Του Ζώη Μαρίνου.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Είναι η πρώτη φορά που τα θέματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στον Καναδά, σ’ όλες τις βαθμίδες διδασκαλίας, θα συζητηθούν στο πλαίσιο ενός τριήμερου συνεδρίου, από τις 15 έως τις 17 Σεπτεμβρίου, στο Τορόντο.

Το 1ο Παν-καναδικό Συνέδριο Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Τορόντο, με συνδιοργανωτές την Ιερά Μητρόπολη Τορόντο και παντός Καναδά, την Ελληνική Κοινότητα Τορόντο (Τμήμα Παιδείας), τα πανεπιστήμια του Τορόντο και του Γιορκ- στα οποία υπάρχουν προγράμματα ελληνικών σπουδών- και τον σύλλογο Ελλήνων εκπαιδευτικών της επαρχίας του Οντάριο.

Στο συνέδριο, όπως πληροφορείται ο «Ε.Κ.», πρόκειται να συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί από το Μόντρεαλ, την Οττάβα και άλλες περιοχές του Καναδά ενώ ενδιαφέρον εκδηλώνεται και από εκπαιδευτικούς των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα φιλοξενηθούν σε χώρους του πανεπιστημίου Τορόντο, της Ελληνικής Κοινότητας και της Ιεράς Μητρόπολης ενώ, μεταξύ άλλων, προβλέπονται και δράσεις σε σχολεία της πόλης που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι μεταξύ των εισηγήσεων και των εργασιών που θα παρουσιαστούν είναι η διδακτική της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας και ως γλώσσας κληρονομιάς, η εκπαιδευτική πολιτική και η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην Ελλάδα και στις επαρχίες του Καναδά, η χρήση των νέων τεχνολογιών για την εκμάθηση της γλώσσας, η σύνδεση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης με την νέα μετανάστευση από την Ελλάδα, η προσχολική αγωγή, τα πιστοποιητικά ελληνομάθειας κ.α.

Παράλληλα, θ’ αξιολογηθεί ο ρόλος των παροικιακών οργανισμών στην διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, της πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτότητας αλλά και ο ρόλος των γονιών και των κηδεμόνων.

www.ekirikas.com

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.