσιον μετά του fredo cappuccino ην τινα ήτις θα με απαλλάξει εκ της υποχρεώσεως μέριμνας του χώρου εις ον διαμένω, καθότι ουκ έστι δυνατόν σφουγγαρίσαι, ουδέ σκουπίσαι, καθότι ενασχολούμαι με ανωτέρας τινάς φιλοσοφικάς ιδέας !

Προηγούμενο άρθροΠλάτωνος Συμπόσιον. Μάθημα 16ο : Η γέννησις του “Κάλλους” στον Κόσμο των Ιδεών.
Επόμενο άρθροΝεοελληνική Γλώσσα Β´ Λυκείου: Επαναληπτικές ασκήσεις
Διευθύνω τα φροντιστήρια «Πράξις γκρουπ» στο Παλαιό Φάληρο Αττικής. Για περισσότερα από 20 χρόνια αναζητώ τρόπους που εμπνέουν στους μαθητές το όραμα.Πιστεύω, ότι δεν φτάνει να κάνεις καλό μάθημα, αλλά πρέπει να εφευρίσκεις διαρκώς νέες ιδέες για να ενθαρρύνεις στη γνώση και να προτρέπεις στην επιτυχία.Ανάμεσα στις μεθόδους που χρησιμοποιείς τότε, είναι και γνώσεις αλλότριων – φαινομενικά κλάδων. Θήτευσα και μυήθηκα στο παρελθόν στον ημιεπαγγελματικό κινηματογράφο ταινιών μικρού μήκους, καθώς και στην καλλιτεχνική φωτογραφία.Σε αμφότερα τα μέσα ευοδώθηκαν οι επιδόσεις μου σε βαθμό που μου άφησαν εμπειρία ικανοποιητική για να διευθύνω σκηνοθετικά μία παρουσίαση επαγγελματικού προσανατολισμού. Πιστεύω, ότι καλύτερα απ΄όλους μπορούν να χαράξουν το όραμα στους νέους αυτοί, που ζουν καθημερινά μαζί τους και διαθέτουν το απαραίτητο ταλέντο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.