Στον αναπτυξιακό ρόλο των Περιφερειακών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΠΣΑΕ) που θεσμοθετούνται σε καθεμιά από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, αναφέρθηκε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου κατά την ομιλία του στο Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση που πραγματοποιήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο στα Κοίλα της Κοζάνης παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Τα ΠΣΑΕ θα συμβάλουν στην ένταξη των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των Ερευνητικών Κέντρων στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με ‘όπλο’ την εξωστρέφεια, την αποκέντρωση και την αναπτυξιακή πορεία της Περιφέρειας και με βασική αναφορά στα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματά της», σημείωσε ο Υπουργός, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει η εκπαίδευση στην ανάπτυξη κάθε τοπικής οικονομίας.

«Με τη θεσμοθέτηση των Περιφερειακών Συμβουλίων, που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, δίνεται σε κάθε Περιφέρεια η ευκαιρία να χαρτογραφήσει τους στόχους της και με βάση συγκεκριμένες προτάσεις και με τη σύμφωνη γνώμη των ιδρυμάτων κάθε περιφέρειας, να διεκδικεί χρηματοδοτήσεις από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα και από διεθνείς φορείς, όπως για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», είπε ο Υπουργός σημειώνοντας ότι τα ΠΣΑΕ θα ασκούν απολογιστικό έλεγχο στα οικονομικά των ΑΕΙ και των Ερευνητικών Κέντρων, χωρίς να παρεμβαίνουν στη   διοίκησή τους. Τόνισε δε ότι για τη λειτουργία τους έχουν ήδη εξασφαλιστεί 65 εκατ. ευρώ.

«Η ίδρυση Περιφερειακού Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης, εδώ, στη Δυτική Μακεδονία, έρχεται να δώσει δυναμική στη μετάβαση της περιοχής από την εποχή της κρίσης στην εποχή της ανάπτυξης. Της δίκαιης ανάπτυξης. Της ανάπτυξης όλων των παραγωγικών προοπτικών στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου.

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είχε σειρά επαφών με φορείς της περιοχής με τους οποίους συζήτησε θέματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες της Δυτικής Μακεδονίας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.