Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κυρία Νίκη Κεραμέως, και ο Τομεάρχης Τουρισμού, βουλευτής Δωδεκανήσου, κύριος Μάνος Κόνσολας, συνυπέβαλαν κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σχετικά με την οικονομική ασφυξία που απειλεί τις εκδοτικές επιχειρήσεις πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, εξ αιτίας των έναντί τους ληξιπρόθεσμων κρατικών οφειλών.

Η καθυστέρηση του Υπουργείου Παιδείας στη διαδικασία εξόφλησης των οφειλών προς τους εκδότες πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, που αγγίζει σε κάποιες περιπτώσεις τον ενάμιση χρόνο, σε συνδυασμό με την πρωτοφανή υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, εγείρουν ζητήματα ουσιαστικής επιβίωσής τους. Σύμφωνα με το Σύλλογο Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ), πλέον των ευρύτερων έμμεσων απωλειών (σε προμηθευτές, μεταφορικές εταιρείες, συγγραφείς κ.ά.) και άλλων παράπλευρων ζημιών, κινδυνεύουν 5.000 θέσεις εργασίας, ενώ τίθεται εν αμφιβόλω η διανομή συγγραμμάτων για την ακαδημαϊκή χρονιά 2017-2018, λόγω οικονομικής αδυναμίας των εκδοτών.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν από τον Υπουργό να τους ενημερώσει για τις προθέσεις του ως προς την εξόφληση των οφειλών προς τους εκδότες πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και την εξασφάλιση της ομαλής διανομής των συγγραμμάτων στους φοιτητές την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

Θέμα: Οικονομική ασφυξία στις εκδοτικές επιχειρήσεις πανεπιστημιακών συγγραμμάτων από τις έναντί τους ληξιπρόθεσμες οφειλές

Αθήνα, 24 Ιουλίου 2017

Η καθυστέρηση του Υπουργείου Παιδείας στη διαδικασία εξόφλησης των οφειλών προς τους εκδότες πανεπιστημιακών συγγραμμάτων αγγίζει σε κάποιες περιπτώσεις τον ενάμιση χρόνο. Σύμφωνα με το Σύλλογο Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ), ακόμη εκκρεμούν οφειλές από το εαρινό εξάμηνο 2015-2016, οι οποίες, μαζί με τις οφειλές για την ακαδημαϊκή χρονιά 2016-2017 και σε συνδυασμό με την πρωτοφανή υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, προκαλούν οικονομική ασφυξία στα μέλη του ΣΕΕΒΙ.

Δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων του κλάδου είναι μικρομεσαίες, οι έναντί τους οφειλές εκ μέρους του δημοσίου εγείρουν ζητήματα ουσιαστικής επιβίωσης, με άμεση συνέπεια τη διακινδύνευση –όπως ο ΣΕΕΒΙ προειδοποιεί– 5.000 θέσεων εργασίας, πλέον των ευρύτερων έμμεσων απωλειών (σε προμηθευτές, μεταφορικές εταιρείες, συγγραφείς κ.ά.) και άλλων παράπλευρων ζημιών. Περαιτέρω, τίθεται εν αμφιβόλω η διανομή συγγραμμάτων για την ακαδημαϊκή χρονιά 2017-2018, λόγω οικονομικής αδυναμίας των εκδοτών.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
– Προτίθεστε, και αν ναι, πότε, να προχωρήσετε στην εξόφληση των οφειλών προς τους εκδότες πανεπιστημιακών συγγραμμάτων;
– Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί ώστε να εξασφαλίσετε ότι η διανομή προς τους φοιτητές θα πραγματοποιηθεί ομαλά την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Νίκη Κ. Κεραμέως, Βουλευτής Επικρατείας
Μάνος Ν. Κόνσολας, Βουλευτής Δωδεκανήσου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.